I Frydenlund går cykeldrømme i opfyldelse for voksne kvinder

Et nyt cykelhold for voksne kvinder har stor succes i Frydenlund i Aarhus V. Tilbuddet er efterspurgt af kvinderne selv, som hver lørdag sætter sig i sadlen for at få nye cykelfærdigheder.

Allerede til første træning mødte 15 kvinder op; parate til at prøve kræfter med cykling. Det nye træningshold hedder Cykelstart For Voksne og henvender sig til voksne kvinder, som ønsker at lære at cykle.

Over fem uger samles kvinderne foran Idræts-, Børne- og Sundhedshuset Frydenlund (tidligere Frydenlundskolen) sammen med en cykelinstruktør. Nogle af kvinderne er letøvede, mens andre aldrig har siddet på en cykel før. Cykler, hjelme og kegler bliver linet op på den asfalterede plads, og i to timer fungerer den som øveplads for de kommende cyklister.

Et efterspurgt initiativ

Cykelstart For Voksne er ikke opstået ud af det blå. Kurset er derimod et initiativ, som flere kvinder i området længe har efterspurgt, fortæller Laila, som er aktiv i et forældrenetværk i Frydenlund.

Jeg har spurgt efter et cykelkursus mange gange. Så da vi fik muligheden for at samle underskrifter ind, gjorde vi det, og derefter blev kurset stablet på benene. Et andet ønske var et sykursus, og det har vi også fået, fortæller Laila, som i mange år har ønsket sig at lære at cykle.

Det er foreningen Leg og Lær, som i samarbejde med DGI og Dansk Skolecykling tilbyder kurset i Frydenlund i det vestlige Aarhus. Her udfolder flere og flere fællesskaber sig, og Leg og Lær samarbejder med både frivillige borgere og forældre om bl.a. forskellige motionstilbud, en lektiecafé til børn og et nyopstartet madlavningsfællesskab for mænd.

Cyklen gør hverdagen lettere

Det efterspurgte cykelkursus kører nu på skinner, og for mange af kvinderne kan cykelfærdighederne være en afgørende faktor for, at hverdagen fungerer. Cyklen gør det nemlig let at komme rundt både i fritiden og i forbindelse med uddannelse og job.

”Det er en stor mulighed, som man skal udnytte,” siger Nimo. Om ikke længe er hun færdiguddannet social- og sundhedsassistent. Fremover håber hun at kunne hoppe på cyklen både til og fra arbejde, men også i sit arbejde, hvor den er et redskab til at komme ud til borgerne i fx hjemmeplejen.

”I mit arbejde skal jeg i forvejen tidligt op om morgenen, og lige nu bruger jeg to timer på transport hver dag. Det er også tit, at jeg får fri kl. 23, og så skal jeg enten med to busser eller gå langt fra bussen og hjem. At tage cyklen ville være meget mere fleksibelt for mig,” fortæller Nimo.

Mere selvstændighed og frihed

Det er ikke kun af praktiske årsager, at kvinderne ønsker at lære at cykle. Mange af dem ser det også som en mulighed for god motion, og flere af dem ønsker at kunne cykle med familien i fritiden. Nogle af kvinderne forudser, at cyklen kan give dem både mere selvstændighed og frihed.

”For det første er det en ting for mig selv. Det er træning. Det er ligesom fysioterapi for mig og for min hjerne,” forklarer Nimo. ”For det andet, så jeg, da jeg kom til Danmark, flere ældre kvinder og mænd, som cyklede. Det imponerede mig, at de er selvstændige og ikke afhængige af andre.”

Det er Michael Bremer, cykelinstruktør i Dansk Skolecykling, der underviser på kurset. Han understreger vigtigheden i, at cykling ikke kun er god motion, men at det også er et redskab til at gøre hverdagen lettere.

”Folk skal cykle, fordi det er rart, fordi det er nemt, og fordi det gør deres liv bedre,” forklarer Michael Bremer. ”Jeg kan mærke på kvinderne, hvor meget det betyder for dem at kunne komme til at cykle. At cykle med deres børn, at kunne komme rundt, og dermed ikke skulle med den offentlige trafik hele tiden.”

En drøm der går i opfyldelse

Allerede efter to træningsgange er flere af kvinderne blevet mere trygge ved pedalerne, men der er stadig meget at lære, før kvinderne kan føle sig helt sikre i trafikken. På cykelholdet er der stor forståelse for, at det kan være grænseoverskridende at skulle balancere på to hjul for første gang. Der er derfor god plads til at lave fejl og grine af det. 

”Det er et godt fællesskab, vi har. Man kommer ud og griner sammen. Når vi falder, støtter vi hinanden. Vi vil helst have, at ingen falder, men hvis én er ved at vælte, løber vi hen og hjælper,” forklarer Laila. ”Vi håber, at vi lærer det. Det er en stor drøm, der opfyldes, hvis det lykkes.”

Fra kvindernes side er der stor taknemlighed for muligheden for at lære at cykle, men også for Dansk Skolecykling betyder initiativet meget.

”Jeg har oplevet, at i det øjeblik, hvor de lærer det, holder balancen og begynder at cykle rundt, så begynder de at græde. For det har de drømt om i årevis,” fortæller Michael Bremer. Han har afholdt lignende kurser før, og det vil han gerne blive ved med.