I Sønderborg Skyttekreds sikrer Torben, at alle får en god velkomst

Det handler om relationer og om at føle sig set og velkommen. Det er idéen bag Sønderborg Skyttekreds plan for, hvordan de tager imod nye ungdomsmedlemmer.

Torben Meier er udnævnt 'trivselsambassadør' i Sønderborg Skyttekreds. Her hjælper han Mads Jæger, der skal skyde indendørs for første gang. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

10-årige Mads Jæger og hans mor Tina Jæger går for første gang ind i Sønderborg Skyttekreds’ lokaler under Humlehøjhallen i Sønderborg. Mads startede til skydning i august 2021, men har ikke før prøvet at skyde indendørs. Så han er lidt nervøs og usikker på både det nye sted og den anderledes måde at skyde på.

Idet de træder ind ad døren, kigger instruktør Torben Meier hen på Mads og udbryder:

"Hej Mads, godt at se dig."

Torben er frivillig træner i foreningen og har siden april haft til opgave at tage imod alle nye skytter og hjælpe dem i gang med sporten, så de både er trygge og føler sig velkomne, og samtidig får lært de basale ting i at skyde og sikkerheden i sporten. Tina Jæger fortæller Torben, at Mads er lidt nervøs, og Torben er klar:

"Det skal vi nok finde ud af," siger han, og lægger en hånd på Mads’ skulder og følger ham ud i forgangen, hvor der er lidt mere plads end inde i det lille opholdslokale.

På vejen derud får Torben aftalt med én af de andre instruktører, at han tager sig af Mads på det næste skydehold. Ude i forgangen taler Torben lidt med Mads om, hvordan det er anderledes at skyde indendørs end udendørs – og forsikrer Mads om, at han går med, og de sammen finder ud af det.

soenderborg-skytteforening-3.jpg

Mindst ét nyt medlem om ugen. Det har været resultatet, siden Sønderborg Skyttekreds i april startede en målrettet plan med at sikre en god velkomst for nye ung-medlemmer. Her er det Torben Meier med en af foreningens unge. Foto: Maria Tuxen Hedegaard.

Struktureret modtagelse af nye medlemmer

I Sønderborg Skyttekreds har de ikke mærket til medlemsnedgang eller udfordringer efter corona-nedlukning. Tværtimod. Mere end ét nyt medlem om ugen har meldt sig ind siden sæsonopstarten i april 2021. Og ud over foreningen er aktiv og synlig ved mange arrangementer, lægger de selv en stor del af forklaringen på, at de siden april har arbejdet med en klar struktur for at møde alle nye ungdomsmedlemmer og få dem til at føle sig vel modtaget og set.

67-årige Torben Meier har til opgave at byde alle nye velkomne og give dem den første instruktion og indføring i både sporten og foreningen. Når det nye medlem har været sammen med Torben 2-4 gange på skydebanen, finder han et hold og et fast tidspunkt, hvor skytten kan træne på. Og hvis det er et barn med behov for ekstra tryghed og fast struktur, sørger Torben også for at aftale med en anden instruktør, at vedkommende skal være fast hjælper for det nye medlem.

"Det er helt afgørende, at de nye føler sig velkomne i foreningen og føler sig set. De skal opleve, at vi er glade for at se dem og gerne vil gøre dem til en del af fællesskabet og sporten," fortæller Torben Meier.

soenderborg-skytteforening-32.jpg

Formand Jimmy Ilner (t.v.) og trivselsambassadør Torben Meier. Foto: Maria Tuxen Hedegaard.

Vigtigt at kende barnets navn på forhånd

Langt de fleste interesserede kontakter af sig selv formand Jimmy Illner, inden de kommer i foreningen. Her aftaler han et tidspunkt, de kan komme i foreningen, og får den nye deltagers navn og familiens telefonnummer.

Han giver oplysningerne videre til Torben Meier, som, hvis det er muligt, når at ringe til familien på forhånd og præsentere sig og fortælle, hvad der skal ske på den første træning. Her fortæller han også, at det eksempelvis er en god idé at tage langærmet tøj på, da det ellers kan gøre lidt ondt i albuerne at skyde.

Jo bedre de nye er forberedte, jo større mulighed har vi for at give dem en god oplevelse, når de kommer her

Torben Meier, trivselsambassadør

Når familien så ankommer første gang, gør både Jimmy Illner og Torben Meier meget ud af at tage imod de nye mennesker.

"Det gør en stor forskel, at de den første gang bliver taget imod i døren, og at vi ved, hvad barnet hedder, og kan sige 'Hej, du må være Peter'. Man kan se, at ungerne tit undres over, hvor vi kender deres navn fra," griner Jimmy Illner, som har styr på alle foreningens børns navne, selv om de nu er oppe på omkring 70 børn.

Sådan tager de imod nye medlemmer i Sønderborg Skyttekreds

  • Forældrene kontakter typisk formand Jimmy Illner på forhånd. Han tager imod navn og telefonnummer og aftaler et præcist tidspunkt, den interesserede familie eller barn kan komme i foreningen.
  • Jimmy giver oplysningerne videre til Torben Meier, som så vidt muligt ringer familien op på forhånd og aftaler, hvad der skal ske på den første træningsdag, og hvilket tøj det er smart at tage på, så familien er så godt forberedt som muligt.
  • På det aftalte tidspunkt står Torben Meier klar i skytteforeningen og siger hej til den nye, så snart de er kommet ind i klubben.
  • Torben viser udstyr, underviser i skydning og sikrer, at teori og sikkerhed er på plads, og at skytten har forstået de grundlæggende ting omkring skydning. De fleste skytter er sammen med Torben 2-4 træningsgange.
  • Når skytten er klar, sluser Torben dem ind på foreningens almindelige træningshold, så skytten får et fast tidspunkt at skyde på hver uge.

Vis mere Vis mindre

Solgt første gang

Det var lige præcis den oplevelse, Mads Jæger fik, da han prøvede skydning i sommer. Familien tog forbi et Aktiv Sommer-arrangement og prøvede skydning lidt tilfældigt. Men allerede den første gang Mads kom i foreningen, var han solgt, fortæller hans mor:

"Det var så fantastisk at blive budt velkommen af de her voksne, rolige mennesker. Han kom hjem første gang og sagde, 'de er så søde dernede'. Og han er ellers ret reserveret og genert. Det har været sådan en god oplevelse for ham," fortæller Tina Jæger.

soenderborg-skytteforening-25.jpg

Torben Meier hjælper 10-årige Mads Jæger med at få skydevesten på. Foto: Maria Tuxen Hedegaard.

I Sønderborg Skyttekreds har de et erklæret mål om at være en forening for alle, som satser på bredden. Det betyder blandt andet, at de stiller med seks turneringshold i børneklassen, fordi alle børn skal kunne komme på hold uanset deres niveau. De helt nye medlemmer kommer derfor også lynhurtigt på turneringshold. Og når de tager ud til stævner, er alle også inviteret med.

"Alle betaler samme kontingent, så skal de også have de samme muligheder for at komme med ud og være en del af foreningen og holdet," siger Jimmy Illner, som dog bemærker, at selv om de satser så tydeligt på bredden og på at få alle med, så kommer der bestemt gode resultater alligevel.

De 20 deltagere, som tog til DM i september, fik ganske mange medaljer med hjem.

soenderborg-skytteforening-14.jpg

Der er spænding ved computeren, når formand Jimmy Ilner skal tjekke resultater fra BK- og juniorskytternes træning. Foto: Maria Tuxen Hedegaard.

Skal være sjovt

»Det skal være sjovt at gå til skydning. Uanset hvordan det går inde på skydebanen. Det kan godt være, at ungerne er sure eller i dårligt humør, når de kommer. Men vi oplever, at de stort set altid går herfra med et smil på læben,« siger Jimmy Illner.

Efter en halv time inde på skydebanen kommer Mads Jæger ud sammen med Torben. Mads’ øjne stråler, og Torben smiler stort til mor Tina, som sidder udenfor og venter. 

»Se mor, en sej dreng her. Vil du selv fortælle, hvor godt det gik«? spørger Torben. Mads smiler stolt og svarer, at han skød 191 ud af 200, selv om han aldrig havde prøvet det før. Faktisk er Mads så overvældet over det hele, at hans hænder ryster let, da han går hen og viser sin mor skydeskiverne.

soenderborg-skytteforening-11.jpg

Mads og hans mor Tina Jæger nærstuderer resultatet Mads' skydeskiver. Foto: Maria Tuxen Hedegaard.