3 ting konferencen lærte os om børn og unges trivsel, sundhed og fællesskaber

Udfordrede børn og unge kan sagtens trives i idrætsforeninger – især hvis foreninger, kommuner og DGI arbejder tæt sammen. Konferencen om børn og unges trivsel, sundhed og fællesskaber i Brande 30. maj vendte både udfordringer og muligheder i dette arbejde.

Maja Pilgaard fra Idrættens Analyseinstitut (t.h.) var en af konferencens oplægsholdere. Her taler hun med Jump4fun-projektleder i DGI Midtjylland Dorthe Kock Ahrenkiel.

Mens mange børn og unge trives i idrætsforeningerne, står nogle stadig på sidelinjen bag en usynlig barriere, der forhindrer dem i at føle den samme glæde ved bevægelse som deres jævnaldrende.

Børn med sociale, fysiske, motoriske og kognitive udfordringer har brug for mere end blot udstyr, et tidspunkt og et mødested. 30. maj mødtes fagfolk fra idrætten, kultur-og fritid, sundhedsplejen og mere til for at diskutere udfordringer og muligheder i arbejdet med disse børn, som også har glæde af muligheden for en plads i foreningsfællesskaber.

Her er 3 ting, som du kan tage med fra konferencen.

#1 Mange forudsætninger er med til at skabe trivsel

Børn og unge i foreninger trives mere end dem uden for foreninger – men falder børn fra på grund af mistrivsel eller oplever foreningsaktive børn bedre trivsel?

"Hvor er hønen og ægget ift. trivsel i foreninger? Vi ved det ikke," fortalte chefanalytiker for Idrættens Analyseinstitut Maja Pilgaard under sit oplæg og fortsatte:

"Der er uenighed om mistrivslens årsager og løsninger."

Mange ting spiller ind når det gælder trivsel i idrætslivet. Relationer til trænere og holdkammerater, fysiske rammer, opbakning fra forældre, økonomi, kendskab og tryghed ved bevægelse og kroppens muligheder er nogle af de emner, som kommer i spil, når børn og unge skal trives i foreningslivet.

Dertil er lysten til idrætten og muligheden for udvikling af både kompetencer og selvtillid umulige at komme udenom.

"Derfor er det vigtigt at have fokus på de fællesskaber som skaber de rammer, som gør at man kan trives uanset om man har forudsætninger for at dyrke sport og motion eller ej," lyder det fra Maja Pilgaard.

Hvad koster det at lade være med at gribe de her børn og unge?

Mette Elsig, DGI

#2 Tæt samarbejde mellem kommune, forening og DGI hjælper børnene til en aktiv fritid

Kommunens rolle som kontakt til familien og barnet er afgørende for denne målgruppe. Lærere, pædagoger, fysioterapeuter og sundhedsplejersker ved hvilke børn, der har gavn af idrætstilbud – men ved også, at det traditionelle håndboldhold ikke egner sig. Der skal andre rammer til.

Det kræver samarbejde på tværs – både internt i kommunen og sammen med foreningslivet og DGI.

Vores sundhedspleje elsker Jump4fun

Mette Skærbæk fra Bevæg dig for livet i Herning Kommune

I Halsnæs Kommune lykkedes det at få spredt budskabet om Jump4fun på tværs af forvaltninger, og i Ikast-Brande Kommune så ledere fra forskellige afdelinger værdien i at gå nye veje for at give alle børn en aktiv fritid.

"Ledere på tværs af forvaltninger var villige til at gå nye veje" - Lene Hansen, ledende sundhedsplejerske Ikast-Brande kommune.

Når børnene er henvist, skal foreningen stå klar til at gribe dem med hjælp fra DGI. Målgruppen kræver andre kompetencer, og det skal DGI hjælpe bestyrelsen og trænere til at opnå, så de er helt klar til at tage imod børnene og give dem en positiv oplevelse med idræt.

#3 Jump4fun giver et præstationsfrit og imødekommende rum for bevægelsesglæden

Siden projektets start i 2013 har Jump4fun tilbudt idræt til børn og unge med fokus på leg, glæde og trivsel. Højere, længere og stærkere samler støv.

I Ikast-Brande Kommune oplevede Familiehuset, at andre tilbud for børnene ikke virkede – men Jump4fun passede til dem. En sidegevinst var det helt nye, positive syn, som mange familier fik på kommunen.

Østpå i Halsnæs Kommune stod børnene nærmest i kø, for at være med på Jump4fun. Her satte fritidskonsulent Espen Bidstrup sig samen med foreningerne, og med det samme var efterspørgslen stor.

"Vi var knap nok kommet ud fra mødelokalet før vi blev kimet ned med børn, som passede til holdet," lød det via en Teams-forbindelse til Espen Bidstrup under konferencen.

Én af de særlige kendetegn ved Jump4fun er den lave barriere for deltagelse. Der er ingen forventninger til præstation, og alle kan være med.

"Vi vil hjælpe dem uden kropslig kapital ind i fællesskaber, hvor de andre har masser af kropslig kapital," fortalte Maja Pilgaard om opstarten for børn og unge i traditionelle idrætsfællesskaber, hvor de andre har været i gang siden børnehavealderen. Hun fortsatte:

"Jump4fun kan være løsningen på at sætte rammerne op til det."

Arbejdet fortsætter i foreninger, kommuner og hos DGI

I Midt-og Vestjylland lød det oprindelige mål på 16 hold i 16 foreninger og 192 aktiverede børn. Siden projektets start har 17 forskellige Jump4fun-hold i Midt-og Vestjylland set dagens lys, og flere af dem er aktive den dag i dag. Antallet af børn oversteg alle forventninger med hele 338!

I årevis har foreninger, kommuner og DGI indsamlet viden og erfaringer om hvordan disse børn bedst tilbydes et aktivt fritidsliv. Jump4fun har spredt sig til hele landet og fortsætter med at tilbyde trivsel og øget selvværd blandet med bevægelse og leg.

Vil du vide mere om Jump4fun eller starte det op i din kommune eller forening? Kontakt din lokale DGI-afdeling og hør om mulighederne.