Rekordmange østjyske fripladser sikrer sommeroplevelser for børn og unge

Økonomi må ikke sætte en stopper for børn og unges aktive sommeroplevelser. Derfor har 180 børn og unge fået en friplads fra DGI Østjylland.

Endnu flere børn og unge kan smile på sommerens østjyske sommerskoler på grund af 180 fripladser. Foto: Palle Peter Skov

Forestil dig, at du er ung og spotter en sommerskole i dit lokalområde. Du tænker: ”Hvor lyder det fedt. Masser af nye venner, bevægelse og smil på læben”. Men. Din families økonomi rækker ikke til en plads på sommerskolen.

Et scenarie, som 180 børn og unge i Østjylland eller med præference for basketball har oplevet de sidste par måneder. DGI Østjylland er nemlig ansvarlig for alle østjyske camps samt alle basketcamps i hele landet.

Men nu peger mundvigen opad igen. For de rekordmange fripladser sikrer, at campdeltagere nu kan pakke sportstasken. En friplads er ganske enkelt en billet til en sommerskole, som du får, hvis din families økonomi ikke gør det muligt.

Hvem kan få en friplads?

  • Børn og unge af vanskeligt stillede forældre.
  • Der tilbydes én friplads per person på idrætsskoler uden overnatning.
  • Børn og unge med friplads skal kunne deltage på idrætsskolen uden særskilt ekstra støtte.
  • Idrætsforeninger, organisationer, kommuner mv. kan søge om fripladser på vegne af børn og unge. Se vejledningen her

Alle skal have mulighed for en aktiv sommer

Bestyrelsesformand i DGI Østjylland, Torben Märcher, understreger vigtigheden i, at intet må sætte en stopper for en aktiv sommer.

”I DGI Østjylland er vi glade for, at vi kan være med til at give 180 børn og unge muligheden for en aktiv sommer, uanset familiens økonomiske situation eller baggrund – det gælder også flugtbaggrund,” siger Torben Märcher og fortsætter:

”Foreningslivet er et vigtigt frirum. Det er et sted, hvor fællesskabet og dét at blive set, hørt og anerkendt er i fokus. Det er vigtigt for alle børn og unge, og det giver vi med fripladserne endnu flere mulighed for,” siger Torben Märcher.

Stor stigning i antallet af fripladser

I 2020 fik 68 en friplads, mens tallet i 2021 var på 81.

Et større kendskab til fripladserne krydret med flygtninge fra Ukraine kan være medvirkende til, at tallet i år når nye højder. De mange fripladser er uddelt til primært fodbold- og basketskoler, men også gymnastik og badminton skal aktivere de mange børn og unge.

”Vi håber, at disse skoler kan give dem gode oplevelser med idræt, fællesskab og bevægelse sammen med nye venner, og forhåbentlig motivere dem til at blive en del af et fællesskab i en idrætsforening, når sæsonen starter op igen,” siger Torben Märcher.

Børn og unge op til 25 år kan søge om en friplads.

Støtte fra Poul Due Jensens Fond

Poul Due Jensens Fond støtter økonomisk op om fripladserne ud fra et ønske om at hjælpe sårbare børn og unge under genåbningen. DGI har gennem en årrække samarbejdet med Poul Due Jensens Fond om puljen ”Foreningsliv for alle”, hvor foreninger kan søge støtte til at hjælpe børn af vanskeligt stillede forældre og voksne flygtninge med kontingent, deltagelse i stævner med videre.