Odense 1985 - At yde, opleve og glædes

Året er 1985, og stedet er Odense. 28.000 folk fra nær og fjern har valgt at bruge nogle sommerdage på idræt, fællesskab, afslapning og højt aktivitetsniveau.

Amtsforeningsformanden, Edith Filskov, udtrykte oplevelsen ved landsstævnet i Odense i 1985 med ordene: at yde, opleve og glædes.

Og forberedelserne til landsstævnet havde også været mange. Rigtig mange. Men de betalte sig, for landsstævnet i Odense blev også dette år en mindeværdig oplevelse for både deltagere og tilskuere.

Mange bække små...

Til stævnet i Odense var samværet og fællesskabet for alle aldersgrupper i centrum, og de mange bække små gjorde i sandhed en stor å.

At planlægge og afvikle et landsstævne kræver flere års arbejde og mange engagerede folk. Et stævne af den størrelse kan ikke løbe rundt uden det store engagement, der altid vises op til - og under et landsstævne. 

Det var også tilfældet i 1985, hvor deltagere, politikere, foreninger, tilskuere, byen, politiet, osv. alle var med til at gøre landsstævnet til det, det var: en stor oplevelse – en succes. 

Stævneavismedarbejder Erik Hansen skriver i sit bidrag til stævnebogen: ”Idrætsfolkenes forskellige forudsætninger, de mange idrætsgrene og de utallige dialekter var med ét forvandlet til en gigantisk helhed” (kilde: Landsstævnebogen 1985).

Familieaktiviteter i Skallebølle

Landsstævnet i 1985

Skytterne holdt til ved skydebanerne i Skallebølle, og med 3000 deltagere måtte de starte weekenden før landsstævnets egentlige åbning. 

Der blev af de fremmødte afviklet omtrent 5000 skydninger.

Hos skytterne var store som små, gamle som unge med, og der kunne også opleves andet end skydning i Skallebølle. Familieaktiviteter og aktiviteter for de yngste var en vigtig og yndet del af stævnet.

Fyrtøjet, fællessang og fyrværkeri

Også til stævnet i Odense blev der dyrket andet end idræt. At solen gik ned betød ikke, at stævnedeltagerne gik i seng. Tværtimod. Stævnepladsen og byen summede af liv, musik, fest, sang, dans og flirt.

Festerne og nattelivet var på én og samme tid præget af fest og fart og ro og venskabelighed. Politiet havde ikke meget at lave, og de natlige optøjer var mindre og færre end til den foregående weekends dyrskue. 

Til landsstævnets sidste aften gav Odense Kommune en gave bestående at et mægtigt festfyrværkeri til den nette sum af 50.000 kr. Et kæmpe landsstævnesymbol, bøjet af spanskrør med påsatte ildrør lyste stævnepladsen flot op. H.C. Andersens eventyr Fyrtøjet blev opført på festaftenen og underholdt og imponerede de mange tilskuere. 

De mange tilskuere var dog ikke de eneste, der virkelig fik øjnene op for landsstævnet. Også medierne udviste stor bevågenhed – ja, større end nogensinde før. Der blev sendt 5-6 timers tv fra stævnet, og ikke mindre end 35 dagblade havde journalister, fotografer og pressefolk med. Og af god grund. De gode historier var der nok af.


Vi kan kun vise dig indholdet her, hvis du accepterer marketing-cookies. Ret dine cookie-indstillinger