Idræt for hele familien fik Line og Lars tilbage i foreningslivet

I Øster Starup Vester Nebel får både voksne og børn sved på panden hver søndag til Familietons. En ideel kombination for Line og Lars, der sammen med børnene Aya og Axel nyder de fælles oplevelser, glæden ved at bevæge sig og den fysiske forskel, der kan mærkes i kroppen

Mange af os dyrker for lidt motion. Faktisk viser ”Den Nationale Sundhedsprofil”1, at kun 42 procent af os opfylder WHO’s minimumsanbefaling om at være aktiv 150 minutter om ugen. At være aktiv sammen som familie kan vise sig at være en af løsningerne for børnefamilier, hvor tiden er knap.                 

Det kan være svært at få enderne til at nå sammen i en hverdag med børn, arbejde, familie og venner. I mange familier er der et stort ønske om at bruge den værdifulde fritid sammen og det kan betyde, at idræt og motion nedprioriteres eller helt fravælges. Det var også tilfældet hos Line og Lars Gavnholt Jepsen fra Øster Starup Vester Nebel, indtil Line så et opslag om Familietons i den lokale idrætsforening.

Familien Gavnholt består af Line, Lars og børnene Aya og Axel. For dem har Familietons i ØSVN givet samvær, hygge og masser af fysisk træning. 

Line Gavnholt Jepsen fortæller:

”Med det samme vidste jeg, at vi skulle med. Vi er egentlig en aktiv familie, der kan lide at gøre en masse sammen. Men det med at lave idræt og få trænet sammen i vores lokale forening, det var nyt. Det tiltalte mig, da det gav os muligheden for fysisk træning uden, at det skulle påvirke vores i forvejen sparsomme tid sammen.”

Hvad har tilbuddet om Familietons i ØSVN betydet for jer?

”Børnene synes det er sjovt. Vi bruger nogle timer sammen, hvor vi griner, hygger os og får fælles oplevelser. Det er utrolig værdifuldt som børnefamilie. For Lars har det betydet, at han efter en pause fra foreningsidrætten er kommet i gang med at træne igen. Så for os er det en ret ideel kombination.”

Familieaktiviteter gi’r til både familier, foreninger og lokalsamfund

En undersøgelse viser, at 79% af børn og unge i alderen 7-15 år deltager i sport eller motion, hvis forældrene er aktive, mens andelen er 57%, hvis forældrene ikke dyrker idræt.2 Samtidig viser andre undersøgelser, at små børn har stor glæde ved bevægelse og fysisk aktivitet uafhængigt af, hvad aktiviteten er.3 Familieidræt skaber derfor værdi på flere parametre hos børnefamilierne.

”Styrken ved et familiehold er, at familierne kan have det sjovt, mens alle får sig rørt. Børnene oplever det hele som leg, mens de voksne får en god gang fysisk træning,” fortæller instruktør på Familietons i ØSVN, Iben Strudsholm og fortsætter:

”De fleste ved, at bevægelse giver glæde og styrker vores mentale sundhed, og at være aktiv sammen som familie, kan noget helt særligt. Samtidig er det godt for sociale relationer på tværs af familierne, så nye venskaber opstår både blandt børn og voksne. Med de lidt længere briller på, kan den her type aktivitet også betyde, at både børn og voksne fortsætter med at dyrke motion.”

Hvad er fokus på jeres Familietons-hold, er det mest leg eller er det træningen for de voksne?

”Vores er erfaring er, at vi skal have fokus på børnenes bevægelse gennem leg og på en seriøs fitnesstræning til forældrene. Det gør vi vel at mærke i en kombination, så de øvelser og lege vi laver er sjove for børnene, men har et styrketræningselement for de voksne. Det er vigtigt, at de voksne får noget ud af træningen. Det skal være lidt hårdt og de skal gerne kunne mærke det bagefter. Når vi rammer den balance, er vi lykkedes med vores familiehold,” siger Iben Strudsholm.

Alle foreninger kan oprette familieaktiviteter

Familieaktiviteter er for alle typer af familier, idrætter og foreninger. Aktiviteterne kan sammensættes så børn og voksne kan dyrke idræt sammen eller hver for sig afhængigt af børnenes alder og hvilken idræt, det drejer sig om.

Hvis en forening gerne vil oprette familiehold, hvad skal de så have fokus på?

”Det er nok mest kvinderne, der trækker resten af familien med, fordi de gerne vil gøre noget sammen som familie. Derfor skal et familiehold have aktiviteter, hvor børn og voksne er sammen. Alt fra badminton, boldspil, gymnastik osv. kan integreres så det passer til foreningen og idrætten. Vores anbefaling er dog, at der altid er et klart træningselement til de voksne, så de går hjem med en følelse af at være fysisk trætte,” siger Iben Strudsholm. 

Line Gavnholt Jepsen er enig og uddyber:

”Det har været overraskende, hvor hårdt det kan være og at vi faktisk kan blive ømme i kroppen dagen efter Familietons. Men for os har det været godt og har motiveret os til at komme hver gang. Vi skulle jo nødig miste en træning og komme bagud i forhold til de andre,” griner hun.

Ibens 3 anbefalinger til familieidræt

  1. Hav fokus på træningsdelen til de voksne
  2. Lav aktiviteter hvor børn og voksne er sammen og hver for sig
  3. Opfordrer til, at de voksne deltager i træningen og til at familierne så vidt muligt kommer hver gang

Både i Vejle og Horsens Kommune kan foreninger få en startpakke til oprettelse af familieaktiviteter. Det kan du læse mere om i linket, hvor du også kan udfylde en kontaktformular, hvorefter du bliver kontaktet indenfor få dage. Læs mere og gå til formularen

Læs undersøgelserne her:

  1. https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2022/Danskernes-sundhed
  2. https://www.activehealthykids.org/wp-content/uploads/2022/06/Denmark-report-card-long-form-2022.pdf
  3. Idan, https://www.idan.dk/udgivelser/idraet-blandt-3-6-aarige-boern-notat-4-i-danskernes-motions-og-sportsvaner-2020/