Stor enighed men få svar til vælgermøde i Horsens

Der var stor enighed om foreningslivets vigtige rolle, da 11 lokale kommunalvalgskandidater mødtes med foreningslivet til vælgermøde i Horsens en tirsdag aften kort inden kommunalvalget.

Repræsentanter fra 18 forskellige foreninger fra Horsens Kommune var mødt talstærkt op, da DGI og Sport Horsens tirsdag den 7. november havde indbudt samtlige partier fra den lokale valgkamp til en debat om idræt og det lokale foreningsliv.

En debat, hvorefter foreningsmedlemmerne håbede at kunne gå med hjem med en løsning på nogle af de udfordringer, som de bøvler med i hverdagen. Ulla Pontoppidan fra Svømmeskolen Boblen i Hovedgård havde flere budskaber med til politikerne. Bl.a. håbede hun at kunne få dem endnu mere på banen og endnu tættere på det lokale foreningsliv og deres udfordringer:

Det er enormt svært at starte en ny forening i Horsens Kommune. Gode idéer skal imødekommes og have et positivt skub af kommunale kræfter

Ulla Pontoppidan, formand Svømmeskolen Boblen

Og budskabet var det samme fra flere foreningsfolk til det velbesøgte vælgermøde. Det er for svært og for besværligt at være forening i kommunen, og der er mangel på dialog mellem begge parter.

Dialog skal sikre udvikling
Gennem debatten var det tydeligt, at både politikere og foreningsrepræsentanter havde brug for en øget dialog og et tættere samarbejde. Kun herigennem bliver det muligt at styrke foreningslivet og de mange lokale kræfter, som hver dag gør en indsats for at skabe tilbud til alle aldersgrupper. 

Blandt paneldeltagerne var der bred enighed om, at der skal skabes faste rammer for dialogen. Herudover er det essentielt, at Sport Horsens kommer til orde igen. ”Ellers kan vi lige så godt lukke det,” lød det fra Venstre-kandidaten Henning Jensen.

SF var fremme med forslaget om at skabe et dialogforum, som skal sikre fast kontakt med foreningslivet. Et forslag, som formand for Sport Horsens, Line Læsøe, ser frem til at arbejde videre sammen med DGI:

Det er netop den slags forslag, som vi har savnet og efterspurgt. Vi bliver nødt til at få sat vores samarbejde i system, hvis vi skal sikre udvikling i foreningslivet og skabe plads til endnu flere sunde, aktive Horsensianere

Line Læsøe, formand i Sport Horsens

De fysiske rammer skal være til rådighed
Flere foreninger åbnede en diskussion om rammer og faciliteter. Blandt gav formanden for MTB Horsens, Tommy Rybka, udtryk for en undren over, at man ikke hidtil har prioriteret at skabe MTB-spor i Horsens Kommune. Hvis der ikke bliver skabt rammerne til sporten, kan foreningen ikke vokse: ”Og det vil vi, og det regner vi også med at gøre,” lød det fra Tommy Rybka fra den lokale klub.

For flere foreninger er det netop faciliteter, som er en hæmsko for at skabe udvikling og endnu flere aktive i lokalsamfundet, men med udsigten til øget dialog og kontakt mellem de politiske beslutningstagere og det aktive, frivillige foreningsliv, er der håb for endnu bedre muligheder i fremtiden.

Også 25-års reglen blev bragt ind i debatten. Flere foreninger lider økonomisk under at have medlemmer over 25 år. Med 25-års reglen betyder det nemlig, at foreningen straffes økonomisk og mister tilskud, hvis en vis procentdel af medlemmerne er over 25. En virkelighed, som en lang række foreninger står overfor.

Flere partier gav udtryk for, at sådan bør det ikke være. Om dette munder ud i en egentlig afskaffelse, bliver afgørende for foreningslivet, som indtil en afgørelse venter i spænding.

Store visioner for kommunen
Skal man drage konklusioner på baggrund af aftenens debat, er der ikke tvivl om, at de potentielt kommende byrådsmedlemmer har ambitiøse mål med foreningslivet og aktiviteten i Horsens.

SF’s spidskandidat Paw Amdisen går gerne hele vejen og tænker visionskommune i Bevæg dig for livet-regi. En forpligtelse af denne kaliber vil tvinge Horsens Kommune til at arbejde på tværs af forvaltninger, og på den baggrund gøre det attraktivt at være aktiv og bekæmpe ulighed i sundhed. Et tiltag som bakkes op af Socialdemokratiets Andreas Boesen, som mener, at Bevæg dig for livet-tiltag giver god mening, men at kommunen skal være langt mere ambitiøs, hvis der skal skabes mærkbare, langsigtede resultater.

Fra Sport Horsens og DGI Sydøstjylland skal der lyde en stor tak til både kandidater og deltagere. ”En aften som denne, hvor vi sammen får sat fokus på foreningslivet, er første skridt mod et endnu stærkere forenings- og klubliv”, lød det efter debatten fra formand i DGI Sydøstjylland, Dan Skjerning.