Børnehus i bevægelse: Sådan holder vi gryden i kog

Daginstitutionen Livstræet i Gedved er DGI Institution. Det betyder, at de tænker bevægelse ind i børnenes hverdag og i husets indretning – og det er de faktisk rigtig gode til.

Men når man nu har været DGI Institution i flere år, hvad gør man så for at holde gryden i kog og blive ved med at finde på nye tiltag?

Svaret på dette spørgsmål findes i den aktive børnehave og vuggestues hverdag. Her er der nemlig tydeligt fokus på, hvordan de sammen udvikler konceptet og holder hinanden til ilden, selvom der går hverdag, mudrede støvler og personalemøder i den.

”Vi har altid bevægelse på dagsordenen. Både på møder og i dagligdagen. Hver fredag er alle – både børn og voksne – fælles om en ny aktivitet, som vi skiftes til at stå for. På den måde får vi altid nye input og idéer fra hinanden,” lyder der fra Henriette Stein Carlsen, som er assisterende leder i Livstræet.

Livstræet var i 2012 igennem et længere forløb hos DGI, som mundede ud i en formel DGI certificering. For at sikre fortsat fokus på bevægelse og skabe udvikling er institutionen blevet recertificeret hvert år lige siden.

Et fælles projekt
Alle er i samme båd og arbejder mod de samme mål i institutionen. Faktisk er man gået så langt, at det at tænke bevægelse er blevet en del af det at være ansat i huset:

Når vi ansætter nye medarbejdere, så ved de, at vi tænker bevægelse ind i alle dele af vores hverdag.

Henriette Stein Carlsen

Nyansatte er klar over, at det er et krav at være med på bevægelsesvognen, når de starter på den aktive arbejdsplads. Måske er det netop derfor, at man i huset kun oplever en positiv ånd og begejstring for den måde at tænke på:

”Bevægelse og leg er en del af vores politik og de pædagogiske læreplaner i huset og som ansat bidrager man til aktive aktiviteter”, lyder det fra Henriette.

Bevægelsen har sat sig fast
Aktivitet og bevægelse er blevet en del af Livstræets DNA og en fastgroet måde at arbejde på. Både personale og ledelse hjælper hinanden til at tænke nye tanker og gå andre veje. På den måde holder de gryden i kog sammen og skaber rammerne for en sund og aktiv barndom.

Og det er ikke blot personalet, som tænker over, hvordan børnene kan bevæge sig mere og således udvikle sig motorisk. I dag tager børnene selv initiativ og sætter gang i bevægelse uden de voksnes indblanding.

Så begynder det virkelig at give mening at arbejde som vi gør.

Henriette Stein Carlsen

Sådan sætter I bevægelse på dagsordenen i jeres institution

  • Skab struktur omkring jeres arbejde med bevægelse. Hold fast i den og sæt handlinger i gang.
  • Sæt tid af hver uge til at lave nye aktiviteter med børnene.
  • Indret institutionen, så der er plads til bevægelse og forskellige aktiviteter.

I Livstræet arbejder de videre for at få en endnu mere aktiv hverdag og skabe endnu sundere rammer for børnenes trivsel.

Vil I også være en del af den stadigt voksende gruppe, som lader sig DGI certificere for at skærpe profilen med idræt, leg og bevægelse? Kontakt Marianne Sørensen med jeres spørgsmål og vær sikker på at komme godt i gang med at skabe en aktiv fremtid for både børn og personale