Førstehjælp er livsvigtigt i foreningslivet

En lærerig tur i sadlen på kursus i landevejscykling for kvinder blev en noget anden oplevelse, end deltagerne havde regnet med, da deres færdigheder inden for førstehjælp pludselig skulle stå deres prøve.

Oplevelsen efterlod deltagerne med en fælles oplevelse ud over det sædvanlige, og en styrket tro på, at førstehjælp er et fælles ansvar. De blev mindet om, hvor vigtigt det er at kunne handle, når de i fremtiden står i en situation, hvor førstehjælp er afgørende.

Førstehjælp sidder på rygraden
Pia Alrø var instruktør på holdet, der på daværende tidspunkt var dybt optaget af at lære om teknik og udfordringer inden for landevejscykling. Pia selv er en habil rytter på både MTB og landevej. Dog var hun ikke forberedt på den oplevelse, de stod overfor denne dag. Ud af det blå kom en mand løbende og efterlyste nogen, der kunne førstehjælp.

En mand var faldet om på en nærliggende mark under jagt, og hans jagtkammerater havde brug for assistance til at udføre livredende førstehjælp.

Hvad nu, hvis jeg gjorde noget forkert?

Pia Alrø, instruktør

”Min første indskydelse var, at det kunne jeg ikke finde ud af. Det var så lang tid siden, jeg sidst havde taget kursus – hvad nu hvis jeg gjorde noget forkert!”

Heldigvis fandt Pia hurtigt ud af, at hun ikke havde noget at være bekymret for. Hendes hænder og krop gjorde præcis, som den ved et tidligere førstehjælpskursus var blevet undervist i at gøre. Nemlig at give hjertemassage til den livløse mand, som fire kvinder fra holdet mødte på marken, efter at have smidt cyklerne i et buskads og løbet over en nypløjet mark.  

Førstehjælp er et fælles ansvar
Spørger du Pia og de andre kvinder, som denne dag var til stede på det rigtige sted og tidspunkt, er de glade for, at de kunne træde til og hjælpe. De er blevet opmærksomme på, hvor vigtigt det er at kunne udføre førstehjælp, og de er blevet mindst lige så opmærksomme på, at det er vores alles fælles ansvar.

”Jeg er så glad for, at jeg handlede, selvom jeg var bange for at gøre noget forkert. For det kan man ikke – altså gøre noget forkert. Det er så vigtigt, at vi alle tager et førstehjælpskursus, så vi er forberedte, når vi står i den situation,” lyder det fra Pia Alrø.

I DGI er man lettede over, at Pia og pigerne kunne træde til, da der var brug for hjælp. Her ved man  nemlig, at det bestemt ikke er en selvfølge, at man som idrætsudøver har førstehjælpsfærdighederne på plads. Derfor gør man hvert år en stor indsats for at uddanne og opdatere frivillige og idrætsudøvere inden for både hjertestartere, hjertemassage og så videre.

”Rigtig mange foreninger vælger igen og igen at booke kurser til deres frivillige, og hvert år byder vi velkommen til nye foreninger, som sætter førstehjælp på dagsordenen,” lyder der fra Else Lund, kursuskoordinator ved DGI Sydøstjylland.

Hjertemassage var afgørende på pløjemarken
For Henrik Hartkopf var det heldigt, at kvinderne var på tur i lokalområdet den skæbnesvangre dag i oktober, så de kunne assistere hans kammerater i at udføre førstehjælp, inden både ambulance og lægeambulance nåede frem til stedet.

Han slap med skrækken og er i dag dybt taknemmelig over, at så mange havde færdighederne i orden og dermed fik ham bragt tilbage.

”Havde det ikke været for de kvinder, er jeg ikke sikker på, at jeg stod her i dag. Jeg skylder dem alt,” lød det kort tid efter Henrik Hartkopf var blevet udskrevet uden men fra Skejby Universitetshospital.  

For Pia var oplevelsen en øjenåbner, og hun er ikke i tvivl om, at hun i fremtiden vil gøre en endnu større indsats for at vedligeholde sine evner inden for førstehjælp.

Book et førstehjælpskursus

Et førstehjælpsbevis er gyldigt i to år. Måske er det  ved at være tid til at få opdateret din viden om førstehjælp?

Kontakt DGI Sydøstjylland og book kursus til din forening: 79 40 44 00 eller sydoestjylland@dgi.dk