Unge engageres i frivillighed og idræt gennem projekt i Grønland

DGI Vestjyllands ungekonsulent, Josefine Gadgaard, har besøgt Grønland for at styrke frivilligheden og skabe inspirerende idrætsmiljøer for børn og unge. Projektet "Frivillig For Fremtidens Fællesskab" satte fokus på at engagere unge og få flere børn til at dyrke idræt.

Som afslutning på ugen planlagde eleverne en børnedag for lokalsamfundets børn. Foto: Andrea Fuglsang Olesen

Frivillighed på skoleskemaet

I samarbejde med DGI Vestjylland, Gymnasiet i Nuuk (GUX Nuuk) og Grønlands Idrætsforbund (GIF) blev frivillighed en del af undervisningen for idrætslinjen på gymnasiet. Eleverne i 4.I deltog i workshops, hvor de lærte at udvikle motiverende aktiviteter med DGI-værktøjet GO!. Fokus var på at forstå børns forskellige motivationsformer – fra konkurrence til fællesskab.

Jeg har vist en anden side af mig selv.

Kristian Viberg, elev 4.I

GO!-værktøjet

GoPro – motiveret af udfordring. Man vil dygtiggøre sig.

GoFit – motiveret af øget mental og fysisk sundhed.

GoFun – motiveret af glæde. Aktiviteten skal være sjov.

GoTogether – motiveret af fællesskab, mens aktiviteten er sekundær.

Succesfuld børnedag

Projektet kulminerede i en børnedag, som eleverne selvstændigt arrangerede for børnene i Nuuk en lørdag formiddag i den lokale idrætshal. Eleverne faciliterede et bredt udvalg af aktiviteter med fokus på forskellige motivationsformer, herunder fangelege, ballon-badminton og stafetter. Dagen var præget af sved på panden, highfives, smil og jubel.

Josefine Gadgaard roste elevernes indsats: "Eleverne var engagerede, sindssygt seje og fik helt selvstændigt planlagt og afviklet en børnedag til glæde for en masse børn." Klasselærer Kristian Lydholm bemærkede også elevernes præstation: "Eleverne har løftet opgaven og været rigtig dygtige til at inkludere alle børn."


"Det har været fedt at være en rollemodel"

Eleverne selv havde en fantastisk oplevelse med projektet, og der var smil og gejst hos dem alle.

"Det har været meget spændende at være en del af projektet. Jeg har lært en masse og været kreativ undervejs. Det har også været fedt at være rollemodel for de børn, der deltog, og vise en anden side af mig selv," fortæller Kristian Viberg, elev i 4.I.

Hans klassekammerater bakkede ham op og syntes, at projektet har været sjovt og givende. De var især taknemmelige for at se børnene så glade.

Image00273 (3)

Eleverne og børnene fik knyttet et tæt bånd. Foto: Andrea Fuglsang Olesen 

Redskaber til foreninger

Udover børnedagen deltog ti lokale foreninger i workshops med fokus på motiverende idrætsmiljøer og frivillighed. Foreningerne fik praktiske redskaber til at engagere flere børn i idrætsaktiviteter og skabe vedvarende fællesskaber. Der blev også fokuseret på, hvordan man bedst modtager unge frivillige og motiverer dem til aktiv deltagelse.

Fremtidsperspektiver

DGI Vestjylland, GUX Nuuk og GIF er enige om, at projektet skal udbredes, så der kan komme endnu flere unge frivillige samt endnu flere aktive børn i Grønland.

En stor tak skal lyde til Nunafonden og Slots- og Kulturstyrelsen, som har støttet projektet.

Se et sammendrag af projektet i Grønland her