Nybegynderhold for unge

Mange unge dropper foreningsidræt i teenageårene, men Projekt Nybegynderne arbejder på at skabe begyndervenlige hold, hvor fællesskab og sundhed er i fokus. Foreningslivets fællesskaber kan være med til at give et tiltrængt frirum i de unges hverdag.

I teenageårene stopper mange unge med at dyrke foreningsidræt eller bevæger sig mod højere niveauer. Det kan ekskludere dem, der ønsker at dyrke sport for fællesskabets skyld frem for at jagte medaljer og pokaler i A-rækken. Der er desuden et behov for, at unge kan prøve kræfter med nye sportsgrene, tilpasset deres begynderniveau. Idrættens fællesskaber og motion er til stor gavn for de unges sundhed og trivsel. Projekt Nybegynderne arbejder derfor på at oprette begyndervenlige hold, der er specielt designet til at inkludere unge mennesker og skabe frirum for dem i idrættens fællesskaber uden for præstationskulturen.

Projekt Nybegynderne er et samarbejde mellem DGI Storkøbenhavn og headspace, og midtvejsevalueringen er nu klar. Headspace yder anonym rådgivning for unge, som har brug for en at tale med om de ting, der kan trykke i et ungdomsliv. I projektsamarbejdet er headspace's rolle at brobygge unge fra rådgivningen over til idrætsforeningernes begynderhold. Projektet er støttet af Bikubenfonden frem til februar 2025.

Fokus på metodeudvikling

I projektet har vi eksperimenteret med forskellige metoder og strategier for at nå ud til de unge og fremme deltagelsen i foreningslivet. Samtidig har vi arbejdet på at skabe de bedste forudsætninger for at etablere et godt miljø og træningsfællesskab med de nødvendige redskaber og viden for at give de nyopstartede hold den bedste start. Der er også blevet lagt mere fokus på, hvordan holdene udvikler deres fællesskab i stedet for præstationerne.

Gennem projektet er der afprøvet mange forskellige måder at oprette kontakt, vække interesse og få de unge det sidste skridt over i foreningerne. Foreningerne har afprøvet pop up-træninger og skoleforløb, hvor foreningerne har taget ud og undervist og vist deres idræt frem. Der har også været træningsforløb med ungdomsklubber på deres og foreningernes faciliteter samt brug af sociale medier.

Udfordringer med brobygning

En af de største udfordringer, som evalueringen har afsløret, er vanskeligheden ved at bygge bro mellem de unge og foreningerne. Selvom der er stor interesse for nybegynderholdene, har det været en udfordring at skabe en fast base på holdene og få de unge til at tage det sidste skridt over i foreningslivet.

"Vi vidste fra starten af, at det er enormt svært at brobygge unge over til forskellige idrætsforeninger. Så det er også årsagen til, at vi går ind i det for at hjælpe med at styrke den brobygning," siger Matthias Jakobsen, daglig ansvarlig ungerådgiver i headspace Rødovre.

DGI Storkøbenhavns projektleder på projektet, Kirstine Sejr, supplerer:

"Foruden vores gode samarbejde med headspace er vi også enormt glade for de samarbejdspartnere, vi har på lokale ungdomsuddannelser og i ungdomsklubber. Når vi samarbejder tæt med andre aktører, som er i daglig kontakt med unge mennesker, kan vi være med til at skabe en god forbindelse over til foreningslivet."

Vi fortsætter eksperimenterne

For at opfylde visionen vil der nu blive fokuseret på længerevarende træningsforløb på ungdomsuddannelser og Ungecenteret i Rødovre. Flere foreninger vil blive inddraget i projektet for at tilbyde et bredere spektrum af aktiviteter. Headspace vil udsende nyhedsbreve til deres samarbejdspartnere med information om de forskellige foreningshold samt sende SMS’er direkte til unge fra rådgivningen for at præsentere dem for de nye hold.

Med disse tiltag håber vi at kunne styrke forbindelsen mellem de unge og foreningslivet og sikre, at de tager det sidste skridt over i foreningerne.

Som projektet når sin halvvejsmærke, er det klart, at rejsen kun lige er begyndt. Med nye indsigter og en dybere forståelse for udfordringerne ser DGI Storkøbenhavn, headspace og foreningerne i projektet frem til at udforske nye veje og styrke deres indsatser for at inspirere unge til at blive en del af begynderholdene.

Vi kan kun vise dig indholdet her, hvis du accepterer marketing-cookies. Ret dine cookie-indstillinger