Forening er noget, vi har sammen – også med de unge
I Valby IF vil de gøre det attraktivt for de unge at være med i foreningen. Derfor har de både startet et hold for unge, der vender tilbage fra efterskole, og en ungdomsbestyrelse – men vigtigst af alt lytter de til, hvad de unge gerne vil.
Artiklen er bragt i DGI magasinet Udspil nr. 2, 2023.
I en kold hal med blågrønne vægge samles en flok unge gymnaster i en rundkreds på gulvet klar til at få temperaturen op. Der bliver sat musik på, og opvarmningen går i gang. Den byder på både styrke, løb og hop, men mest af alt god energi og masser af smil blandt både gymnaster og trænere. Holdet, der træner, er Valby IF’s efter-efterskolehold, der går under navnet ’De Hjemvendte’.
For få år tilbage stod Valby IF i en situation, som flere lokalforeninger kan nikke genkendende til; de manglede instruktører og havde svært ved at få de unge medlemmer tilbage i foreningen, når de havde været af sted på efterskole. Det fik Tina Krogh, der er idræts- og udviklingskonsulent i foreningen, til at række ud og spørge nogle efterskoleelever om, hvad de godt kunne tænke sig af muligheder, når de kom hjem fra efterskole.
”Vi kunne se noget potentiale i, at foreningen manglede instruktører, men de unge manglede også et sted at gå hen, når de kom tilbage fra efterskole. Der findes en del udtagede hold, men der skal man først og fremmest udtages, man skal oftest også træne rigtig meget, og i nogle tilfælde skal man være fyldt 18 år,” fortæller Tina Krogh.
Efterskoleeleverne, som Tina Krogh snakkede med, lagde vægt på, at de kunne godt tænke sig et hold med plads til alle og fokus på fællesskab. Samtidig ønskede de, at holdet skulle have én træning om ugen – og der skulle være mulighed for at melde fra til træning, hvis man har for travlt med skolen.
Gymnastik uden strakte tæer
Ønskerne er blevet opfyldt med holdet De Hjemvendte, som i denne sæson har 35 gymnaster fordelt på en rytme- og en springside. 17-årige Halfdan Gade Christensen er en af gymnasterne på holdet.
”Jeg synes, det er superfedt at gå på De Hjemvendte, fordi jeg kan lave gymnastik og få lov til at springe uden at skulle have helt strakte tæer, og man kan få lov til være fjollet. Det er megasjovt at være til træning, og man kan holde fast i kontakten med ens gamle efterskolevenner og samtidig få nogle nye venner fra andre årgange og andre efterskoler,” fortæller Halfdan.
Som en del af opvarmningen står holdet i en rundkreds, hvor de på skift én ad gangen løber ind i midten og laver en øvelse, som alle de andre laver efter – både trænere og gymnaster. Tina Krogh påpeger, at opvarmningen nærmest er symbolsk for måden, De Hjemvendte træner på: Alle får lov at byde ind, og der er plads til sjov.
”Formålet med holdet er at få de unge tilbage i lokalforeningen, når de har været på efterskole, og at de føler, der er en plads til dem – så de holder fast i fællesskabet, men også holder fast i motionen og bevægelse. Det kunne lige så godt være fodbold eller håndbold eller basket, der gjorde det samme. Nu er vi bare startet i gymnastikken,” fortæller idræts- og udviklingskonsulent Tina Krogh.
”Vi har haft mange forskellige gæstetrænere, blandt andet tidligere Verdensholds-gymnaster, så man som gymnast oplever forskellige stilarter og kan dygtiggøre sig, hvis man eksempelvis arbejder mod at komme på et udtaget hold senere.”
De Hjemvendte har i alt kun tre opvisninger på programmet. 18-årige Madeleine Fransen, også kaldet Maddie, var en af dem, der var med til at starte De Hjemvendte op.
”Pointen med hele holdet er, at fokus er på fællesskabet og ikke så meget opvisninger – at man kan komme og hygge sig og have det sjovt. Når man kommer hjem fra efterskole og starter i gymnasiet, kan det hele godt være lidt tungt, og man savner det fællesskab, man havde på efterskolen – og så er det fedt man kan komme hen på et hold, hvor man får den der efterskole-følelse lidt igen,” fortæller Maddie.
Maddie, Emil og Halfdan er alle med i ungdomsbestyrelsen – og de synes, det er fedt at få indflydelse i foreningen.Foto: Jens Astrup
En bestyrelse til de unge
Udover De Hjemvendte, har Valby IF lavet endnu et tiltag for at gøre foreningen mere attraktiv for de unge: De har startet en ungdomsbestyrelse. Den består lige nu af i alt 7 unge fra foreningen, som alle også er aktive trænere og gymnaster – blandt andet Halfdan Gade Christensen og Madeleine Fransen.
18-årige Emil Bruun de Neergaard er også en del af ungdomsbestyrelsen. For ham er erfaringen med at sidde i bestyrelse en vigtig del af hans fremtidsplaner.
”Jeg har en drøm om at komme på Verdensholdet, og i forhold til det søger jeg en masse forskellig arbejdserfaring indenfor bestyrelse og gymnastik. Og så gav det bare god mening at være med i ungdomsbestyrelsen, fordi jeg allerede er så meget inde i foreningen,” fortæller Emil Bruun de Neergaard, der også er træner på flere forskellige hold i Valby IF.
Tina Krogh fortalte om idéen med en ungdomsbestyrelse til instruktørerne og på De Hjemvendte, som er målgruppen for ungdomsbestyrelsen; unge under 25. Efterfølgende er de selv kommet og meldt sig, og i ungdomsbestyrelsen er det også de unge selv, der melder ind med opgaver.
”Det er de unge selv, der bestemmer, hvilke opgaver de gerne vil have i ungdomsbestyrelsen – så de får ikke pålagt opgaver, og vi går heller ikke ind og trumfer. Vi har for eksempel ikke haft medlemstøj før, hvor medlemmer kunne købe en Valby IF-trøje, men det har de unge valgt, at de gerne vil sætte i gang,” fortæller Tina Krogh.
Win-win for alle
Ungdomsbestyrelsen har indtil videre kun haft ét officielt møde, men har allerede godt gang i mange initiativer. Udover medlemstøj til foreningen, har de unge stået for tiltag som fællestræninger mellem holdene i foreningen, sociale arrangementer for instruktører, tættere samarbejde med efterskoler, Åben Hal og meget mere i støbeskeen.
Både Maddie, Halfdan og Emil lægger vægt på, at det er godt at have en bestyrelsespost på CV’et. Men det, de unge er mest begejstrede for ved at være med i ungdomsbestyrelsen er, at deres arbejde rent faktisk rykker i foreningen.
”Det er vildt fedt at have indflydelse og kunne mærke, at der ligesom sker noget i foreningen. Jeg kan vildt godt lide, at jeg kan mærke, at det rykker,” siger Maddie.
Halfdan stemmer i: ”Vi har fået sat en masse ting i gang, som bare skal ud i livet – det er derfor, vi er her.”
De unge er bevidste om, at deres arbejde rykker, fordi de som ungdomsbestyrelse er med til at gøre en ekstra indsats udover hovedbestyrelsens arbejde.
”Hovedbestyrelsen har så mange andre ting, som de står for, for eksempel økonomi og haltider. Så de har de helt store besværlige opgaver, hvor vi kan hjælpe med de lidt mindre opgaver. Samtidig kan vi komme med et ungt perspektiv og byde ind med, hvad der er relevant for os,” siger Maddie.
Netop det unge perspektiv ved Tina Krogh godt er vigtigt at have med for at kunne tiltrække flere unge til foreningen. Selve ungdomsbestyrelsen er også opstået ud fra foreningens motto om, at ’forening er noget, vi har sammen’.
”Hvis vi mener dét, er ungdomsbestyrelsen ikke kun til for at få de unge til at lave noget for os i foreningen, så er det også for at give indflydelse. Vi sidder en masse hovedbestyrelsesmedlemmer, som har en masse erfaring, men som også kan blive erfaringsramte i forhold til, hvad der virker og ikke virker. Derfor har vi brug for at få de unge sat i spil og høre hvad de gerne vil, for det er også deres forening,” siger Tina Krogh.
Tilbage i hallen er gymnasterne på De Hjemvendte varmet godt op. Nu skal der øves fællesserie til opvisningen, så holdet kan blive klar til at vise, hvad de kan, og forhåbentlig inspirere flere unge til at blive en del af holdet og foreningen.
De Hjemvendte er i fuld gang med at opvarmningen, inden træningen for alvor går i gang.Foto: Jens Astrup
Gode råd til andre foreninger om at tiltrække de unge:
- Giv plads til de unge – sørg for at der er et hold til dem, der er kommet hjem fra efterskole
- Tag fem med hjem – opfordr de unge til at de skal tage deres nye venner med i foreningen, når de kommer hjem fra efterskole
- Samarbejd med efterskoler og gymnasier – tag ud og fang de unge, der hvor de er, og fortæl om hvad I kan tilbyde dem i jeres forening, gerne med de unge selv i spidsen
Gode råd til en ungdomsbestyrelse:
- Lyt til hvad de unge gerne vil – lad dem selv komme med idéer til opgaver, de kan påtage sig, i stedet for at pålægge dem opgaver
- Hjælp dem godt i gang – lad de erfarne i foreningen være et sikkerhedsnet for de unge, så de ikke føler, de står alene med deres opgaver
Flere gode råd? Læs mere her: Start en ungdomsbestyrelse