Bornholm 2002 - I naturskønne omgivelser

På Bornholm havde forberedelserne været mange, så den naturskønne ø kunne være klar til at gæste den store folkefest i 2002.

Der dukkede dog ikke så mange op som forventet til landsstævnet på Bornholm. 15.519 deltagere syntes som lidt i forhold til, at landsstævnet i 1998 havde sprængt alle rekorder med omtrent 45.000 deltagere.

Selvom stævnet blev mindre end forventet, blev det en fantastisk oplevelse for både tilskuere, frivillige, øens beboere og de udøvende.

Bornholm - en smuk scene

Landsstævnet var spredt ud over hele øen, og Bornholms smukke natur var den perfekte scene for de mange kreative, kulturelle og idrætslige aktiviteter. 

Naturen blev udnyttet til fulde, og deltagerne kunne nyde vatiné og natiné, hvor der blev lavet opvisninger på pontoner på søen og ved de gamle borgruiner. 

Der blev klatret på de lodrette klippeskrænter, roet i kajakker, og børnene kunne lege på legepladser af naturmaterialer. Ø-samfundet var én stor stævneplads, hvor de forskellige aktiviteter og arrangementer slog sine folder. 

Da Bornholm er kendt som en cykel-ø, blev der stillet ca. 200 cykler til rådighed, til dem der ønskede at opleve øens mange seværdigheder. Også Bornholms Middelaldercenter var involveret, da de affyrede tre kanonskud som start på skytternes stævnedage.

Stævne i modvind

At der dukkede så få op til landsstævnet i 2002, kan have flere årsager. Én af de væsentligste er dog, at transportmulighederne til øen var begrænsede og ikke fungerede optimalt. 

DGI’s landsformand Søren Møller skriver, at stævnet blev en økonomisk øretæve for DGI, men at det på samme tid var et stævne af en helt særlig og nytænkende karakter (Kilde: Stævnebladet 2002). 

De deltagende holdt humøret højt, også når vejret drillede, og den ønskede sol blev til dryppende skyer. Også de 3.800 frivillige løftede et stort ansvar og har en stor del af æren for, at landsstævnet blev en smuk oplevelse.

Regn, sol og blæst – deltagerne tog det sure med det søde, men håndboldkampene måtte dog aflyses. 
De ældre kunne især ikke kues af lidt regnvejr og modvind og stillede talstærke op med et motionslandshold på ca. 500 gymnaster.

Musik og kultur

Også dette år blev stævnets festaften en stor succes.

Landsstævnet i 2002

Det var en musisk fortælling om de fire elementers historie og egenskaber. Bevægelser, stemninger, farver og lyde illustrerede jord, ild, luft og vand. 

Der kunne opleves falke, får, traktorer, motorcykler og et ildshow. Aftenen blev sluttet af med et kæmpe festfyrværkeri, hvor en 27 kg luftbombe blev affyret på 400 meters højde. 

Under landsstævnet kunne deltagerne høre alt fra Safri Duo til Lene Siel, Stig Rossen og Shu-bi-dua. Landsstævnesangen, der blev en ørehænger, som ofte kunne høres sunget og nynnet på pladserne, var skrevet af Ordentlige Folk med Louise Støjberg i spidsen.

Trods modvind og det økonomiske stormvejr blev stævnet også det år Danmarks største idræts- og folkefest. Landsstævnet fik massiv presseomtale, og en opgørelse viser, at eksponeringen i alt svarede til 12 millioner kroner.