Nyt samarbejde om naturtræning for gigtpatienter

Trygfonden, Gigtforeningen, DGI og PROgrez giver mennesker med gigt en håndsrækning med naturtræning. På sigt kan foreninger tilbyde træning til gigtpatienter.

Spirende initiativer med naturtræning sætter smil på læberne. Foto: Bent Nielsen

På bagkant af Covid-19 er flere foreninger og private blevet bevidste om fordelene ved at træne i naturen. Med Gigtforeningen og DGI i ryggen, får foreninger nu muligheden for at kunne tilbyde naturtræning for gigtpatienter på deres helt egen måde. Trygfonden støtter op om projektet med en donation på 3 millioner kroner.

Samarbejde mellem Gigtforeningen, DGI og PROgrez

Konstellationen er ny. Ideen er original. Spændingen er i top. Det nye træningstilbud giver mennesker med gigt en unik mulighed for at træne samtidig med at man benytter naturens faciliteter sammen med ligesindede. Muligheden giver folk med en kronisk sygdom chancen for at mødes og træne på en måde der har været noget nær umulig i de sidste par år.

Med Gigtforeningens kendskab til patienterne og deres behov, og DGI’s professionelle træningstilbud, er dette program skræddersyet til målgruppen. Samtidig vil fysiske, psykiske og sociale aspekter af træningen blive evalueret, da netop disse elementer kan være afgørende for en optimal rehabilitering. Ifølge Søren Thorgaard Skou, SDU-professor og forskningsleder fra forskningsenheden PROgrez på Slagelse Sygehus, der skal stå for evalueringen af projektet, er det vigtigt at udnytte muligheden for naturtræning, hvis det er med til at fremme træningslysten.

DGI står for rekruttering og uddannelse af instruktører på et weekendkursus, og hjælper med at lave træningsprogrammer. I sidste ende er det foreningerne og instruktørerne frivilligt, hvorvidt de ønsker at tilpasse programmerne, træningstiderne med videre. Du kan læse mere om DGI's kursustilbud her.

Naturtræningen kalder

Naturtræning spirer i hele landet især igennem de senere år, og har været med til at have en positiv indflydelse på manges livsstil. Elementer såsom frisk luft, samvær og individuelt tilpasset træning, er nogle af årsagerne til at folk vælger at benytte sig af naturens faciliteter.

”Jeg kan godt lide naturen. Jeg elsker at være ude i den. Man bliver glad i låget,” siger Søren, 65 år, deltager i Naturtræning.

Naturtræningen giver frisk luft og sollys, hvilket har en positiv effekt på vores mentale helbred. Det er samtidig nemt at være inkluderende og få alle med, da naturen ikke sætter begrænsninger. Dermed smitter det gode humør hurtigt af. Samtidig er det nemt at tilpasse sig de behov, der er hos den enkelte person ved fysisk aktivitet, så ingen føler sig udenfor eller begrænset.

Oplevelserne i fokus

De personer som tilbuddet målrettes har i særlig grad været hårdt ramt af Covid-19 følgerne. Muligheden for at få et specialdesignet træningstilbud er derfor et lys i mørket.

”Det er fedt at tænke på, at jeg er med til at skabe et fællesskab, der hver gang vi mødes, gør andre glade,” siger Annegrete Larsen, naturtræner.

For patienterne er det særligt fællesskabet og de oplevelser man får sammen der er attraktivt. Samtidig er det en god mulighed for at komme i gang med naturtræning, og styrke ens sundhed på flere områder. Med en foreløbig levetid for projektet på to et halvt år, er der en masse spændende naturtræningstilbud i vente.