Alle unge i Vejle HK skal prøve kræfter med trænerrollen

Hvordan forklarer du bedst en øvelse til én, som aldrig har prøvet den før? Det vil dine unge trænere kunne svare på, hvis de har deltaget i Fælles Trænerdag.

En kursusaften for de unge med teori, øvelser og pizza, og det er lige så hyggeligt, som det er lærerigt. Fælles Trænerdag tilfører værdi til klubben på flere måder, hvis du spørger ungeansvarlig i Vejle HK, Christian Flensburg. Men lad os vende tilbage til Vejle HK senere og først kigge på, hvad Fælles Trænerdag er.

Hvorfor skal de unge på kursus?
Fælles Trænerdag indeholder forskellige elementer, som giver de unge spillere en introduktion til trænerrollen. Det indebærer både oplæg om motivation, øvelser til træningen samt refleksion omkring dét at være en god træner. Mange af de unge kan nævne en træner, der har gjort en forskel for dem. Nu vil de gerne give noget tilbage. Hvis de altså får muligheden. Mange af de unge i foreningen kan gå rundt med en uopdaget lyst til at være træner, fordi de ikke kender vejen dertil, medmindre de bliver prikket på skulderen.

Fælles Trænerdag er et naturligt skridt for unge udøvere ind i trænerrollen, hvor de bliver oplært i et godt og trygt trænermiljø med tæt støtte fra en erfaren træner. Kurset skal herefter åbne op for en praktikperiode som hjælpetrænere, hvor de prøver gerningen af på halgulvet.

Tilbage til mødelokalet i Vejle HK
Kuglepenne og farverige Post-It notes er spredt ud på bordene. Det skal de unge bruge til at snakke om trænerrollen i fællesskab efter et oplæg fra to DGI-konsulenter. Senere trækker de i træningstøjet, når de skal afprøve rollen på egen krop og overfor hinanden i hallen.

”De unge kan bedre se, hvad der ligger i det at være træner. Jeg synes, at de fik nogle værktøjer til, hvordan de kan gøre tingene bedre som træner. De unge fik en forståelse for at skulle forklare øvelserne på en måde, så deres spillere forstår øvelsen eller legen, og at det ikke bliver for indforstået.”

Udover at Fælles Trænerdag giver der unge konkrete værktøjer til trænerrollen, så giver det også klubben et håb om, at de unge bliver fanget af den frivillige ånd.

"Det er planen fremover, at de får muligheden for at tage del i klubben, når de kommer her. Jeg ligger op til, at de både kan være træner eller løse andre forskellige, frivillige opgaver. Det kan være at tømme skraldespande til påskecup, samle flasker eller sætte kaffe over til hjemmestævner.” siger Christian Flensburg.

De unge vil gerne være rollemodeller
De unge synes også, at de får glæde af det. Det kan Markus og Fie fra Vejle HK U13 skrive under på, som begge var deltagere.

”Det har været sjovt at se det hele fra en anden vinkel og se, hvor meget det egentligt kræver at være træner.” siger Markus. Og Fie tilføjer ”Det har været svært at skulle forklare øvelserne med få ord og gøre det præcist og kort.”.

Når vi spørger dem, om de har fået lyst til at prøve kræfter med rollen som træner efter Fælles Trænerdag, bliver der uden vaklen sagt i kor: "JA!". En tydelig motivationsfaktor for de unge mennesker er, at de kan få lov til at være rollemodeller og være med til at udvikle nye, dygtige håndboldspillere.

En drivkraft for både foreningen og de unge
Udviklingskonsulent hos DGI Sydøstjylland, Kasper Lee, er også positiv omkring udviklingen af Fælles Trænerdag i foreningerne. ”Det spændende ved Fælles Trænerdag er, at det giver alle de unge i foreningen en chance for at prøve kræfter med trænergerningen, og samtidig er det et godt værktøj for foreningen til at involvere en ny generation af frivillige."

Der er altså mange gode grunde til at arbejde struktureret med trænerrekruttering. Det styrker både fællesskabet i klubben, vedvarende mandskab i (hjælpe)trænerstaben og ikke mindst de unges egen personlige udvikling.