Haderslev 2006 - Enhederne og helheden

I 2006 brugte 22.989 mennesker nogle uforglemmelige sommerdage i Haderslev, da det 24. landsstævne løb af stabelen.

Landsstævnerne har udviklet sig til at være meget mere end skydning og gymnastik. De er blevet en idrætsfestival, hvor alle kan være med, hvor alle niveauer er repræsenterede, og hvor der foregår et væld af aktiviteter. 

Det var også tilfældet ved landsstævnet i Haderslev i 2006.

Fællesskaberne i fællesskabet

Vores hverdag er kendetegnet ved, at vi indgår i mange forskellige fællesskaber. 
Der findes et væld af dem; de kan være store, og de kan være små. Det kan være gymnastikforeningen, løbekammeraterne, efterskolekliken eller familien. 

Alle er de repræsenterede på stævnerne, som er ét stort virvar af små fællesskaber. På samme tid er landsstævnet også et stort fællesskab, der rummer en mangfoldighed af de mange små. 

I Haderslev var familiefællesskabet blandt andet i centrum, og de interesserede kunne opholde sig på en tredages familielejr inden stævnets start. Også ’Team Jacobsen’ repræsenterede det stærke familiebånd, da 12 fætre, kusiner og tilhørende kærester stillede op i håndboldturneringen med deres blodbeslægtede hold. 

Også de 679 seniorgymnaster viste et fællesskab, der bestemt ikke er at kimse ad. De mange motionsgymnaster fandt en fælles puls, da de satte hinanden stævne for at vise, hvad et landshold bestående af gymnaster fra hele landet kan præstere. 

Engang kom stævnets deltagende for at stille op i en specifik disciplin, de dyrkede hjemme i foreningerne. På landsstævnet i Haderslev kom mange for at prøve kræfter med nye ting og forskellige idrætsgrene. De traditionelle såvel som de mindre og mere finurlige. 

Landsstævnesymboler

Landsstævnet i 2006

Når landsstævnet i 2006 skal huskes, viser de mentale billeder nok hos de fleste: smil, rygsække, træningsdragter og flag. 

Smil var der over hele linjen, de praktiske rygsække var de fleste stævnedeltageres kæreste eje, de mange forskelligfarvede træningsdragter hjalp med at lokalisere, hvor ens flok, forening, eller hold var, og flagene hvirvlede og vajede i vinden. 

Alle som symboler for det fællesskab der kunne mærkes i hele kroppen. Efterskoleholdet var et symbol for, at alle kan være med, mens Verdensholdet symboliserede, at det er i orden at være dygtig.

Som prikken over i’et og som et sigende udtryk for oplevelsen af landsstævnet afsluttede de 3.200 efterskoleelever stævnet med at danne en glad smiley.

Nationalt og globalt

Symbolerne er en vigtig del af landsstævnet og rummer en idé om mangfoldighed og forskellighed. 
Vi inspireres og motiveres af hinanden, af traditioner og af nytænkning, af det nationale og det globale. 

Søren Møller, landsformand for DGI, skriver i sin leder i UDSPIL:

”Selvom landsstævnet opleves meget dansk, så er indholdet globalt; fodbold er et engelsk spil, håndbold er opfundet af en dansker, dansk gymnastik er oprindelig fra Tyskland, musikken til gymnastikken stammer fra hele verden, og der er løbere i alle lande” (Kilde: UDSPIL nr. 7 2006).