Succesfuldt cykelprojekt for flygtningekvinder fortsætter
I Kolding har man med stor succes fået flygtningekvinder op på jernhesten, så de nemt kan komme rundt i byen. Nu skal endnu flere lære at cykle med frivilliges hjælp.
Et nyt cykelprojekt i Kolding har med stor succes muliggjort, at 19 flygtningekvinder er kommet i gang med at cykle. Projektet blev skudt i gang i begyndelsen af april og fortsætter fire lørdage i maj og juni. I selskab med to instruktører fra DGI Cykling og frivillige borgere lærer kvinderne at cykle og gebærde sig i trafikken.
”Der har været rigtig god tilslutning til projektet og det har været fantastisk at mærke den tillid, vi bliver mødt med,” siger Pia Alrø fra DGI Sydøstjylland, der er én af de to instruktør på cykelprojektet.
Frivillige gør en afgørende forskel
Ifølge Pia Alrø kunne projektet ikke lykkes uden de frivillige. Jette Lykke Jensen er frivillig på projektet og ville ikke være oplevelsen foruden. Hun meldte sig som frivillig, da hun følte projektet var en håndgribelig måde at hjælpe andre på. Jette elsker selv at cykle, fordi det giver en masse muligheder og det er en fleksibel måde at komme rundt på. At Jette pludselig var ekspert på cykelområdet kom bag på hende.
”Da jeg hørte om projektet tænkte jeg: ”Jeg kan cykle! Og det kan jeg lære andre." Det var noget helt konkret som jeg tager for givet at kunne, men nu hjælper jeg andre og det er fantastisk. Det er en skøn og tilfredsstillende følelse at se den udvikling kvinderne går igennem og være med til at det lykkes for dem,” siger Jette Lykke Jensen.
Blod, sved og glædestårer
Det har bogstaveligt talt kostet blod, sved og glædestårer for de modige flygtningekvinder at lære at cykle. Men hjælpende hænder og opmuntrende ord fra de frivillige har hjulpet kvinderne godt på vej til en hverdag på cyklen.
”Deltagerne har mega stort gå-på-mod og en stor viljestyrke til at lære at cykle. Det betyder meget for dem at lære at cykle, og man føler virkelig som frivillig, at man gør en klar forskel. Nu kan de blandt andet komme nemmere rundt i byen og cykle med deres børn. Og så er det jo bare en bonus, at de får motion samtidig,” siger Jette Lykke Jensen.
Humor på tværs af kulturer
Selvom der kan være sproglige barrierer og tekniske udfordringer med cyklerne, bliver der grinet en masse på kurset.
Jeg glæder mig altid til kurset, for vi griner rigtig meget, og det er fantastisk at se, hvordan humor går på tværs af kulturer. Det er meget givende at være frivillig og så er det samtidig lærerigt og sjovt – for alle involverede!
- Jette Lykke Jensen.
Vil du hjælpe projektet videre?
Med den store opbakning til projektet er der brug for flere frivillige. Derfor søger instruktørerne sammen med Kolding Kommune personer, som har lyst til at gøre en forskel for flygtninge ved at lære dem at cykle. Har du mod på at undervise og formidle cykling til flygtningekvinder, er der altså en ledig plads i projektet. Der er ikke krav om, at man skal have undervist tidligere. Eneste kriterium er, at de frivillige selv kan cykle og orientere sig i trafikken. Har du lyst til at blive frivillig, så ring på tlf. 29 12 54 42 og tilmeld dig.
Om cykelprojektet
Cykelkurserne for flygtninge strækker sig over de næste to år og er rodfæstet i Kolding Kommune, som har støttet projektet med 115.000 kr. Når de erfarne instruktører har gennemført en kursusrække, skal frivillige kræfter overtage rollen som instruktører og dermed sikre, at endnu flere flygtninge lærer at cykle i fremtiden. Kurset er delt op i bidder, så alle kommer godt fra start og bliver fortrolige med cyklen.