Flere børn giver den gas til Jump4fun

En målrettet indsats og beslutninger om at give de foreningsuvante børn og unge et alternativ til det traditionelle foreningsliv hjælper flere og flere børn og unge i gang med at bevæge sig.

Jump4fun er nu også kommet godt i gang i de jyske kommuner, og der er stor tilstrømning til holdene ude i foreningerne. Efter nytår kan over 720 børn og unge gå til Jump4fun i 21 af landets kommuner.

I Billund Kommune var der ved efterårsopstarten to fyldte hold i løbet af tre uger, og det har overrasket instruktøren.

”Vi har positive og glade børn stort set hver gang. De kommer ind med et smil på læben, og de tager herfra med smil på læben. Det er simpelthen så fedt,” siger Anneline Gillstedt, der er instruktør i Billund Idrætsforening, som er en af de to foreninger, der startede Jump4fun-hold op i efteråret og fortsætter:

”Jeg er overrasket over, at vi har fået så stor en tilgang. Det havde jeg håbet på, men var overrasket over, at vi stort set havde fyldet hold fra starten af. Det gør os jo både stolte og glade”.

Bevægelse på sjov og legende måde

Også i kommunen er man glad for at kunne give børnene og de unge en mulighed for at få en tilknytning til foreningslivet, samtidig med at de får bevæget sig på en sjov og legende måde.

”Jeg synes, det er rigtigt vigtig at samarbejde med foreningerne. Vi kan understøtte hinanden i det arbejde, vi laver, både mig som sundhedspersonale og ude i foreningslivet. Så det der koncept med, at man kan prøve forskellige ting, det er genialt”, siger sundhedsplejerske i Billund Kommune, Marianne Gaardbo Pedersen.

Store forventninger i Nordjylland

Med fondsstøtte fra Sundhedsstyrelsen til udrulning af Jump4fun i henholdsvis Nord- og Østjylland er Aalborg Kommune den senest ankomne til Jump4fun-familien. Her har man også forventninger om en god tilslutning til holdet.

Projektleder i DGI Nordjylland Marianne Vestergaard har nemlig allerede en liste med forældre, der har efterspurgt Jump4fun, og som er klar til at melde deres børn til holdet i stedet for de traditionelle idrætter som håndbold, fodbold, badminton eller gymnastik, som ikke alle unge kan se sig selv gå til.

”Her er Jump4fun et super godt alternativ til de børn og unge, der gerne vil bevæge sig og være en del af et fællesskab, men ikke er så vild med konkurrence og kampe, og som måske heller ikke lige besidder de kompetencer, der skal til for at være med på et traditionelt foreningshold. Vi har allerede nogle forældre, som har spurgt til, hvornår vi starter et hold op. Så det er fedt, at vi nu kan fortælle dem, at vi starter med det første hold her i begyndelsen af det nye år,” siger Marianne Vestergaard.

Derudover har Brønderslev Kommune også lige sagt ja til Jump4fun, så der skal være opstartsmøde i januar.

Satser på udvidelse næste år

I 2020 er målsætningen, at kunne tilbyde Jump4fun i minimum 30 kommuner rundt om i landet.

Med støtte fra Ole Kirks Fond har der siden 2018 været udrulning i gang i Syd- og Sønderjylland, hvor også Esbjerg kom med lige inden jul.

Senest har Trygfonden givet DGI Storstrømmen tilsagn om fondsstøtte til igangsættelse og drift af Jump4fun-hold i både Guldborgsund og Vordingborg Kommune. Det bliver et treårigt projekt, der giver cirka 300 børn og unge mulighed for at gå til Jump4fun.

”Gribskov Kommune har også lige inden jul bevilliget penge til at starte to hold op i kommunen, så her ved årsskiftet er vi godt på vej mod målet, med nu 21 kommuner,” siger Jane Sunesen, der er national projektleder for Jump4fun.

Nedenfor kan du se hvilke kommuner, der tilbyder Jump4fun.

Nordjylland:  Aalborg og  Brønderslev

Østjylland:  Odder og Purhus Idrætsforening

Sydvest: Billund og Esbjerg

Sønderjylland: Tønder og Sønderborg

Midt -og Vestsjælland: Køge, Solrød, Ishøj og Brøndby

Storkøbenhavn: Ballerup og Frederiksberg

Nordsjælland: Gribskov, Hillerød, Helsingør, Fredensborg og Rudersdal

Storstrømmen: Vordingborg og Guldborgsund