Facilitetsudvikling i Harlev skal bryde tabu

I Harlev har et hold kvinder taget penslen i den anden hånd. I forsøget på at skabe et bedre fællesskab omkring deres gymnastikhold, har de givet deres gamle omklædningsrum nyt liv. Med hjælp fra DGI Østjyllands Jeg Gør Det-pulje, skal dårlige vaner nedbrydes.

Lokale ildsjæle i Harlev har grebet penslen og sat sig for at give deres gamle og slidte omklædningsrum en opfriskning. Med rådgivning fra designere fra Lokale- og Anlægsfonden, har kvinderne selv været drivkraften bag projektet. Med støtte fra Jeg Gør Det-puljen har foreningen fået midler og ressourcer til at kunne modernisere et omklædningsrum til piger og kvinder.

Om Jeg Gør Det-kampagnen

Jeg Gør Det-kvindekampagnen har til formål at øge bevægelsesglæden og idrætsdeltagelsen blandt yngre kvinder gennem en kampagne med fokus på positivt krops- og idrætsbillede og forbedrede tilbud i idrætsforeninger i Aarhus Kommune. Målgruppen for kampagnen er kvinder i alderen 16-40 år.

For at løse et problem, er man nødt til at kende omfanget

Hos gymnastikkvinderne oplever de en udfordring i at engagere udøverne til at deltage mere aktivt i det sociale liv omkring holdet. Det skal der laves om på.

”Holdet består af lokale kvinder, som er glade for at gå på holdet. Udfordringen ligger i, at mange af dem ikke er så gode til at gøre dét ekstra ud af det sociale på holdet, både før og efter træning,” fortæller Anne Lyager.

I et forsøg på at komme udfordringen i møde, har kvinderne aktivt søgt hjælp. Men før man kan udrette løsninger, er det vigtigt at kende årsagen bag.

”Vi oplever desværre en usikkerhed på egen krop og normer. Især det at gå i bad sammen, kan virke grænseoverskridende,” fortæller Anne.

”Vi er som regel en eller to som bliver hængende efter, og dermed ikke går i bad derhjemme. Vi ville selvsagt blive glade for, hvis flere af vores veninder blev hængende efter træning, og benyttede sig af samme mulighed,” opfordrer Anne til.

Omfavnende fællesskab skal være vejen frem

Men det er lettere sagt end gjort. Udfordringen bunder i usikkerhed hos kvinderne, og samtidig er det svært at gøre op med det forvrængede syn på egen krop.

”Vi har at gøre med dårlige vaner. Og dårlige vaner er svære at ændre. Især fra den ene dag til den anden. Derfor håber vi på at kunne hjælpe lidt på vej med vores initiativ. Håbet er at skabe en stemning omkring omklædningsrummet, hvor her er hyggeligt og indbydende at opholde sig,” fortæller Susan Søballe.

Ved at have et godt kendskab til problemet, og klare målsætninger om hvordan det skal løses, har de nu taget affære ved at opfriske de gamle omklædningsrum.

”Målet for os er helt klart at gøre omklædningsrummet attraktivt at være i. Det skal være hyggeligt og indbydende. Man skal have lyst til at sidde her og snakke før og efter træning. Vi er bevidste om, at unikke fællesskaber ikke blot udvikler sig i hallen, men også i omklædningsrummet,” fortæller Anne.

Nyt er ikke altid bedst

Når man benytter sig af gamle faciliteter, der ikke er blevet forbedret, siden de blev opført, er det en udfordring, der er svær at gribe an.

”Vi har i mange år forsøgt at gøre noget aktivt. Det er bare svært, når der er mange interessenter involveret. For os handler det udelukkende om at gøre omklædningsrummet til et samlingspunkt for os,” fortæller Susan Søballe.

Selvom en forbedring af omklædningsrummet godt kan lede tankerne hen på moderne forhold, er det ikke planen.

”Hallen og omklædningsrummet har en enorm betydning for os alle sammen. Det er noget, vi altid er kommet i, og vi har aldrig kendt andet. Derfor er det vigtigt for os, at vi ikke bare går ind og renoverer det hele. Formålet har været at bibeholde de kendte farver og rammer, og så forbedre ud fra det,” fortæller Susan.

”Terrazzo-mønstrene er lavet med farver, som i forvejen gør sig gældende i omklædningen. Det virker derfor som noget genkendeligt, men samtidig giver det et frisk pust i omklædningen. Samtidig har akustikken altid været dårlig. Derfor har vi også forbedret den for at skabe mere ro og hygge,” fortæller Anne.

Nye farver på væggene skaber optimisme

Selvom faciliteterne omkring omklædningsrummet ikke står færdige endnu, er der planer for eksekvering.

”For at gøre faciliteterne færdige er vi afhængige af frivillige hænder. Derfor vil det være en god start for os at gøre udviklingen til en oplevelse for vores medlemmer. På den måde er vi med til at skabe en social udvikling omkring holdet, og dermed starte de gode vaner. Folk der har hjulpet til, giver også udtryk for, at der kommer en speciel stemning omkring omklædningsrummet,” fortæller Anne.

Troen på, at projektet får en effekt, er stor. Med tiltaget skabes der i hvert fald tiltro til, at sammenholdet styrkes.