Kvindenetværk i Aarhus V nytænker foreningskonceptet

Lokale ildsjæle i Frydenlund i Aarhus V har iværksat et nyt foreningskoncept, hvor der er større fleksibilitet på holdene.

En af kvinderne bag projektet, Nimo, får stort udbytte af træningen og fællesskabet.

I de velbevarede træningsfaciliteter i Sundhedshuset i Aarhus V mødes 12 friske kvinder hver mandag og torsdag for at styrke- og udholdenhedstræne. De lever en travl hverdag, så de har selv lavet rammerne for, hvornår og hvordan de træner.

Gåpåmod og initiativ skal bekæmpe den sidste coronapåvirkning

Holdet er ikke mere end to måneder gammelt. Alligevel mødes omkring 12 kvinder to gange i ugen for at træne og netværke. Det hele startede tilbage i januar med, at der var nogle lokale kvinder som ønskede et træningstilbud, hvor der var større fleksibilitet med deltagelse og afholdelse af træning.

Når man starter fra bunden med idéudvikling, skal der lægges en plan. Som en del af den indledende fase, lavede de en brainstorm over de tiltag, som var interessante for kvinderne i området. Her kunne de anonymt melde ind, hvilke ambitioner og ønsker de havde.

Vi havde mange spændende idéer. Men en af de gennemgående var et træningstilbud med gymnastik og fitness

Zainab, holddeltager

”Mange af os arbejder i dagtimerne. Når vi kommer hjem, skal vi passe vores børn, og lige pludselig er hele dagen gået. Med vores træningstilbud kan vi træne, når det passer os,” uddyber Zainab, der er en af de 12 kvinder på holdet.

For at komme i gang med projektet har kvinderne fået hjælp fra DGI's kvindekampagne "Jeg gør det". Et projekt der har til formål at få flere kvinder i Danmark til at dyrke idræt i foreningssammenhæng. Kvindenetværket i Frydenlund har blandt andet fået støtte til instruktørløn, så der kunne komme instruktører ud til dem, og instruere dem i, hvordan de kunne træne. Samtidig er de blevet uddannet i "Den gode velkomst" og lignende introarrangementer. For at kunne kalde sig et hold, skal man have noget der samler og skaber et fællesskab. Dette har kvinderne fået i form af t-shirts, som gør, at de er samlet om holdet.

Fleksible træningstider er vejen frem for de travle kvinder

Netop denne fleksibilitet finder to af deltagerne, Nimo og Aisha, stor værdi ved.

”Det kan være svært at finde tid til at være en del af et foreningshold i en travl hverdag. Derfor har vi booket vores faciliteter kl. 18-21 hver mandag og torsdag. På den måde kan man komme og træne, når man har tid og lyst,” fortæller Nimo.

Det store tidsrum giver fleksibilitet til, at kvinderne har overskud til at ordne de daglige gøremål og derefter stadig have tid til at træne på holdet.

”Nogle af os har tid til at komme herned lige fra arbejde og så tanke op igen på energi og humør. Andre har først mulighed for det, når der er lavet aftensmad og puttet børn. Det gør, at der altid er nogle hernede, som kan træne med overskud,” fortæller Aisha.

Ovenpå en lang coronadvale har kvinderne mærket på egen krop, at de ikke har trænet i samme omfang som tidligere.

”Jeg har altid trænet meget og går meget op i kost og sundhed. Men under corona var det svært at få det til at hænge sammen, og det kan jeg mærke. Derfor er det her det helt rigtige tilbud for mig, fordi jeg kan træne, når det passer mig,” forklarer Zainab.

Somalisk, marokkansk eller dansk etnicitet spiller ingen rolle, når man træner

Kvinderne bag holdet går meget op i at være et socialt tilbud for alle kvinder i området. ”Lige nu er vi mange somaliske kvinder. Men vi har flere gange haft kvinder med andre etniciteter til at træne med også. Vi fortæller det alle til vores naboer og veninder, så der kommer hele tiden flere til,” fortæller Nimo.

Der er rigtig mange kvinder i området der ikke har mulighed for at træne. Det ændrer vi på med det her tilbud

Zainab

Tilbuddet gør det muligt for kvinder i området at være en del af et socialt fællesskab, hvor man har lokalsamfundet og træningen til fælles. Der er en klar målsætning at styrke foreningstilbuddene i området med at have tilbud til alle.

Men udviklingen i området stopper ikke her

Området har et stort potentiale for kvindetræning, fordi der ikke er nogle tilbud i forvejen. Den store begejstring kan mærkes når man hører kvinderne fortælle om det. Og selvom der nu dyrkes styrke- og udholdenhedstræning, så er der flere projekter i støbeskeen.

”I brainstorming fasen bød borgerne ind med utrolig mange spændende idéer til, hvilke tiltag vi kan udvikle og iværksætte i området i fremtiden. Vi går videre med nogle af idéerne som blandt andet kvindesvømning og sprogskole, fordi det er noget kvinderne efterspørger”, fortæller foreningsudvikler for Frydenlund, Jacob Erdmann Slyngborg.

Det er i støbeskeen, at der snart skal være mulighed for at træne i dagstimerne. På den måde har de kvinder der arbejder om aftenen, også mulighed for at træne på et hold. Samtidig er det en ambition, at der skal startes et hold op for yngre kvinder.

Med stor begejstring og iver efter at udvikle lokalsamfundet i Frydenlund fra både lokale ildsjæle og foreningsudvikler Jacob, går området en spændende tid i møde.