Motionstilbud til kronikere tæt på opstart

Med 1,5 mio. kr. i ryggen fra TrygFonden vil DGI Østjylland sammen med en række lokale idrætsforeninger give kronisk syge i Odder og Syddjurs Kommune mulighed for at dyrke foreningsidræt i naturen.

Deltagerne i 'Ud i naturen - Ind i livet' kommer eksempelvis til at stifte bekendtskab med balanceøvelser i sand, styrketræning på bænke, muskel- og ledtræning på træstubbe samt at gå op og ned af bakker. Foto: Niels Husted

Når de kommunale sundhedscentre slipper kronisk syge patienter efter et rehabiliteringsforløb, er risikoen for, at de falder tilbage til en inaktiv livsstil stor, og der findes i dag ingen vedvarende motionstilbud til de mange kronikere i hverken Odder eller Syddjurs Kommune.

Det bliver der imidlertid lavet om på efter sommerferien, hvor DGI Østjyllands nye projekt, ’Ud i naturen – Ind i livet’, etablerer et varigt motionstilbud med udgangspunkt i naturen i de lokale idrætsforeninger. Målgruppen for tilbuddet er mennesker med en kronisk sygdom, og der er opstart i september.

”Vores tilbud i det kommunale træningscenter kan ikke stå alene. Borgerne har ofte spurgt, hvor de kan fortsætte med at træne efter endt forløb. Man er nødt til at fortsætte træningen, hvis man ønsker en vedvarig sundere og aktiv livsstil,” udtaler Charlotte Harrit, leder for træning og rehabilitering i Odder Kommune.

”Derfor er det dejligt, at vi fremover kan henvise til et lokalt tilbud om holdtræning, hvor kronikerne kan træne med andre i en lignende situation, og hvor de samtidig kan bevare de bekendtskaber, som de har opbygget på holdet i træningscentret,” fortsætter hun.

Charlotte Harrit håber, at ’Ud i naturen – Ind i livet’ blot er opstarten på et godt og langvarigt samarbejde med de lokale foreninger. Hun kan sagtens se kommunen udvikle tilbud i form af mere varig træning til borgere, der ikke nødvendigvis ses i foreningsregi i dag, i fremtiden.

En oplagt mulighed

I Odder Kommune er Gymnastik Odder og Hou Og Omegns Idrætsforening på banen med nye hold til kronikerne, mens Hornslet Idrætsforening og Tirstrup-Balle Idrætsforening står klar til at give målgruppen gode motionsoplevelser, fællesskab og sved på panden i Syddjurs Kommune.

”Vi synes, at det er en oplagt mulighed for at skabe og udvikle et nyt motionstilbud i foreningen. Det er spændende, at træningen foregår i naturen året rundt, og at vi gør det i lokalområdet. Vi ved at målgruppen er der, og vi vil gerne tage vores del af ansvaret for at forebygge og styrke folkesundheden,” fortæller Lone Langsted, bestyrelsesmedlem i Gymnastik Odder.

Hun ser frem til et godt og frugtbart projektsamarbejde.

”Vi glæder os meget til at komme i gang sammen med kommunen. Der vil uden tvivl være en stor gevinst for både kommune, os som forening og ikke mindst den enkelte borger. Fremadrettet kan det måske betyde, at vi kan tilbyde holdtræning til andre målgrupper. I det hele taget kan det kun komme borgeren til gavn, at vi samarbejder på tværs af sektorer og instanser,” påpeger Lone Langsted.

Træning året rundt

Rammen om foreningernes motionstilbud til kronikerne bliver træning i naturen året rundt. Træningen forgår i den lokale natur med udgangspunkt i skoven, stranden og andre grønne områder. Instruktører fra foreningen sørger for, at træningen er tilpasset det enkelte individs behov og niveau, så alle kan være med – også selvom man aldrig har trænet i hverken forening, klub eller fitnesscenter før.

”Deltagerne kommer eksempelvis til at stifte bekendtskab med balanceøvelser i sand, styrketræning på bænke, muskel- og ledtræning på træstubbe samt at gå op og ned af bakker,” udtaler Elsemarie Kappel, projektleder på ’Ud i naturen – Ind i livet’ ved DGI Østjylland.

Instruktørerne klædes fra starten af juni og henover sommeren specielt på til at håndtere træning for kronikere på en moduluddannelse under vejledning af Nina Billenstein Schriver, fysioterapeut og ejer af Movementum, der har været medudvikler på projektet.

Der er opstart for motionstilbuddet i foreningerne til september. Foreningerne vil hver især udsende mere information om deres respektive hold lokalt henover sommeren.

Fakta

  • I Odder og Syddjurs Kommune vurderes det, at omtrent 20.000 mennesker lever med kroniske sygdomme som fx hjerte-/karlidelser, diabetes, KOL eller kræft.
  • På baggrund af erfaringerne i Syddjurs og Odder er målet på sigt at sprede konceptet til hele landet.
  • Projekt ’Ud i naturen – Ind i livet’ løber foreløbigt frem til slutningen af 2016.
  • Det er TrygFondens regionale råd i Midtjylland, der står bag donationen til projektet som et led i fondens samlede arbejde med at forbedre livskvaliteten for kronisk syge.