Skateducate baner vej for piger og kvinder

Det rå og unikke miljø ved Institut for X på Godsbanen hæver endnu en gang barren for mangfoldighed. Med facilitetsudvikling har Skateducate skabt et trygt sted for skatinginteresserede piger, kvinder og non-binære.

Der er blevet knoklet hos Skateducate for at bygge en ny træterrasse.

Skateforeningen Skateducate, der holder til ved Godsbanen i Aarhus, har designet og bygget en tilføjelse til deres skaterampe. En helt ny træterrasse som er årsagen til, at flere piger og kvinder har kastet sig ud på brættet og skatet op ad rampen. Midlerne kommer fra DGI Østjyllands kvindekampagne, Jeg Gør Det.

Skateducate har gjort det nemt at blive en del af fællesskabet som ny udøver

Skating skal være let tilgængelig for alle. Med dette udgangspunkt har Skateducate bygget en terrasse, hvor man kan sidde og dyrke det sociale fællesskab i foreningen. Terrassespottet er hævet over skaterampen og prydes af solens stråler.

”Vi oplevede, at det kunne være skræmmende for nye skatere at skulle slange sig vej op på rampen og prøve sine skills af. Dette har terrassen hjulpet med. Når der kommer nogle piger og ser der sidder andre oppe på terrassen, så giver det mod til selv at komme derop og være en del af fællesskabet,” fortæller André Thelin, en af ildsjælene bag Skateducate.

Den lette tilgængelighed giver stor værdi for både interesserede udøvere og foreningen selv.

”Generelt kan vi mærke en stor interesse for terrassen. Den bliver brugt af alle - også folk, som vi ikke nødvendigvis har relation til. Det er fedt, at vi kan være et socialt samlingssted, hvor alle kan komme og hænge ud,” fortæller André.

Hvad er Jeg Gør Det?

Jeg Gør Det-kvindekampagnen har til formål at øge bevægelsesglæden og idrætsdeltagelsen blandt yngre kvinder gennem en kampagne med fokus på positivt krops- og idrætsbillede og forbedrede tilbud i idrætsforeninger i Aarhus Kommune. Målgruppen for kampagnen er kvinder i alderen 16-40 år.

Hygge og tryghed er afgørende i Skateducates ”space”

Skatingmiljøet skal være for alle. Denne mangfoldighed dyrkes i særlig grad ved at have tilknyttet den nye terrasse til foreningen.

”Alle, der har lyst til at skate, skal have lov til at komme her og prøve sig af. Vi vil være for alle, og vi elsker den diversitet, vi har skabt sammen. Alle er vidt forskellige, og det giver en fed energi til fællesskabet,” fortæller André.

Samtidig pointerer André vigtigheden af, at alle målgrupper skal have lov at skate.

”Det er fedt at opleve folk stå på skateboard. Forleden var rampen og terrassen fyldt med omkring 20 piger, jeg aldrig havde mødt før. Det er grunden til, vi gør det. Pigerne finder ud af, at det ikke er farligt at bevæge sig op på rampen. Det eneste negative ved er vel, at jeg har svært ved at lære alle at kende,” fortæller André Thelin med et smil på læben.

Denne form for tryghed er essentiel, hvis man skal være attraktiv over for målgruppen.

”Det er vigtigt ,vi gør det hyggeligt og rart at skate. Det skal være sådan, at alle kan komme og finde glæde ved at skate. Her er det sociale fællesskab afgørende for miljøet. Men det er også vigtigt, at folk udefra kan se og mærke trygheden og hyggen. Vores space er rummeligt, og alle falder altid til med det samme,” fortæller André.

Hjemmelavet er vellavet

I stærk symbolik med foreningens formål, er terrassen designet og bygget af foreningen selv.

”Terrassen er lavet af os fra ende til anden. Vi har selv været på tegnebrættet og designet udseendet på den. Samtidig har en masse seje piger været håndværkerne i projektet. De har savet, hamret og hvad der ellers skulle til for at lave terrassen,” fortæller André.

Det hjemmelavede håndværk giver en særlig værdi til terrassen.

”Det havde helt sikkert været en fed terrasse, selvom vi havde haft en masse håndværkere til at rende rundt herude. Men det er blevet federe, end vi havde håbet på. Det er en fed tilføjelse til vores faciliteter, men det er endnu federe, at vi selv lavet den,” fortæller André.

Og netop værdien af det hjemmelavede håndværk skal man ikke kimse af, mener André.

”Vi har jo selv lavet terrassen, så går der noget i stykker, ved vi selv, hvordan brædderne er sat på. Så der vil altid være nogen hernede til at fikse det. Pigerne er også pavestolte over den, for de har netop arbejdet sammen om projektet ,og det giver noget særligt til fællesskabet,” fortæller André.

Skateducate ruller videre

Selvom den nye terrasse pryder landskabet, og nye skatepiger og -kvinder ruller ind, så er der stadig flere ambitioner for fremtiden.

”Vi vil gerne udvikle os fortsat. Derfor kigger vi ind i, hvordan vi kan udvikle faciliteterne endnu mere,” tilføjer André som afsluttende replik.

Udover facilitetsudvikling er Skateducate en forening, som altid har gang i mange projekter. Medlemmerne i foreningen bliver engageret i alle slags opgaver, som er til stor gavn for foreningen.