Fodboldfeber for alle: IVF's Dream Team drømmer stort

Et smukt samarbejde mellem skole, forening og kommune har givet mulighed for et ekstra hold på fodboldskolen hos Idræt Venskab Forening.

Fuld fart på træningen hos IVF.

Solen bager på de 114 tilmeldte børn, den friske duft af nyslået græs rammer næsen, og fuglene kvidrer fra de store træer omkring Stensagerskolen i Brabrand i Aarhus. Det er Kristi Himmelfartsferie, og hos fodboldklubben Idræt Venskab Forening betyder det fodboldskole for en masse glade børn og unge. Der er dog et hold, som skiller sig en smule ud på de grønne græsbaner.

IVF’s Dream Team er stemplet ind

Hos IVF har man i de seneste tre år firedoblet antallet af medlemmer i foreningen, og et af de steder, man har fået flere medlemmer ind, er på klubbens Dream Team, som er et hold for børn med særlige behov og handicaps i skolealderen. Holdet er kommet til verden gennem et samarbejde mellem IVF, Aarhus Kommune og specialsport.dk og giver mulighed for, at alle børn kan dyrke sport, have det sjovt og mærke den unikke følelse af foreningsliv.

”Vi blev kontaktet af specialsport.dk, fordi Stensagerskolen flyttede ind i den gamle Tovshøjskole. De havde haft en uge, hvor de introducerede deres børn til forskellige idrætsgrene, og der havde de nogle drenge, som var helt vilde med fodbold. Derfor var det oplagt at lave et hold hos os, og vores formand, Mohammad, var med det samme med på idéen,” siger bestyrelsesmedlem Stine Buus, mens der omkring os er gang i fællesdans til den musik, der blæser ud af de medbragte højtalere.

Stensagerskolen er en specialskole, som nu ligger side om side med IVF’s baner, og derfor er træningen for børnene placeret i umiddelbar forlængelse af skoledagen. På fodboldskolen er der børn i alderen 8 til 14 år, som har forskellige udfordringer, men samles om glæden ved at spille fodbold, og børnene kommer fra hele Aarhus Kommune, når der fløjtes op til træning.

Der er altid gode dueller når Dream Team træner fodboldDer er altid gode dueller når Dream Team træner fodbold

Ugens ubetingede højdepunkt

For mange af børnene på Dream Team-holdet er fodbolden et pejlemærke i hverdagen. Træningen står skrevet i kalenderen, og for mange betyder fodbolden langt mere end blot motion og leg med bolden. For Negin Motagian, som er mor til Avesta på 12 år, mærker hun tydeligt, hvordan fodbolden hjælper hendes søn på flere andre fronter:

”Det betyder meget for os, at han kommer ud og spiller fodbold. Det gør ham altid glad at kunne tænke på fodbolden, og vi kan mærke, at fodbold hjælper ham med at holde koncentrationen i hverdagen. Det hjælper ham også med at forstå struktur og regler. Derudover er aktivitet godt for ham, fordi han bliver træt på en anden måde, og derfor bedre kan sove om natten,” fortæller Negin Motagian, mens hun står og kigger på Avesta og resten af holdets, som laver afslutningsøvelser.

Avesta har forskellige diagnoser som ADHD, lavere IQ end sine jævnaldrende, og så kæmper han med de sociale relationer. Træningen giver Avesta en hel masse glæde, motion og noget at se frem til, og derfor tager familien gerne turen fra Langenæs i syd til det nordvestlige Aarhus for at træne.

Avesta til venstre med sine Dream Team-holdkammeraterAvesta til venstre med sine Dream Team-holdkammerater

Et unikt fællesskab

Det kan lyde som en kliché, men for drengene på Dream Team-holdet er der et helt unikt fællesskab. Flere af holdets børn går på Stensagerskolen, og de kender hinanden fra dagligdagen med dansk og matematik, men gennem de halvandet år, holdet har eksisteret, er det som om, at der er kommet en ekstra dimension på fællesskabet. Det mærker Mohamed M. Deco også. Han er far til Ayman, som er en del af Dream Team, og derudover hjælper han også til som træner for holdet på fodboldskolen:

”Flere har givet udtryk for, at de mangler fællesskaber og at det sociale er en udfordring, men prøv at se dem nu. De har det sjovt og er aktive med en masse andre børn. Det er fantastisk at se,” fortæller en både glad og stolt Mohamed, imens træningen går ind i favoritøvelsen - kamp på to mål.

For Stine Buus er det også vigtigheden i fællesskabet, som har været med til at drive ønsket om, at IVF’s Dream Team skulle på fodboldskole. Det er nemlig noget alle skal have mulighed for at opleve, og for Stine er håbet, at andre klubber vil være med til at give endnu flere børn muligheder som denne:

”Vi vil gerne give dem en indgang til den forening vi har i IVF. Dream Team er jo deres eget hold med egne trænere og træningstidspunkter, så tanken med at have dem med på fodboldskolen er også, at både børn og forældre kan være med i klubbens fællesskab. Hvorfor skulle de ikke have samme muligheder som alle andre børn og forældre?” slutter hun spørgende.

Spejder efter den næste store drøm

For det lille hold er der nu plads til at drømme yderligere i fremtiden, og for Avesta, Ayman og alle de andre, er der en ting, de virkelig håber kan lykkes – at komme ud og spille kampe mod andre hold. De håber at kunne konkurrere på lige vilkår og opleve den glæde og stolthed, der følger med at deltage i kampe mod andre. For Dream Team handler det ikke kun om at vinde, men også om at skabe fællesskab og styrke sammenholdet gennem sporten, og skulle der være en potentiel modstander derude, så er Idræt Venskab Forenings Dream Team klar til at tage udfordringen op!