Kan man fundraise sig til styrket frivillighed?

Ja, det kan man. Fundraising er ikke endnu en opgave, men en måde at frigøre tid, penge og energi hos frivillige.

OL i West hjalp frivilligheden på vej med hjælp fra tre fonde.

Listen med ideer er lang. Listen med opgaver hos de frivillige er lang. Listen over tilgængelige penge og timer er…kort.

Når begrænsninger står i kø, afdæmpes lysten til at give frivillige timer. Hvor skal pengene komme fra? Hvordan skal vi få tid? Hvem har lyst til at være med?

Fundraising sparer de frivillige for en masse penge og dermed tid

Andreea Oprea, udviklingsleder DGI Vestjylland

Heldigvis kan frivilligheden hjælpes på vej fra en uventet kant. Fundraising. Ved første øjekast ligner det endnu et punkt på evighedslisten med titlen To-do i foreningen. Men frivilligheden kan gøres sjovere og nemmere gennem fundraising. Og med lidt snilde kaste flere frivillige af sig.

”Fundraising sparer de frivillige for en masse penge og dermed tid. Får man materialer og udstyr gennem fundraising, har man allerede skånet foreningen for spareøvelser og lotterier,” lyder det fra DGI Vestjyllands fundraisingekspert Andreea Oprea som fortsætter:

”Mindst lige så vigtig er frivilliges oplevelse. Oplevelsen af at blive værdsat, at der er afsat tid og penge til frivilligpleje. Oplevelsen af at være involveret et sted, hvor der ikke mangler noget. En fri oplevelse i stedet for en konstant kamp mod tid og penge.”

Den gode frivilligkultur skabes ikke af fundraising alene. Den skabes af frivillige – og et kraftfuldt middel til det mål er fundraising.

Fundraising udfoldede to pigers ideer og engagement i landsbyklynge

I slutningen af april viste landsbyklyngen Bedst mod West, hvordan fundraising kan gøre store drømme og skøre ideer til et virkeligt event med sted, dato og masser af liv.

To unge kvinder på 22 år, Femke Streefkerk og Miranda Vallentin Jensen, fik en god idé fra børn i den lokale ungdomsklub. Samme aften fik Femke og Mirandas tanker frit løb og blev komprimeret i en powerpointpræsentation.

Ideen? Et mini-OL for de fire landsbyer i klyngen: Lyne, Sdr. Vium, Hemmet og Bork.

OL i West er et skoleeksempel på, hvordan midler fra fonde frigiver tid og plads til at ideer kan blomstre

Andreea Oprea, udviklingsleder DGI Vestjylland

Der blev dystet i støvlekast, skumtennis, sækkevæddeløb og meget mere. OL i West blev allerede i første forsøg en bragende succes. 80 tilmeldte , 12 hold, over 200 tilskuere og afterpartygæster fandt vejen til Lyne Stadion i slutningen af april – alt sammen et resultat af Femke og Mirandas drivkraft.

Ideen var kun mulig med hjælp. Landsbyklyngen gav frie tøjler og mange frivillige. Også fonde kunne se potentialet i de unge kvinders ide. Nordea-Fonden, DGI’s ImpulsPulje og EU’s Solidaritetskorpset gav alle penge til projektet.

”OL i West er et skoleeksempel på, hvordan midler fra fonde frigiver tid og plads til at ideer kan blomstre. Med midlerne kunne Femke og Miranda få fire lokalsamfund til at skabe en idrætsfest – ikke kun for deltagerne, men også for de frivillige,” fortæller Andreea.

 ”Fondene elsker stærke lokalsamfund og samfundsengagement” 

6 gode fonde til stærkere frivillighed

  1. DIF og DGI’s Foreningspuljen
  2. Nordea-Fonden – Liv i det lokale
  3. Kommunale puljer
  4. Friluftsrådet – Lokalpuljen

2 fonde særligt for de unge

  1. DGI ImpulsPuljen
  2. Det Europæiske Solidaritetskorps

Der er et hav af fonde i Danmark – både lokale og nationale. Hvordan finder man dem, som vil hjælpe med lige netop jeres projekt eller arrangement?

Et godt sted at starte er fondenes formål – værdsætter de aktive lokalsamfund og tætte relationer, er man godt på vej.

”Fondene elsker stærke lokalsamfund og samfundsengagement. Vis at jeres idé bidrager til et lokalsamfund, der knyttes tættere sammen eller at flere involveres i frivilligt arbejde – noget som vi ved styrker sammenhængskraften lokalt og i hele landet.”

Når fondene er udvalgt og ideen har taget form, skal I ikke holde jer tilbage. Del ideen – både lokalt og med fondene.

”Ring til fonden - stemmer ideen overens med deres mål og betingelser? Gør det tidligt, spar tid og øg chancen for at lave en god ansøgning. Når I får pengene, står I med et synligt bevis på, at andre også synes ideen er god – noget som kan bruges aktivt lokalt og overfor andre fonde.”

Fondene står klar til at støtte op om frivilligheden – grib chancen og gør noget godt for jeres forening og lokalsamfund!