Krolf Storådalen – Vestjyllands grønneste forening?

Grøn omstilling og bæredygtighed er et varmt tema. Hos Krolf Storådalen har det været en naturlig del af klubben i hele dens levetid.

40 medlemmer var med denne tirsdag eftermiddag. Foto Stefan Thomsen

Krolf Storådalen gør mere ud af bæredygtighed end de fleste foreninger. Der er ikke en snert af fanatisme eller en helt ekstraordinær indsats bag – blot et vedvarende fokus på at bruge det naturen giver dem uden at manipulere for meget med den.

Det er endda så gennemført, at deres klubhus også er gemt naturligt af vejen. Det erfarede undertegnede, da han nåede ned til Holstebro Golfklubs Storåbane uden at opdage, at han allerede havde passeret det lille klubhus.

Imellem en flok træer på golfklubbens areal står det lille sortmalede klubhus. Det stikker ikke ud i landskabet. Tværtimod. Her hører Krolf Storådalen til; en forening der har eksisteret siden 2016 og som siden sin fødsel har haft en ambition om at efterlade så positivt et aftryk på sine omgivelser som muligt.

Det startede med lys – eller rettere mangel på samme

Foreningen fik ved sin grundlæggelse et areal af Holstebro Golfklub, som skulle være den nye krolfbane. Arealet var en tidligere sandbunker med træer langs den ene side. Takket være medlemmerne og Y’s Mens Club Holstebro blev græsset og bunkeren omdannet til en krolfbane, som i dag høster roser fra gæster, der kommer fra veltrimmede og polerede baner.

Tag ikke fejl; banen hos Storådalen er i topform. Men i modsætning til andre, så omfavner den i høj grad naturen omkring. Langt græs og endda lidt ukrudt fungerer som bander, og træerne står stadig rankt. Kun de træer, der skulle bane vej for klubhuset, måtte fjernes. Som kompensation for fældningen af disse har foreningen omkranset banen med små træer. Foreningen giver mere tilbage, end den tager.

Til at starte med bestod ”klubhuset” af et borde-bænkesæt og et beskedent skab til krolfudstyret. Lys var der ikke noget af, og med mange mørke timer i et land placeret langt nordpå blev lys på banen naturligvis drøftet.

Før klubhuset var borde-bænkesættet foreningens samlingspunkt. Foto Stefan ThomsenFør klubhuset var borde-bænkesættet foreningens samlingspunkt. Foto Stefan Thomsen

”Der var ikke noget lys. I bestyrelsen var vi enige: Vi vil ikke grave noget ned”. Der begyndte vi så at sige: ”Skal vi ikke tænke grønt stadigvæk?”, lød det fra klubbens formand Askov Boutrup til DGI Vestjylland.

Lys på banen kom der aldrig. I stedet kom der et lille klubhus, der blev indviet i 2019. Det eneste lys er at finde i det aflåste redskabsrum, så man kan finde de kugler og køller. Og det lys kører selvfølgelig på solceller, som Jysk Energi gladeligt gav penge til.

”Vi mangler ingenting – tværtimod!”

Man kan fristes til at tro, at det er besværligt at have et vedvarende fokus på bæredygtighed. Bringer det ikke en masse bøvl? ”Nej”, svarer Askov Boutrup prompte og fortsætter:

”Vi mangler slet ingenting – tværtimod!”

Foreningen har ikke lavet revolutionerende ændringer. De har blot tænkt cirkulært og bæredygtigt hvor muligt. Det kan man bl.a. se på banen. Bulerne og bakkerne kommer fra overskydende jord, da klubhuset blev bygget. Når der inden længe skal lægges fliser ved klubhuset, så bliver banen fornyet med jorden derfra.

Klubhuset gemmer sig mellem træer. På taget ses solcellerne. Foto Stefan ThomsenKlubhuset gemmer sig mellem træer. På taget ses solcellerne. Foto Stefan Thomsen

Går man med papiret fra en müslibar eller et coronalevn i form af et mundbind i lommen må man beholde det lidt endnu. Området har nemlig ingen skraldespande. Det er ikke et tilfælde, men derimod en helt bevidst beslutning.

”Du ser ingen store affaldssække herude. Hvorfor det? Meningen er ikke at vi skal smide affald. Kommer vi med noget affald, så tager vi det med igen.”

Kun en lille spand i redskabsrummet tager imod affald i form af brugte scorekort – alt andet affald følger med den, som kom med det.

Social motion i naturen

På dagen for interviewet samledes 40 krolfspillere, for at tage en omgang på banen. De udgør halvdelen af foreningens medlemmer. Med 81 medlemmer er Krolf Storådalen nemlig DGI's næststørste krolfforening. Mange af medlemmerne har rundet 60 somre, og for dem er krolfbanen i det vestlige Holstebro en perfekt kombination af fællesskab, motion og tid i naturen mener Askov Boutrup.

”På en almindelig tirsdag går man fire til fem kilometer. Tænk, hvis man havde sagt til folk inden: ”Nu skal du ud og gå fire kilometer” – ”Nej det skal jeg godt nok ikke!”- Men det har du altså gjort nu”

Det er ikke kun medlemmerne, som er vilde med modellen, der giver et aktivt fællesskab i naturlige omgivelser. Alle materialer til klubhuset og banen er blevet støttet af diverse fonde: Nordea-Fonden, Færch Fonden, Jysk Energi, Y’s Men Holstebro Vestforsyning og LAG. Al arbejde kommer fra medlemmerne af foreningen og Y’s Men Holstebro.

Næste projekt for klubben er fliserne, som skal lægges – derefter kan de nyde frugten af deres arbejde og se banen og omgivelserne blomstre. Omfavnet af naturen er banen i evig forandring, men Krolf Storådalens grønne fokus forbliver det samme.