Børn bliver gladere for at bevæge sig med Jump4fun

Idrætstilbuddet Jump4fun er en succes for børn med udfordringer som f.eks. overvægt eller diagnoser, viser en ny evaluering.

9 ud af 10 børn, der går til Jump4fun, er blevet gladere for at bevæge sig. Det viser en ny evaluering blandt deltagere og forældre i det tilpassede idrætstilbud, Jump4fun, som DGI står bag i 39 kommuner og 75 idrætsforeninger.

Jump4fun er målrettet børn og unge, der f.eks. er udfordret af overvægt eller diagnose, er motionsuvante, eller som ikke har fundet plads i det traditionelle foreningsliv. Tilbuddet etableres i et tæt samarbejde mellem DGI, kommunen og foreningen.

”Jump4fun er et virkelig godt eksempel på, at med et målrettet tilbud så oplever børnene glæden ved at bevæge sig og øget trivsel i hverdagen. Det er meget positivt. Indsatsen er samtidig et godt eksempel på at bidrage til at løse en større samfundsdagsorden om børn og unges trivsel, hvor vi ved at samarbejde på tværs af sektorer kan hjælpe flere ind i aktive fællesskaber,” siger DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen.

Gladere hverdag og nye venner

Børnene, der går til Jump4fun, bliver henvist fra både hospitaler, Julemærkehjem og gennem sundhedsplejersker og familiekonsulenter i kommunerne. Andre læser om Jump4fun i avisen, hos lægen eller på internettet.

I evalueringen svarer børnene, at de via Jump4fun oplever en tydelig forbedring, både for deres fysiske, mentale og sociale sundhed. Over to tredjedele af børnene er blevet gladere for at bevæge sig, de føler sig stærkere og er kommet i bedre form.

Samtidig rækker succesen ud over selve idrætstilbuddet. 78 procent svarer, at de er blevet gladere i hverdagen, er blevet mere aktive i f.eks. frikvartererne og har fået nye venner, efter de er begyndt til Jump4fun.

”Jeg tror ikke altid på mig selv. Men så synes jeg, at jeg er blevet bedre til det her til Jump4fun,” skriver en dreng på 9 år i evalueringen, mens en pige skriver:

”Jeg gik bare rundt i frikvartererne før jeg startede til Jump4fun. Nu leger jeg altid i dem.”

Jump4fun er sjovt

Hele 90 procent af børnene svarer, at det er sjovt at gå til Jump4fun. Derudover har 62 procent svaret, at det gør dem glade at være med til Jump4fun. Det kan også mærkes hos forældrene.

"Jump4fun er helt fantastisk for vores barn. Det er hendes gladeste time i ugen,” skriver en forælder til en 13-årig pige.

Jump4fun er mindre hold med specialuddannede instruktører, der tager individuelle hensyn til børnene og laver aktiviteter i en konkurrence- og præstationsfrit miljø. Og tilbuddet kan også noget i forhold til at tiltrække børn og unge, som ikke har fundet sig til rette i de traditionelle idrætsforeninger.

"Min søn har gået til så mange forskellige sportsgrene, men vi har ikke kunnet fastholde ham. Jump4fun er den første træningsaktivitet, vores søn går til, hvor han rent faktisk har det sjovt og ikke føler sig forkert i forhold til de andre børn,” skriver en anden forælder.