Kaffe, kultur og kilometer i benene forlænger seniorlivet

Københavnske cykelfællesskaber for seniorer gør en forskel for over 100 motionister hver uge. Sundheds- og omsorgsborgmester i København Kommune, Sisse Marie Welling, bakker op om vigtigheden af aktive fællesskaber for alle aldre.

To glade damer fra cykelfællesskabet.

Fælles artikel med Københavns Kommune

For mange danskere kniber det med at bevæge sig nok, mens den mentale sundhed også er under pres for flere og flere.

Den Nationale Sundhedsprofil fra 2023 viste bl.a., at hver 10. dansker i alderen 65-74 år vurderer, at de har et dårligt mentalt helbred. Samtidig vurderer næsten en tredjedel af danskere over 75 år, at de har et dårligt fysisk helbred (30,3%).

Når det gælder ensomhed, viser knap 6% af de 56-74-årige tegn på ensomhed.

Sundere aldring

Motion er en af de faktorer, der kan give os en sundere aldring. Når vi motionerer, har det både positiv effekt på vores fysiske og mentale helbred.

Magasinet Aktuel Naturvidenskab nr. 4, 2021

Derfor har Københavns Kommune og DGI Storkøbenhavn afsat ½ mio. kr. over 2,5 år til at bekæmpe tendensen, så flere seniorer kan komme ud og bevæge sig sammen. Og det gør over 100 motionister nu hver uge i syv lokalt baserede cykelfællesskaber.

”Vi ved, at omtrent hver fjerde ældre borger i København savner nogen at være sammen med, og at mennesker med stærke sociale relationer lever sundere og længere. Derfor er fællesskaber – og motion – vigtige faktorer for et godt og langt seniorliv. Og det glæder mig meget, at vores lokale cykelfællesskaber skaber så gode rammer for, at byens ældre borgere kan dyrke motion og være sammen hver eneste uge. Cykelfællesskaberne er et stærkt bidrag til den vifte af tilbud, vi har til ældre københavnere. Og vi vil fortsætte med at styrke de lokale fællesskaber, hvor omsorg og motion giver deltagerne lyst til at komme igen og samtidig forebygger de ensomhed,” siger sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF).

Smertefri med elcykling

For nyligt lancerede DGI Storkøbenhavn og Københavns Kommune det syvende cykelfællesskab i området omkring den gamle Sydhavn. Siden 2019 er der etableret grupper i Nordvest, to på Amager, Brønshøj, Østerbro og Valby. Turene organiseres via lukkede Facebook-grupper, som tilsammen har knap 700 medlemmer.

Ét af medlemmerne i den største gruppe, Brønshøj-gruppen, hedder Steen Teglstrup. Han er tilkendt seniorpension i en tidlig alder pga. nedslidning, og han har kun positive ting at fortælle:

”Min kone og jeg cykler med to gange om ugen! Jeg cykler selv på en elcykel, fordi jeg får færre smerter af det. For et år siden var jeg klar til to nye hofter, men sådan er det ikke længere. Nu kommer jeg ud at røre mig og er meget mere smertefri. Hvis jeg ikke får cyklet, så får jeg ondt.”

Steens historie er ikke unik – og selvom det i nogens øjne minimerer sundhedseffekterne at sætte sig op på elcyklen, er den en lav barriere for at deltage i fællesskabet for mange, som har stor gavn af motionen. Et nyere britisk studie peger endda på, at mange får cyklet mere!

”Og så er det bare et utroligt godt fællesskab, og man kommer lidt ind under huden på folk – især når vi holder vores kaffepauser,” fortæller Steen Teglstrup, der stødte på cykelfællesskaberne under Københavns Kommune og Røde Kors’ seniormesse Mere Fri Tid i Øksnehallen sidste år.

Holdfoto Social Tour

Lycra eller cykelkurv

De lokale cykel-grupper er i øjeblikket drevet primært af ildsjæle, der koordinerer og planlægger turene og de forskellige kaffe-stop. De værner om sikkerheden, holder sammen på gruppen og sørger generelt for, at deltagerne i gruppen føler sig som en del af fællesskabet.

Det kan dog i det store perspektiv synes en smule sårbart, og derfor er DGI Storkøbenhavn og Københavns Kommune opmærksomme på, at projektet har behov for en stærkere organisering på sigt.

Det håber næstformand i DGI, Mogens Kirkeby, meget på:

"Cykling er en motionsform, hvor rigtig mange kan være med. Hos DGI er vi meget optagede af, at flest mulige danskere får gode cykeloplevelser sammen og kommer ud at røre sig i cykelfællesskaber, uanset om det er i lycra eller i gule veste med kaffe i cykelkurven. Vores samarbejde med Københavns Kommune er et godt eksempel på, hvordan vi sammen kan løfte en vigtig dagsorden, så flere får bedre livskvalitet, et større netværk og sociale, lokale oplevelser i deres egen by” siger Mogens Kirkeby.

Inden udgangen af 2025 skal projektet munde ud i to yderligere cykelfællesskaber i Storkøbenhavn. Det er samtidig ambitionen at etablere en egentlig forening omkring seniorcykelfællesskaberne for at sikre forankring og bæredygtighed for de mange lokale cykelgrupper.

Vil du læse mere om cykelfællesskaberne, og er interesseret i at være med i fællesskabet, så klik her!

Sociale relationer kan være stressdæmpende

Gode sociale relationer nedsætter inflammation i kroppen og risikoen for demens. Det øger også overlevelsen og sænker risikoen for at blive syg. Omvendt kan mangel på sociale relationer være stressende og inflammations-promoverende, mens sociale relationer kan være stressdæmpende.

Magasinet Aktuel Naturvidenskab nr. 4, 2021