Hyggeligt omklædningsrum skaber trygge rammer for piger og kvinder i BMI

I BMI skal flere føle sig trygge ved faciliteterne og udnytte det fulde foreningstilbud. Dette skal et nydesignet omklædningsrum hjælpe med. Foreningens frivillige har i flok løftet projektet.

Hos Beder-Malling IF (BMI) oplever de i høj grad, at de unge ikke får fuldt udbytte af foreningstilbuddet. Der opleves en tendens til kun at komme til selve træningen, og ikke benytte sig af foreningens faciliteter udover. Dette er en ærgerlig udvikling, som de nu har taget fat om.

Som en del af Jeg Gør Det, kvindekampagnen, støttet af Salling Fondene, Aarhus Kommune og Lokale og Anlægsfonden, har BMI været én af tre foreninger, som er udvalgt til at arbejde med faciliteter for yngre kvinder. Med støtte fra Jeg Gør Det og Lokale og Anlægsfonden har BMI fået midler og ressourcer til at kunne modernisere et omklædningsrum til piger og kvinder.

Faktaboks

Jeg Gør Det kvindekampagnen har til formål at øge bevægelsesglæden og idrætsdeltagelsen blandt yngre kvinder gennem en kampagne med fokus på positivt krops- og idrætsbillede og forbedrede tilbud i idrætsforeninger i Aarhus Kommune. Målgruppen for kampagnen er kvinder i alderen 16-40 år.

Børn og unges mistrivsel skal bekæmpes

De klassiske hvide vægge og brune bænke synes nu langt væk fra omklædning 5 i BMI.

”Det er faktisk svært for sig at se hvordan det har set ud før vi gik i gang, selvom det ikke er mere end en uge siden. Det føles bare så hjemligt og rart,” udtaler Lone Khruse Mulvad, fodboldspiller på Oldgirls 7-mands kvinder (+29 år), og tilføjer: ”Det giver en speciel stemning, fordi vi selv har været med til at male”.

Udover det har været et hyggeligt samlingspunkt at udføre projektet, er der selvfølgelig en dybere tanke bag.

”Vi oplever alt for mange unge, der bliver sat af på p-pladsen af deres forældre lige inden træning, og som så bliver hentet igen lige efter. Det vil vi gerne ændre på, for at få de unge til at benytte vores dejlige faciliteter før og efter træning,” fortæller Christine Winding-Lauritzen.

”Når man er samlet i omklædningsrummet, skaber man et unikt sammenhold, og der kommer nogle fællesskaber man ikke bare lige har lyst til at undvære igen. Det vil vi gerne give de unge”.

Fakta om børn og unges trivsel

Det er en realitet, at flere og flere unge mistrives. Antallet af unge danskere med et dårligere mentalt helbred stiger ifølge Sundhedsprofilen. Dette er en udfordring for foreninger rundt omkring i Danmark. Der er for meget fokus på at være perfekt og at skulle præstere. Idræt skal danne et frirum for dette præstationspres, da det netop er til for at være inkluderende.

Men der er grund til at være optimistisk. I undersøgelsen svarer syv ud af ti nemlig, at de gerne vil være mere aktive. Dette understøtter foreningerne ved at have idrætstilbud hvor alle kan være med, og hvor der samtidig er et socialt inkluderende fællesskab. Muligheden for at mindske ensomheden og styrke den fysiske trivsel går hånd i hånd.

”Det er vigtigt for alle børn og unge, at de ikke føler sig forkert på den. Især når det kommer til egen krop. Det er derfor vigtigt for os forældre, at vi får vist, at det ikke er farligt at gå i bad sammen efter træning. Det er faktisk grobund for et rigtigt hyggeligt fællesskab at sidde efter træning og snakke om løst og fast i trygge og hyggelige rammer,” Mette Bøgeholm Svane, fodboldspiller på Oldgirls 7-mands kvinder (+29 år).

Når alle hjælper, er det hele lidt nemmere

I en forening skal man få mange løse ender til at mødes. Og når man står med en udfordring, kan der være langt fra tanke til handling.

”Det har været afgørende, at vi har løftet i flok. Denne type opgave kan ikke klares af en enkelt. Derfor er det også så fedt at så mange har været en del af processen,” siger Christine Winding-Lauritzen, foreningsudvikler i Beder-Malling Idrætsforening (BMI).

Christine Winding-Lauritzen er en af dem, der har været med til at løfte projektet. Hun er ansat gennem DGI Østjylland som foreningsudvikler i BMI, og har sin daglige gang i foreningen. Resultatet med omklædningsrummet er en gevinst afledt af frivilligt arbejde.

”Vi har haft en designer og en rådgiver med ind over projektet, så det har fået et professionelt snit over sig. Men selve udførelsen skal vi også rose de frivillige for”.

Unge, gamle og alle dem i mellem har hjulpet til

Efter de først kom i gang med at få sat i stand, tog projektet hurtigt fart.

”I løbet af en uge var en masse personer forbi omklædningsrummet for at hjælpe til. Unge, gamle og endda efterskoleelever vi får hjem igen. Så har de også noget at se frem til”.

Der var mulighed for at komme forbi omklædningsrummet når det passede ind i folks planer, og så bidrage med den tid de nu engang havde. De terrazo bemalede flader var tegnet op på forhånd. Derefter kunne flader og former fyldes ud med nøje udvalgte farver.

Lone, Mette og Margaret fra BMI Oldgirls fodboldhold er stolte og forventningsfulde omkring omklædningsrummet.Lone, Mette og Margaret fra BMI Oldgirls fodboldhold er stolte og forventningsfulde omkring omklædningsrummet.

Det stopper ikke her for BMI

I fremtiden håber Christine Winding-Lauritzen, at der kommer mere aktivitet blandt børn og unge i deres faciliteter.

”Formålet med projektet har været, at vi vil give vores børn og unge nogle faciliteter, de kan afspejle sig i,” Christine Winding-Lauritzen.

Det moderniserede omklædningsrum til pigerne skal have en direkte afledt effekt på aktivitetsniveauet.

”Vi har rigtig mange aktive medlemmer, så for os handler det om at give dem nogle trygge rammer at udfolde og udvikle sig socialt i,” udtaler Christine.

”Jeg er da stolt over det vi har udført. Jeg havde mine børn med herinde så de kunne se hvordan det ser ud, og de var meget imponerede.”, Margaret Lauritzen, fodboldspiller på Oldgirls 7-mands kvinder (+29 år).

”Da vi fik færdiggjort omklædningsrummet, gik der ikke længe før de første drenge også gav udtryk for at det var fedt. Om det er noget vi kan få sat i verden til dem også, kan jeg kun håbe på”, fortæller Christine mens hun kigger ind i fremtidige projekter i BMI.