Fra fængselscelle til forening
Spor10 på Vasbygade gemmer på en god historie. I den nye forening, Stjernehuset, kan unge mennesker komme til boksning hos Ali Najei, hvor der både er fokus på mentaltræning og boksningens vanskelige kampkunst. Vi har talt med Ali Najei for at høre, hvordan det er at starte en ny forening og at give unge mennesker nye muligheder.
En helt ny slags byudvikling er i gang omkring Jernbanebyen. Med nye lejligheder, restauranter og grønne områder bliver mulighederne på sigt mange, når bydelen står færdig om 10-15 år. Nu er der kommet endnu flere nye muligheder. I den gamle fabrikshal, Spor10 på Vasbygade, har man åbnet dørene til en ny verden. Her er mulighed for at smage på ny mad, møde nye mennesker og deltage i et væld af aktiviteter – bl.a. kan man komme til boksetræning. Boksetræningen foregår hos Ali Najei, som har stiftet sin nye forening Stjernehuset. Her kan unge mennesker komme i de nye, gamle lokaler, træne og få et skud fællesskab i bokseklubben.
For initiativtageren, Ali Najei, er det vigtigt, at unge mennesker kan komme ned i foreningen og føle sig velkommen. Intentionen er, at der skal være plads til alle, og at alle bliver taget godt imod. Så snart man træder ind på måtten og møder Ali, føler man med det samme den tiltrækningskraft, han besidder. Der er ikke nogen tvivl om, at de unge er i gode hænder: ”Når man kommer ned i Stjernehuset, er der fokus på én selv – det giver et frirum. Der er ikke nogen, der dømmer andre, og alle er gode til at motivere hinanden. Når de unge drenge står og smiler, mens de gør sig klar til at bokse, kan man mærke forskellen og det frirum, de har. Det giver vi til hinanden,” siger Ali Najei om fællesskabet i den nye forening.
Nyt vendepunkt i livet
Med Stjernehuset bygger Ali Najei videre på det nye fundament, han har lagt for sit liv. Med fængselsdomme og et liv som kriminel bag sig, forsøger han nu at skabe håb for de udsatte gennem blandt andet mentaltræning og boksning. Selvom alderen kun siger 31 år, er der mere livserfaring hos Ali end hos de fleste. Det skinner tydeligt igennem i Stjernehuset, hvor alle kan komme til boksning og samtidig få en livslektion med hjem: ”Boksetræningen giver også lektioner om livet. Her prøver jeg at vise dem, hvordan livet kan være, når man har paraderne nede og ikke er klar. Med boksetræningen kan man lære at have det rigtige mindset og at være klar på uforudsete hændelser. Præcis ligesom det sker i ens dagligdag.”
Der bliver både plads til træningen og til, at de unge kan føle sig sete og hørte. Det er nemlig noget, som Ali Najei selv manglede, da han var ung: ”Jeg gik fra at være barn til at blive voksen uden at nå at være teenager. Der skulle gerne have været en voksen som hjalp mig. Her forsøger jeg at være den person, som jeg selv havde brug for, da jeg var yngre. Jeg prøver at give videre til dem, der kommer hernede, og til dem, som søger hjælp hos mig.”
Derfor forsøger han også at trække på sine erfaringer, når han selv skal lære den nye generation om livet. Det betyder en mindre hård hånd og langt flere samtaler mellem Ali og medlemmerne: ”Vi har samtaler, der er forebyggende. Jeg mener, at det er vigtigt, at de unge medlemmer ikke bare bliver sendt uden for døren, smidt ud eller smidt hjem, hvis der opstår lidt uro eller ballade. Konsekvenserne ved ikke at opføre sig ordentligt hele tiden er ikke helt så drastiske hér, som de måske kan være i andre dele af samfundet, hvor mange af de unge har oplevet at blive ekskluderet og lukket ude efter nogle uheldige episoder.”
Nye faciliteter og nye drømme
Stjernehuset udspringer fra Kapitel1, hvor Ali hjælper udsatte unge med at komme videre fra de udfordringer, de har – udfordringer som han selv har oplevet og kæmpet med. Det var derfor et naturligt skridt at få Stjernehuset stablet på benene: ”Da jeg selv startede til kampsport som ung, var der en træner, jeg kunne lytte til, som jeg respekterede. Jeg ville bare også gerne have, at der var en træner, som kunne lytte til mig, og som forstod, hvad jeg havde brug for.”
På dette grundlag er Stjernehuset blevet stiftet og har nu fået nye lokaler i Spor10 i den nye bydel Jernbanebyen på Vesterbro. Som en naturlig forlængelse af de værdier, Spor10 repræsenterer ved at skabe inklusion, liv og fællesskab på faciliteten, er Stjernehuset skabt til at have lokaler der. For Ali Najei er Spor10 også en facilitet, der harmonerer med visionerne for foreningen: ”Stjernehuset er som idrætsforening også et rum, hvor man sagtens kan være der en time før eller blive en time efter træning. Så er der plads til at læse en bog eller snakke med de andre, der hænger ud. Det resulterer i, at de meget ofte snakker om deres liv og nogle af de udfordringer, de er ude for. Så går jeg ofte en tur med én af de unge, for det er der også plads til hernede i de store haller i Spor10.”
Det skal dog ikke helt slutte her. For Ali er der nemlig en helt klar plan og vision for bokseklubben: ”Mit mål er at have de fysiske rammer til at skabe de bedste vilkår for de unge mennesker. Det bliver forhåbentlig et sted, hvor de unge kan bo og være, mens det også er et udviklingshus med plads til mental og fysisk træning.”
Selvom drømmene kan virke store, er det for Ali altid med de unge i fokus. Det er dem, han arbejder for, og de må altid komme først. Nogle gange kan det dog godt blive for stort et pres at sætte på sig selv: ”Jeg prøver at skabe en balance i mit liv. Når jeg giver mig selv 100 procent, så får jeg det også tilbage – både på godt og på ondt.” Derfor er Stjernehuset også tænkt som et fællesskab, hvor det ikke kun er Ali selv, der har styringen.
Fællesskab skabt af forskelligheder
Ali Najei er ikke i tvivl om det aftryk, han sætter på de unge mennesker. Men de skal også selv være åbne for at blive hjulpet: ”Der bliver bygget et fællesskab hernede, hvor de unge selv er gode til at byde ind og bruge de redskaber, jeg giver dem.” Redskaberne ender tit med, at de unge bliver gode til at motivere hinanden og give hinanden et klap på skulderen – mens fællesskabet giver pizzaaftner og fælles ture ud af huset. For Ali er det enormt vigtigt, at Stjernehuset er mere end bare en times boksning og så hjem: ”Det er en forening som også skal skabe social tryghed og ikke bare træning. Der skal selvfølgelig være idræt, men der skal være fokus på at kunne være sammen om noget. Det viser sig også hos de mennesker, der er en del af foreningen. Vi kan alle noget forskelligt, som giver en masse til Stjernehuset. Det betyder, at de unge mennesker, der kommer hernede, kan trække på mange ressourcer.”
Stjernehuset bygger på Alis drømme og visioner, men han har samtidig fået mange nye ansigter på holdet. Mennesker som hjælper drømmene og visionerne med at blive til, men også mennesker, der husker at holde Ali på jorden: ”Der er mange forskellige personligheder med på holdet. Der er nogen, som er rigtig gode til at spørge, om jeg har husket det her eller husket det her – ellers falder det fra hinanden.” Ali Najei er altså ikke i tvivl om, at der skal være en balance, for at Stjernehuset skal kunne realisere sine drømme. Balancen er også vigtig i forhold til foreningens tilgang til boksetræningen: ”Hernede hjælper vi dem med at sætte de rigtige ord på, hvordan de har det. Inden vi begynder at bokse, så skal der være noget snak, hvor vi har mulighed for at give noget 1:1-sparring. Det lærte jeg selv, og det vil jeg gerne give videre til andre.”
Det er meget tydeligt, at Ali Najei gerne både vil give noget til fysikken og til det mentale. De unge mennesker, der kommer i bokseklubben, er dermed i gode hænder ift. at komme videre og få nye perspektiver på livet.