I Aarhus finder fremtidens sundhedspersonale fællesskaber til foreningsuvante mennesker

Social Sundhed Aarhus’ mange frivillige brobyggere hjælper med at finde det rette sociale idrætsfællesskab, for det kan være svært at vide, hvor man skal starte. Særligt hvis man er ny i idræts- og foreningslivet.

Social Sundhed Aarhus har bl.a. fået flere foreningsuvante med på gåhold (arkiv). Foto: Maria Tuxen Hedegaard

Kan man finde sociale idrætsfællesskaber til mennesker i udsatte livssituationer og fylde deres hverdag med bevægelse samtidig med, at man uddanner fremtidens sundhedspersonale?

3 gode råd fra Social Sundhed Aarhus til jer, der vil blive bedre til at inkludere flere mennesker i jeres aktiviteter

  1. Afhold dage, hvor alle er velkomne. Lav aktiviteter, hvor alle kan være med. Byd på gratis mad.
  2. Vær mere opsøgende i lokalområdet i forskellige kulturhuse og lokalcentre. Det handler om at finde ud af, hvor det lokale mødested er.
  3. Forsøg at skabe relationer med borgerne. Mød dem, hvor de er, og lyt til deres udfordringer og ønsker.

Det mener de i foreningen Social Sundhed, som hver dag knokler for at bygge en bro mellem udsatte mennesker og idræts- og foreningsfællesskaber i Aarhus.

I området Frydenlund i Aarhus V har foreningen haft et særligt fokus i år på at bygge bro. Erfaringerne ønsker de at bruge til at hjælpe foreningsuvante personer ind i givende idrætsfællesskaber i alle områder af Aarhus. Men det er vigtigt at understrege, at alle foreninger kan være med til at hjælpe foreningsuvante personer ind i idrætsfællesskaberne.

Mange forskellige idrætstilbud

Social Sundhed Aarhus havde en svær periode under corona-krisen, men efterfølgende har de haft stor succes.

”I løbet af 2022 har vi haft kontakt med mange mennesker, der bl.a. har fået vejledning og støtte til at opstarte til aktiviteter som gåhold, styrketræning, skydning og yoga. Når vi møder en person, som har et ønske om at starte i en forening, så kortlægger vi udfordringer og ønsker,” siger projektleder Ditte Marie Tolsgaard og fortsætter:

”Borgerne søger sociale fællesskaber. De vil gerne bevæge sig og få tanket op på den sociale konto. Vi hjælper og kan tage med så længe vedkommende har brug for det. Det kan være alt lige fra et par gange til et halvt år,” siger Ditte Marie Tolsgaard.

Fremtidens sundhedspersonale får hår på brystet

20 frivillige brobyggere og en projektleder er det vigtige bindeled mellem borgere og foreninger.

”Vores brobyggere er i gang med forskellige sundhedsfaglige uddannelser: bl.a. fysioterapi, folkesundhedsvidenskab, idræt, medicin og psykologi. De engagerer sig for at få relevant erfaring på CV’et, men de får også stor indsigt og praktisk viden om social ulighed i sundhed med sig, som de ikke nødvendigvis får på studiet,” siger Ditte Marie Tolsgaard.

De frivillige mødes enten i foreningen eller ledsager borgerne fra eget hjem. Og de håber hver gang på at give borgeren en god oplevelse, så de har lyst til at komme igen. 

Om Social Sundhed

Social Sundhed er en landsdækkende NGO, som med frivillige kræfter arbejder for at skabe større social lighed i sundhed. I dag har socialt udsatte markant dårligere sundhed og trivsel end befolkningen generelt, og socialt udsatte dør i gennemsnit ca. 20 år før andre i befolkningen.

Ring på 91 55 06 36 for at få sparring eller hjælp til at bygge en bro til jeres forening.

Kilde: www.socialsundhed.org