Bliv klar til at varetage løbetræningen i klubben

En dygtig løbetræner kan andet og mere end at sætte dagens træning i gang. På Løbetræneruddannelsen får deltagerne ny inspiration og en faglighed til at kunne varetage løbetræningen i klubben, og deltagerne brænder for at dele deres løbeglæde med andre.

Det er lørdag formiddag. Klokken er lidt i 9, og deltagerne er ved at indfinde sig til Løbetræneruddannelsen Basis 1 på Idrætscenter Vest i Holstebro. Der er ingen tvivl om, hvem der skal deltage på dette kursus, da alle møder op i løbesko, lange tights og løbejakke. De er alle vilde med at løbe og har lyst til at videregive deres begejstring og løbeglæde med andre.

Ønsker at opnå faglige kompetencer

Poul Hyldal Sørensen har løbet i Skjern Løbeklub de seneste fem år, så han har allerede en vis viden omkring løb og træning, men ønsker at få den udbygget, så han kan dele ud af sin løbeglæde til andre.

”Når jeg løber, får jeg energi, og samtidig får jeg også en masse socialt, når jeg mødes med de andre i løbeklubben. Jeg vil gerne give noget af min tid for at få andre til at mærke glæden ved løb, og jeg tror, de fleste gerne vil løbe, når der er en træner. Så derfor tager jeg denne løbetræneruddannelse,”

Poul Hyldal Sørensen fra Skjern Løbeklub.

Poul Hyldal Sørensen håber, at uddannelsen kan give ham en viden i forhold til, hvordan man forebygger skader, men også hvordan man fastholder folk i klubben. Det er flere af deltagerne interesserede i.

”Vi er tre fra klubben, der tager denne uddannelse som løbeinstruktør for at få nogle kompetencer inden for løbetræning og forebyggelse af skader, men også for at få inspiration til indholdet i træningen, og hvordan vi fastholder løberne i klubben,” fortæller Susanne Ringive Korsholm fra Vorgod Barde Motion og Fritid.

En god blanding mellem teori og praksis

På uddannelsen får deltagerne indfriet alle deres forventninger om indhold. Underviserne er Karsten Moesgaard, der er løbeinstruktør i AK Kilen i Struer og har undervist på løbetræneruddannelsen i flere år samt Rolf Madsen, der er uddannet fysioterapeut og formand i løbeklubben HOK Holstebro. Underviserne har mange emner på programmet, der er en blanding mellem teori og praksis, men der er også tid til spørgsmål og undren samt erfaringsudveksling.

”Når man møder til løbetræning i en klub, forventer man, at løbeinstruktøren har nogle faglige kompetencer. På denne uddannelse kommer vi omkring opvarmningsteori og skadesforebyggelse, trænerroller, klubkultur og meget mere, så deltagerne får en faglig dygtighed og nogle kompetencer, så når de står til træning, så ved de, hvad de snakker om,” siger Karsten Moesgaard.

Netop punktet omkring trænerroller skaber en god dialog mellem deltagerne og underviserne, da deltagerne skal fortælle, hvad en god træner er for dem, og der er tre gennemgående temaer: motivation og at kunne få folk med, faglighed og respekt.

”Kernen i at være træner er at kunne få alle med. Det betyder også, at I skal kunne jeres ting, for har I en faglighed, så skaber det en naturlig respekt for jer. Har I tilmed gensidig respekt for jeres løbere, så vinder I deres tillid, og det er vigtigt, for ellers så holder folk op med at komme, ” siger Karsten Moesgaard til deltagerne på uddannelsen.

Træningen skal tilpasses efter niveau og motivation

Det leder til punktet omkring klubkultur, og hvordan man fastholder løberne i klubben. For hvis løbeklubberne skal kunne tiltrække og fastholde medlemmer, så skal der være træningstilbud, der er tilpasset løbernes niveau og motivation.

”Tænk over hvilken signalværdi I udsender. Der skal være plads til alle. I fastholder ikke klubbens medlemmer ved kun at fokusere på dem, der kommer på podiet i konkurrencer. I skal huske at fokusere på, at alle har rykket sig i løbet af en sæson,” ”Tænk over hvilken signalværdi I udsender. Der skal være plads til alle. I fastholder ikke klubbens medlemmer ved kun at fokusere på dem, der kommer på podiet i konkurrencer. I skal huske at fokusere på, at alle har rykket sig i løbet af en sæson,” fortæller Karsten Moesgaard.

Rolf Madsen tilføjer en fysiologisk vinkel på Karsten Moesgaards kommentar.

”Et resultatorienteret miljø giver også de mange skader og eksempelvis en fælles opvarmning, hvor alle kan være med, styrker samværet og samhørigheden om træningen, og så forebygger en god opvarmning selvfølgelig også skader og forbedrer ens præstationsevne,”

Rolf Madsen

I Vorgod Barde Motion og Fritid har de allerede haft stor succes med at afholde flere løbsevents, og Susanne Ringive Korsholm glæder sig til at komme hjem med ny viden, hun kan dele ud af.

”I vores klub er der plads til alle, uanset om man er helt nybegynder eller kan lide at løbe langt. Det fedeste er, når man kan få nye til at få en god oplevelse med at bevæge sig og at få nogle med i fællesskabet i foreningen i stedet for at løbe selv, ” siger Susanne Ringive Korsholm.

Løbetræneruddannelsen Basis 1 kan udbygges med Basis 2 og 3, hvor deltagernes faglighed udbygges og styrkes endnu mere.