Stor succes i Stavtrup: Badmintonfitness får mødrene på banen

Stavtrup IF har et aktivt badmintonmiljø for børn og unge. Nu har de startet et hold for børnenes mødre.

Fjerboldene virrer frem og tilbage over nettet på badmintonbanerne i Stavtruphallen onsdag aften. Lyden af gummisko der knirker mod halgulvet, giver genklang. På de tre bagerste baner samles en gruppe kvinder.

Siden slutningen af september har det nye Badmintonfitness-hold trænet hver onsdag kl. 20:30. Tidspunktet er essentielt, for deltagerne er kvinder, hvis hverdage er pakket med arbejde og børn. Men motion og foreningsfællesskab kan der heldigvis også blive plads til.

Ungdomsformand så potentiale i pigernes forældre

Det var ungdomsformanden Inge-Birthe Gavnholt, som fik ideen til det nye voksenhold. Hun har spillet badminton i mere end 40 år, men nu er hun, foruden at være medlem af bestyrelsen, hjælpetræner på et pigehold i Stavtrup IF. Inge-Birthe Gavnholts søn er en af trænerne, mens hun selv agerer ”bedste” på holdet, hvor der er hele 26 piger.

”Jeg tænkte, at med alle de badmintonbørn, må der jo være en hel del mødre også,” forklarer Inge-Birthe Gavnholt.

Og det havde hun ret i. Til første træningsgang var kvinderne blot en håndfuld i hallen, men allerede tredje gang de mødtes, måtte rundkredsen udvides til det dobbelte. Nu er 12 ud af de 15 pladser på holdet besat.

Et fleksibelt tilbud

Inge-Birthe Gavnholt understreger, hvor vigtigt det er at få forældre til at være aktive i idræt og foreningsliv. Mødres idrætsaktivitet har nemlig stor betydning for deres døtres. Og Inge-Birthe håber, at forældreinvolveringen kan være en positiv faktor ift. at fastholde flere piger i badminton.

Samtidig styrker det foreningen, at flere melder sig ind og er aktive i hallerne.

Det er simpelthen for svært som voksen og nybegynder at starte til badminton, hvis man ikke vil spille i turneringer

Celine Hurup, instruktør på Badmintonfitness-holdet.

Badmintonfitness er en anderledes idrætsform, hvor træningen består af både konditionstræning, teknik og benarbejde, kamp og cirkeltræning. De fleste af kvinderne på holdet har haft en ketcher i hånden før, men kun nogle få har spillet i længere tid, og derfor er målet heller ikke at deltage i turneringer. 

”Kvinderne har travlt med arbejde og børn, der skal puttes, så det handler mest om at få ømme baller og motion,” forklarer Celine Hurup.

Fleksibiliteten på holdet i forhold til både tidspunkt, niveau og øvelser er noget af det, som får holdet til at vokse. Desuden er tilbuddet udformet på en måde, som gør det muligt for kvinderne selv at være tovholdere på holdet i fremtiden.

Det sociale trækker

Inge-Birthe Gavnholt ønsker, at holdet skal blive et socialt netværk for mødrene og deres veninder. Flere kender hinanden i forvejen, men de falder også i snak på kryds og tværs under kampspillet.

Majbritt Bodin er en af deltagerne på holdet. Hun er gode veninder med en af de andre kvinder, og de møder op sammen i hallen onsdag aften.

”Jeg har været her én gang før, så det her er min anden træning. Jeg tror ikke, jeg var taget til det, hvis min veninde ikke var. Det er helt klart fællesskabet, der trækker,” siger Majbritt Bodin.

Der er også sat penge af i budgettet til sociale aktiviteter, og Inge-Birthe Gavnholt foreslår selv rosé og tapas.

”Eller vi nærmer os måske nærmere sæsonen for risengrød og gløgg,” siger hun med et grin.