Unge ildsjæle starter forening for eventyrlystne aarhusianere

En vennegruppe ville starte et sejlfællesskab. Det blev til foreningen Aarhus Eventyrsejlere, hvor både garvede og nye sejlere mødes til ture på vandet og deler røverhistorier til bålaftener.

Foreningens medlemmer hjælper med at få båden Tvebak op af havnen, så den kan blive klar til næste sæson.

Båden Tvebak vugger i Marselisborg Havn. Solen kaster sit sidste lys og vinden bider i kinderne. Tvebak skal op af havnens blågrønne vand, så den kan blive klar til sin næste sæson i foreningen Aarhus Eventyrsejlere. Forperson og kvinde ved roret, Johanne Ruby Nielsen, fortæller:”Vi havde lyst til at samle et fællesskab, hvor vi kunne sejle hverdagssejlads, men også komme til fællesspisninger, lave bålaftener og vinterbade.” Derfor besluttede vennegruppen at søsætte foreningen Aarhus Eventyrsejlere.

På dybt vand

Ingen af vennerne havde prøvet at starte en forening helt fra bunden, og der var mange opgaver at løse: ”Det mest udfordrende har været at få sat rammerne for foreningens skelet og finde ud af, hvordan vi havde lyst til at gøre det hele,” fortæller Johanne Ruby Nielsen.

De mange opgaver resulterede i ugentlige bestyrelsesmøder på fem timer og lange drøftelser om, hvilke vedtægter, der skulle være i foreningen: ”Jeg var ved at drukne i at have overblikket og uddelegere samtidig med, at jeg synes, frivilligt arbejde skal være sjovt,” fortæller forpersonen.
Heldigvis var der hjælp at hente hos DGI. Foreningen fik tilbudt et udviklingsforløb med konsulent fra DGI Østjylland, Mik Hulgaard, hvor bestyrelsesmedlemmerne uddelegerede arbejdsopgaverne. Herefter blev møderne kortere, opgaverne fordelt og der blev endda plads til halvanden måneds sommerferie. 

Et vigtigt bådkøb 

Drømmer du om at starte en forening?

DGI hjælper dig godt i gang.
Find hjælp her. 

Foreningens omdrejningspunkt, båden Tvebak, er en 26 fods Albin Accent med et lille køkken og 5-6 sovepladser. Den har allerede været på sommertogt og sejlet en del sømil i det sydfynske øhav, men er samtidig et sted, hvor medlemmerne kan stikke snuden i studiebøgerne eller varme sig på en kop termokaffe – væk fra storbyens larm. 

Bådkøbet krævede mange praktiske overvejelser og efter lang tids søgen blev den købt og bragt hjem til foreningen. Båden blev døbt Tvebak, en reference til eventyret om Brødrene Løvehjerte, og foreningen kunne nu for første gang sende sine medlemmer på sejltur. 

Både foreningsetablering og et bådkøb, der skulle på plads, har været en del af opstarten af Aarhus Eventyrsejlere. Bestyrelsen har haft sin sag for, men modvinden har gjort Johanne Ruby Nielsen mere nysgerrig på at arbejde videre med, for eksempel, det gode bestyrelsessamarbejde:

”Personligt synes jeg, at det har været vildt interessant at lære at samarbejde som en bestyrelse. Hvordan får man et samarbejde op at køre? Hvordan skaber man en foreningskultur – og en bæredygtig en?", fortæller hun.

Forperson, Johanne Ruby Nielsen, holder tale til indvielsen af båden.Forperson, Johanne Ruby Nielsen, holder tale til indvielsen af båden.

Mod solnedgangen i sejlerfællesskabet

Opstarten af Aarhus Eventyrsejleres sejlerfællesskab har budt på spændende eventyr, og nu ser foreningen mod flere gode sæsoner til søs. De unge ildsjæles foreningsarbejde muliggør, at flere sejlinteresserede kan få oplevelser på vandet, men også være en del af fællesskabet uden for båden - til en kold dukkert, dagbogsskrivning eller en ristet skumfidus. "Det giver noget ekstra til fællesskabet, at man kan mødes uden for båden, uden de faste roller, og fortælle røverhistorier om bålet", fortsætter hun. 

Johanne Ruby Nielsen fortæller, at foreningsarbejdet er det hele værd: ”Det giver så meget mening, fordi det er tydeligt at mærke vores medlemmers glæde ved fællesskabet. Det er fedt at se folk danne bånd på kryds og tværs. Det er givende, fordi man hurtigt lærer folk at kende ved at være placeret på en lille båd,” siger hun. 

Efter at have stablet Aarhus Eventyrsejlere på benene drømmer bestyrelsen om, hvordan foreningen skal udvikles: ”Nu hvor vi har styr på båden og foreningen, kan vi i bestyrelsen være en del af det fællesskab, vi har etableret - og vi kan kigge på udvikling og fremtid,” fortæller forpersonen.
Hvem ved – måske får Tvebak en søskende næste år, der giver flere medlemmer mulighed for at opleve sejlsporten og fællesskabet.