Nye motionstilbud er klar til start

DGI Østjylland klæder instruktører fra Syddjurs og Odder Kommune på til ’Ud i naturen – Ind i livet’ – et projekt, der skal give blandt andre kronisk syge mulighed for at dyrke foreningsidræt. På torsdag den 27. august mødes instruktørerne igen, inden sæsonen starter op med de nye hold.

Instruktører fra foreninger i Odder og Syddjurs Kommune er klar til at starte nye motionstilbud i naturen op Foto: Nils Rosenvold

Når instruktørerne fra de fire deltagende foreninger på torsdag samles til den anden kursusdag ud af i alt fire, er det for at blive helt klar til den første sæson med ’Ud i naturen – Ind i livet’. I Syddjurs Kommune er det Tirstrup-Balle og Hornslet IF, der tilbyder træningen, mens Gymnastik Odder og Hou Og Omegns Idrætsforening tilbyder træningen i Odder Kommune.

Der er plads til alle, og træningen bliver tilpasset det behov og niveau, der passer den enkelte. Derfor behøver man som deltager ikke at have gået til træning i en forening før. Det betyder desuden, at træningen også er for dem, der lige har afsluttet et træningsforløb på kommunens træningscenter. Instruktørerne bliver på kursusdagen på torsdag blandt andet klædt på til at kunne forstå udøvernes sundhedsmæssige baggrund.

”Med ’Ud i naturen – Ind i livet’ vil vi tage vores del af ansvaret for at forebygge og styrke folkesundheden. Det er en oplagt mulighed for at skabe og udvikle et nyt motionstilbud i foreningen. Vi starter sæsonen op i næste uge, og allerede nu er der flere tilmeldte, selvom de ikke ved, hvad der helt kommer til at ske. Det er vi vildt glade for og vi er klar,” fortæller Lone Langsted, der er bestyrelsesmedlem i Gymnastik Odder.

Gevinst for alle

For både kommunerne, foreningerne og den enkelte borger er der gevinster, og det glæder Lone Langsted:

”For os har der været en oplagt mulighed for at skabe og udvikle et nyt motionstilbud i foreningen, mens det kommer borgerne til gavn, at det er et samarbejde mellem kommunen og foreningen,” siger hun.

Det er den lokale natur, der tages i brug, når holdene starter op – og træningen forsætter udendørs hele sæsonen. Skov, strand og grønne områder er eksempler på placeringer, der kan bruges, når udøverne skal træne med fokus på styrke, balance og kredsløb. Naturen skal fungere som et rum til fordybelse og afslapning, og deltagerne skal føle sig som en del af et fællesskab. Desuden medvirker naturen til, at det er let at tilpasse niveauet til den enkelte. Kursusdagene har ligeledes taget udgangspunkt i naturen, så instruktørerne er i den grad parat, når sæsonen skydes i gang i næste uge.

Samarbejde mellem kommuner og foreninger

”På kursusdagene har vi fokus på praktiske eksempler, så instruktørerne på egen krop kan mærke, hvad udøverne kommer til at opleve i træningen. På kursusforløbet deltager de 15 instruktører fra foreningerne og 6 kommunale terapeuter. Det fælles kursusforløb er med til at styrke samarbejdet imellem foreninger og kommuner, da de får et fælles erfaringsgrundlag og får lært hinanden at kende. Derudover arbejder kommune og foreninger løbende med at udbygge dette samarbejde yderligere, sådan at overgangen fra kommunal genoptræning til opstart på et foreningshold bliver så nemt som muligt for den enkelte borger,” udtaler Elsemarie Kappel, projektleder på ’Ud i naturen – Ind i livet’ ved DGI Østjylland.

Eksempler på samarbejde er, at instruktørerne skal besøge de kommunale træningshold for at fortælle om foreningens holdtilbud, og modsat kan de kommunale terapeuter deltage ved foreningernes tilbud.

DGI Østjylland har med 1,5 mio. kr. fra TrygFonden fået projektet på benene. Det skal være med til at mindske risikoen for, at kronisk syge efter et endt træningsforløb hos kommunerne falder tilbage til en inaktiv livsstil. Foreningsmødet skal gerne bidrage til øget livskvalitet hos udøverne.

Fakta

  • Det vurderes, at der i Odder og Syddjurs Kommune er omtrent 20.000 mennesker, der lever med kroniske sygdomme som fx hjerte-/karlidelser, diabetes, KOL eller kræft
  • På baggrund af erfaringerne i Syddjurs og Odder er målet på sigt at sprede konceptet til hele landet
  • Projektet ’Ud i naturen – Ind i livet’ løber foreløbigt frem til slutningen af 2016
  • Det er TrygFondens regionale råd i Midtjylland, der står bag donationen til projektet som et led i fondens samlede arbejde med at forbedre livskvaliteten for kronisk syge