DGI Friluftsinstruktør

DGI Friluftsinstruktør har fokus på udvikling af praktiske færdigheder, kompetencer og viden inden for feltet natur og friluftsliv.

262 timers intensiv undervisning med fokus på natur, friluftsliv og din egen formidler- og instruktørrolle.

Du bliver god til
Kano, havkajak, SUP, træklatring, vandring, orientering, basis lejrliv og meget mere.

Hvad
DGI Friluftsinstruktør har fokus på udvikling af praktiske færdigheder, kompetencer og viden inden for feltet natur og friluftsliv.

Hvem
DGI Friluftsinstruktør henvender sig til alle der ønsker at inddrage natur- og friluftsaktiviteter, fx i foreningsregi, i deres daglige arbejde eller privat. Det kan eksempelvis være foreningsinstruktører, lærere, pædagoger og andre med interesse for natur og friluftsliv.

Få praktiske færdigheder
Som deltager på uddannelsen får du praktiske færdigheder inden for de 'store' friluftsdiscipliner: træklatring, kano, havkajak, SUP, basis lejrliv, vandring og orientering, samt de pædagogiske, didaktiske og sikkerhedsmæssige aspekter knyttet hertil. Deltagere erhverver sig kompetencer der kan bidrage til at styrke deres formidling inden for natur og friluftsliv, eksempelvis i foreningen eller skolen/institutionen.

bushcraft-6.jpg

Giv de gode oplevelse videre
Du bliver bl.a. rustet til at styrke børn, unge og voksnes oplevelser, læring og fysiske bevægelsesaktiviteter i naturen. Du får opkvalificeret dine kompetencer i formidling og undervisning af friluftsaktiviteter i naturen, samt mulighed for at udvikle og formidle udendørs aktiviteter i din forening.

Hvordan
Vi lægger vægt på at kursisterne får masser af konkrete og praktiske erfaringer med undervisningens aktiviteter. Uddannelsen tager udgangspunkt i at læring finder sted via aktiv deltagelse, hands on og afprøvning af aktiviteter i praksis. Teori, samtale og refleksion inddrages i forlængelse af aktiviteter som et redskab til at skabe læring.

Få kompetencer inden for natur og friluftsliv
Som uddannet DGI Friluftsinstruktør får du en palet af aktivitets­muligheder der fx kan supplere den daglige undervisning eller foreningens aktiviteter. På uddannelsen får du mulighed for i fællesskab med undervisere og medkursister at diskutere muligheder og perspektiver for natur og friluftsliv som middel og resurse i pædagogisk arbejde med grupper i friluftslivet.

Som DGI Friluftsinstruktør opnår du praktiske færdigheder, pædagogisk-didaktiske kompetencer og viden inden for feltet natur og friluftsliv. Du får kompetencer i at formidle friluftsaktiviteter, samt planlægge og gennemføre friluftsture. Uddannelsen kan bruges som springbræt til yderligere fordybelse inden for feltet natur og friluftsliv.

Uddannelsens indhold og opbygning
Uddannelsen består af syv hovedmoduler:
1. Intro, friluftsteori og orientering med kort og kompas
2. Basis lejrliv
3. Vandring
4. Træklatring
5. Kano
6. SUP
7. Havkajak

Undervisningen foregår primært i dagtimerne på hverdage. Der er fem turforløb med to overnatninger på hver. På de fem overnatningsture er der også undervisning eftermiddag/aften. På tilmeldingssiden kan du finde en kalender med oversigt over datoer, tider og indhold.

Hvert modul består af praksis og teori. Alle moduler fokuserer på træning af konkrete praktiske færdigheder inden for modulets hovedområde, og herunder viden om natur og friluftsliv, lejrliv, sikkerhed og turledelse, formidling, leg og bevægelse. Både deltagere og undervisere er med til at formidle natur og kultur i relation til de konkrete områder hvor undervisningen foregår.

Læs mere om indholdet i undervisningen på de syv hovedmoduler her

Selvtræning
Du skal regne med at sætte tid af til læsning af baggrundslitteratur som udgør fire kompendier og uddrag af to teoribøger.

Udover undervisningsdagene skal du afsætte tid til selvtræning under uddannelsen. Til eksamen til træklatreinstruktør skal du regne med at afsætte ca. 6-10 dage til selvtræning. Til eksamen til kanoinstruktør skal du regne med at afsætte et par dage til selvtræning.
Der er mulighed for at låne udstyr til selvtræning både til træklatreinstruktør og kanoinstruktør. Selvtræning foregår primært sammen med andre deltagere på holdet og lån af udstyr aftales med holddeltagere og underviserne.

Det siger vores tidligere kursister
Som nogle eksempler på hvad du kan forvente at få ud af uddannelsen, har vi samlet lidt citater fra tidligere kursister. Skulle du ønske at høre mere om uddannelsen fra nogle af de tidligere kursister, så hjælper vi også gerne med at skabe kontakten imellem dig og dem.

"Jeg har fået gode grundlæggende kompetencer i alle de discipliner, vi har været gennem. Samtidig har jeg trænet mine evner som instruktør og planlægger. Så nu føler jeg mig faktisk klædt på til at undervise og tage andre med på tur. Der har også været plads til bare at have fantastiske oplevelser undervejs - at nyde naturen, træerne, åren gennem vandet, stilheden og stjernehimlen!
(Martin, Deltager 2024)

"Fællesskab, netværk, udfordringer. Fællesskabet, der blev skabt gennem de mange fantastiske oplevelser, er uvurderligt. Vi kom med vidt forskellige erfaringer og baggrunde og sluttede af med at have et stort og engageret netværk, af gode venner fordelt i hele landet. Uddannelsen har desuden været med til at understrege, at naturen er et af de vigtigste rum vi har - til formidling og undervisning, til fysisk og mental sundhed og til at skabe gode fælleskaber. Uddannelsen har gjort friluftsliv ukompliceret og nemt at gå til".
(Rosa, Deltager 2023)


"Jeg synes det bedste ved friluftsinstruktøruddannelsen er diversiteten. Jeg er blevet introduceret til mange forskellige sider af friluftsliv og har fået kompetencer jeg kan bruge både i mit friluftsliv professionelt og med min familie. Jeg har udviklet mine ledelsesmæssige kompetencer og lært at se min formidlerrolle på en anden måde. Ud over det har jeg fået en masse konkrete Instruktørkompetencer".
(Søren, Deltager 2023)

”Det bedste har været fællesskabet, det at lære nyt og at møde så dygtige undervisere. Jeg har været virkelig begejstret både for de praktiske færdigheder, som jeg har lært, og for det helt fantastiske fællesskab der udviklede sig på vores hold.”
(Frida, Deltager 2022)


”På DGI Friluftsinstruktør-uddannelsen har jeg mærket friluftslivets fællesskabs-skabende effekt på egen krop og sind. Jeg har fået konkrete færdigheder og instruktørbeviser. Jeg er blevet mere fortrolig med at udnytte friluftslivets mange muligheder. Mine færdigheder indenfor kano og kajak er blevet klart bedre, og jeg er blevet meget mere bevidst om forskellige formidlingsmetoder og -modeller.”
(Peter, Deltager 2021)


”Det bedste ved uddannelsen er muligheden for at tilegne sig mange nye kompetencer inden for friluftsliv. Kommende kursister skal glæde sig til engagerede kursister og instruktører, godt sammenhold, personlig udvikling, et varigt netværk og mange fantastiske naturoplevelser.”
(Karina, deltager 2020)