I Faster-Astrup øges trivsel og koncentration med UDEskole

Børnesporet Faster-Astrup har fået det, som mange skoler drømmer om. En metode, der styrker elevernes motivation, koncentration og trivsel. Børnesporet fejrer 1 år som DGI UDEskole.

Drenge fra den DGI-certificerede børnehave er her med til UDEskole.

”Et vildt år på mange måder,” lyder det fra skoleleder Inger Mølholm, da DGI Vestjylland i oktober talte med hende i anledningen af, at Børnesporet Faster-Astrups certificering som DGI UDEskole fyldte 1 år.

Dansk, kristendom, idræt og i alle de andre fag kan uderummet og nærmiljøet besøges, udforskes og læres af – dét handler certificeringsforløbet DGI UDEskole om. Og Børnesporet har i dén grad ført teorien ud i livet!

Børnene er meget bedre til at koncentrere sig, og de er mere motiverede og nysgerrige. Det giver dem en bedre læring

Inger Mølholm, skoleleder Børnesporet Faster-Astrup

De positive effekter står i kø: styrket koncentration, øget trivsel, mere motivation og bedre læring.

”Børnene er meget bedre til at koncentrere sig, og de er mere motiverede og nysgerrige. Det giver dem en bedre læring,” fortsætter Inger, da hun afgiver status for år 1 med UDEskole.

Forbinder teori og virkelighed til alles fordel

UDEskole inspirerer lærerne til at bruge naturen, kulturen, by- og erhvervslivet fagligt i spil i undervisningen. Man arbejder aktivt med at besøge og lære af skov og strand, foreninger, virksomheder, værksteder, museer og mere til.

Det handler ikke kun om bål i skoven og overdimensionerede waders på børn i vandløb. Hos Børnesporet kommer børn, lærere og pædagoger hele vejen omkring og forbinder bøger og hjemmesider med træer, detailhandel og kunstværker.

”Du kan få en teoretisk forståelse i klasselokalet, men man er jo nødt til at se og opleve det, få det mellem hænderne,” fortæller Inger om sammenhængen mellem teori og praksis før hun fortsætter:

”Vi kunne godt studere på en skærm herhjemme, men det er slet ikke den samme faglighed.”

I det nye skoleår har Børnesporet indført fagonsdage. Her bruger man en hel dag på ét fag ude af huset. Listen med steder er lang (og slet ikke udtømt her!): Ejstrup Søerne, Andelskassen, Hover Plantage, Erhvervsskolen i Borris, lokale kunstværker.

Børnenes forældre bidrager med besøgsmuligheder, som skolens ansatte ikke kendte i forvejen. ”Naturens Rige” (Ringkøbing-Skjern Kommunes vision og brand) har takket været den engagerede forældregruppe åbnet sig på ny for børn og voksne i Faster-Astrup.

1

Vitaminindsprøjtning til personalegruppen

Børnesporet Faster-Astrup fik første gang UDEskole på skemaet, da de blev certificeret DGI UDEskole i efteråret 2022. Dengang stod børnekonsulent hos DGI Vestjylland Charlotte Frost for at give lærerne og pædagogerne redskaber til skabe en praksisnær og varieret skoledag med tæt kontakt til det lokale liv.

Forløbet blev afsluttet med en ceremoni, hvor formanden for Børne-og Familieudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, Kristian Andersen, med saksen i hånden klippede snoren og markerede starten på UDEskole. 

 

Se videoen fra certificeringen i 2022

”Ovenpå forløbet var vi fyldt med gode ideer og gåpåmod til at prøve det af i alle fag og på alle måder – det var noget af en vitaminindsprøjtning,” fortæller Inger Mølholm mens sidste års forløb genkaldes.

Lige præcis UDEskole er nemt at tage ud i alle fag

Inger Mølholm, skoleleder Børnesporet Faster-Astrup

Vitaminindsprøjtningen (eller UDEskole-forløbet) består af 5 gange af 3 timer. Her får hele lærer- og pædagoggruppen redskaber til, hvordan kultur, natur, by og erhverv kan bruges i undervisningen – uanset fag. UDEskole har fået stor opbakning fra personalegruppen af netop den grund:

”Nogle temaer kan være svære at tage ud i alle fag, men lige præcis UDEskole er nemt at tage ud i alle fag.”

Fra vuggestue til 6. klasse

Børnesporet rummer også en vuggestue og børnehave, som begge er certificeret af DGI. Helt fra vuggestuealderen til og med 6. klasse får børnene en praksisnær hverdag med mange oplevelser i det fri og i lokalområdet.

Det er ikke kun på tværs af forskellige alderstrin, men også forskellige læringsstile, at den nu 1 år gamle metode giver gode resultater:

”UDEskole underbygger rigtig godt en elevgruppe, som lærer på forskellige måder,” fortæller skolelederen og fortsætter:

”Dem der normalt er lidt udfordret i skolen, profiterer meget af det her. Alle børn får noget ud af det.”

Børn såvel som voksne har fået noget ud af den vitaminindsprøjtning, som Børnesporet for første gang fik sidste år – og som de for nyligt fik et nyt skud af. Siden er det blevet til mange ture ud af huset til vidt forskellige dele af lokalsamfundet. Fagonsdage har gjort indtog. Lærerne oplever koncentration og motivation hos eleverne. Og børnene trives.

Børnesporet Faster-Astrup kan med rette fejre, at de nu har været DGI UDEskole i 1 år.