Seniormiljø syd for Aarhus har fået vokseværk på bare to år

Seniormiljøet i Mårslet er gået gennem en vild udvikling siden 2019 og gennem corona-nedlukningen. Det giver byens ældre hverdagsglæde og mere livsmod.

For to år siden havde Testrup-Mårslet Gymnastikforening kun en håndfuld seniorhold. Nu har de et mangfoldigt seniormiljø med over 150 medlemmer, nye frivillige hænder og venteliste på flere af holdene. Men det er ikke kun foreningen, der er vokset. Livsglæden hos medlemmerne har fået et nøk op, og der er opstået både dybe venskaber og sociale fællesskaber på tværs af de ældre i Mårslet.

Hver mandag samles 72 seniorer i én hal

Succesen har rod i TMG’s idrætstilbud Aktiv Mandag, som er et multisporthold for seniorer. Hver mandag formiddag mødes 72 seniorer i multihallen til en fælles opvarmning, efterfulgt af alt fra floorball og volley til cirkeltræning og pilates. Efter træningen rykker holdet op i fællesstuen og får en snak med hinanden over en kop kaffe.

Foreningsudvikler i TMG, Pernille Bechsgaard Fast, har lånt konceptet fra sin hjemstavn i Videbæk, hvor hendes forældre gik til Aktiv Onsdag. De sidste to år, har hun arbejdet hårdt på at få fuldt blus under Aktiv Mandag i TMG, samt på at opstarte flere hold for foreningens seniorer.

”Vi har hørt på, hvad deltagerne har sagt, når de har været her. Så vi har startet hold op i både SANS, smarttræning, pickleball, bedstetummel og naturtræning. Vi startede fra nul, og nu kører vi fuld pallette,” fortæller Pernille Bechsgaard, som er tydeligt stolt og glad for, hvor godt den ældre befolkning i Mårslet støtter op om foreningens tilbud.

Medlemmerne får ting til at ske

På Aktiv Mandag vil alle gerne hinanden og fællesskabet. De ældre sætter gerne egne kræfter ind for at få mere gang i hallen i hverdagene, og det bugner med idéer til nye idrætshold og sociale aktiviteter. Lige præcis dét betyder meget for Karl Jørgen Jensen på 71 år, som udover at deltage på mandagsholdet også går til både badminton og tennis i TMG.

”Vi er alle sammen proaktive, og det er det gode ved det her. Det er derfor, at Aktiv Mandag har ført så mange andre aktiviteter med sig. Og det har jo udviklet sig til et helt socialt netværk,” fortæller Karl Jørgen Jensen.

Vera Larsen er en af tovholderne på pickleballholdet i TMG; et idrætshold, som er udsprunget af Aktiv Mandag. I første omgang fangede det tennislignende ketcherspil ikke deltagerne, men da det blev introduceret igen, var reaktionen pludselig en anden. Flere af deltagerne begyndte at efterspørge mere af det, og på den måde opstod idéen til at starte et nyt hold op. 

”Vi fandt ud af, at man kunne gå til det inde i Holme. Men hvorfor skulle vi køre derind, når vi kan spille det her?” fortæller Vera Larsen. Hun er sammen med en anden deltager ansvarlig for at låse op og af efter pickleballtræning.

Ud af det blå kom et floorballhold

Foreningsudvikler Pernille Bechsgaard Fast står altid distancen for medlemmerne. Hun sørger for at gribe deres ideer og klare det praktiske, så længe de selv tager ansvar for at hjælpe til på de forskellige hold.

”Efter dagens floorballkamp foreslog et par kvinder, om vi ikke kunne starte et floorballhold. Der er jeg lynhurtig til at sige ”Jo selvfølgelig!”, og efter fem minutter har vi afklaret hvilken dag, der passer bedst, samt hvem af kvinderne, der har lyst til være tovholdere,” forklarer Pernille Bechsgaard Fast med et smil.

Hun er blevet en vigtig figur for deltagerne i TMG og bidrager med meget mere end blot det praktiske. Hun holder sig opdateret på de ældres personlige liv og er altid klar med et godt råd eller en opløftende kommentar.

Et fællesskab de ikke vidste, at de manglede

For mange af deltagerne giver seniormiljøet dem ikke bare et sted at dyrke idræt. De har også fået venskaber og nyt indhold i hverdagen, hvilket kan være med til at modvirke den ensomhed, som ikke er uvant, når man bliver ældre og afslutter et arbejdsliv.

Jetta Bach Haulrich på 72 år er trofast deltager på flere af foreningens seniorhold, men har ligesom flere af de andre deltagere også fundet et fællesskab uden for foreningsregi. Under corona-nedlukningen startede hun sammen med de andre deltagere en gågruppe for at holde relationerne og aktiviteten ved lige. Gågruppen mødes stadig en-to gange om ugen, hvor de tager på udflugt og går lange ture.

”For mig har det været helt fantastisk. Det har ramt et tomrum, vi ikke vidste, at der var. Jeg har ikke den store private omgangskreds, så det her har været meget berigende for mig. Og så har vi det bare så skægt og er lige tossede og lige skøre,” fortæller Jetta Bach Haulrich med et grin.

Om man øver sig med bordtennisbattet eller svinger hockeystaven på floorballbanen, foregår det ikke i stilhed. Glæden og energien sitrer i hallen.

”Jeg synes altid at man går herfra med godt humør og smil på læben. Der er en meget positiv ånd hernede,” forklarer Kalle Simonsen, som har været med på Aktiv Mandag siden 2019.

Hvad er koden til seniorsuccesen?

Kombinationen af idræt og socialt samvær gør, at mennesker, som bor alene, er tilflyttere eller ikke har en særlig stor omgangskreds i forvejen, let kan blive en del af et fællesskab.

”Det allerfedeste er, at vi faktisk har kunnet se nogle ændrede personlighedstræk på dem, der går på holdet. Nogle af dem, som var lidt bitre og skeptiske, da de kom, har nu et helt andet perspektiv på tingene og siger, at det er et tilbud, de har ønsket sig i mange år,” fortæller Pernille Bechsgaard Fast.

Om koden til succesen er de proaktive medlemmer, det sociale netværk eller Pernille Bechsgaard Fast, som har været der til at gribe initiativer og ideer, er uafklaret. Men det er tydeligt, at Aktiv Mandag, og alt hvad holdet har ført med sig, ikke bare har givet flere medlemmer til Testrup-Mårslet Gymnastikforening, men også flere glade ældre i lokalsamfundet.