5 gode råd: Sådan stimulerer du labyrintsansen

Læs de gode råd om motorik fra podcasten Labyrintsansen: Snur, vug og

Sofie Sønderskov Johansen, svømmeinstruktør for Haletudserne på 3-5 år i Lystrup Svømning, arbejder bl.a. med at gøre skiftet mellem kant og vand til en sjov udfordring.

Lyt til podcasten: Labyrintsansen: Snur, vug og drej

Podcasten er afsnit 2 i serien: 6 trin til bedre motorik

Labyrintsansen er et lille organ inde bag ørerne med tre buegange, der sidder lodret, vandret og diagonal, samt to små sække. Væske inde i organet registrerer hovedets bevægelser i alle planer og hvordan hovedet vender i forhold til tyngdekraften. Desuden registrerer sansen, om vi har fart på, eller om vi bevæger os langsomt.

5 gode råd: 

  1. Lav aktiviteter, hvor børnene bevæger sig i alle tre planer ved hver træning. En god huskeregel er ’Ja, Nej og Ved ikke’:
    - Ja (nikkebevægelse), fx når de slår kolbøtter,
    - Nej (ryste på hovedet), fx når de triller eller får svingture
    - Ved ikke (vippe hovedet fra side til side), fx når de leger tagfat eller andre lege, hvor de ser sig meget omkring. 
  1. Lav aktiviteter, hvor børnene både skal bevæge sig hurtigt og langsomt. Måske skal de lægge sig hurtigt ned og komme hurtigt op igen - og andre gange skal de måske vugge blidt i en hængekøje eller føre hinanden langsomt rundt med lukkede øjne. 
  1. Vand er fantastisk til stimulering af labyrintsansen, fordi man kan vende på alle måder i vandet, endda med hovedet nedad, uden at falde og slå sig. Det kræver dog et svømmebassin og noget vandtilvænning…
  2. Hvis et barn trækker sig fra aktiviteter, hvor det skal dreje, trille, rulle, vugge osv., og det måske klager over svimmelhed, så prøv at motivere barnet til at overskride sine grænser en smule på en sjov måde. Måske skal svingturen foregå langsomt, eller gyngeturen være stille og rolig. Lad barnet vælge, men giv det et lille skub hver gang. Så trænes labyrintsansen og bliver bedre. Inddrag gerne forældrene - træning hver dag er meget bedre end én gang om ugen.
  3. Alle aldersgrupper har brug for at stimulere labyrintsansen. Hos større børn, unge og voksne kan det med fordel ske i opvarmningen, fx i en fangeleg, hvor fangen befries med et klap på fødderne (ja-bevægelse). Hvis man skal aflever en bold, kan det fx ske ved at stå ryg mod ryg og køre bolden rundt om kroppene (nej-bevægelse). De fleste former for tagfat stimulerer også labyrintsansen.

Du kan abonnere på DGI’s podcasts ’DGI i ørerne’ på iTunes

 … eller du kan finde dem i diverse podcast-apps eller på www.dgi.dk/podcast