Skolebørn skal klædes på til at være ledere i fritiden
Usædvanligt initiativ af DGI, TMG og skole og ungdomsklubber i Mårslet. Initiativet går ud på at klæde eleverne fra 5.-9. klasse på til at blive trænere, eventmagere og ledere.
Artikel fra Mårslet Bladet af Hans Petersen
Byens idrætsklub TMG, Testrup Mårslet Gymnastikforening, er sammen med Mårslet Skole og fritids- og ungdomsklubberne i Mårslet på vej med en banebrydende uddannelse, der skal klæde eleverne på til at være trænere, ledere og eventmagere, ikke kun i idrætten, men i hele samfundet.
Frivillighed kommer ganske enkelt på skoleskemaet. Det sker i samarbejde med DGI Østjylland.
”Helt overordnet skal børnene lære at være noget for hinanden og blive mere og mere skærmfri. De skal også have en bevidsthed om, hvad en forening som TMG er. Derfor har skolen og TMG investeret i, at de får en uddannelse af DGI Østjylland i at være frivillige som træner-, event- og lederspirer. Vi har også tænkt os at danne et ungeråd, så de unge selv er med til at bestemme,” siger foreningsudvikler i Mårslet, Pernille Bechsgaard Fast og tilføjer:
”Vi ønsker at finde ud af, hvilke fællesskaber i lokalsamfundet, vi kan gå ind i. Vi vil tænke i andre baner og være i dialog med de unge hele tiden, og i TMG har vi et virkelig godt samarbejde med skolen og ungdomsklubben. Uddannelsen skal kunne bruges også uden for idrættens område.”
Selve uddannelsen er for 6.-8. klasse, hvor de bygger oven på venskabsklasser, skolen allerede har etableret. Undervisningen bliver givet på de såkaldte F-dage i skoletiden, og af dem er der fem-seks på et skoleår.
”Venskabsklasserne bliver prøvekaniner, så lærdommen kan blive tjekket af,” siger Pernille Bechsgaard Fast.
Skoleleder Inge Pedersen siger:
”Børn har brug for praktisk at erfare medborgerskab og samfundet. Det skaber trivsel. At være en del af fællesskab giver mening og selvværd. Børn har en høj forståelse af demokratiet, men ingen erfaring med det, og det får de her.”
Mogens Birkelund er leder af fritids- og ungdomsklubberne i Mårslet, og han siger:
”At være noget for andre giver noget til en selv, og det vil eleverne opleve her.”
Initiativet i Mårslet falder helt i hak med DGI’s tanker om, at samarbejde om frivillighed mellem skoler og idrætsforeninger kan være løsning på meget mere.
”Frivillighed går ikke længere i arv mellem generationerne, men skal læres og opleves,” siger Lars Engeborg, formand for DGI Midtjylland.
Når eleverne er klar til det, skal de ud i praktik.
”TMG og Folkehuset har meldt sig klar til at have de unge i praktik, så de lærer hvordan det er i virkeligheden. Vi er ved at finde flere, der vil tage imod de unge i praktiktiden, da der er 75-100 elever per årgang,” siger Pernille Fast.