De unge med klart ønske for fremtidens Skanderborg Fælled: Plads til fællesskaber

På en workshop for unge i Skanderborg blev der tænkt store tanker om fremtidens Fælleden. Et klubhus, bedre træningsfaciliteter og mere plads til det sociale var blandt ønskerne fra de unge.

Der ideudvikles på livet løs. De unge går til den med stor engagement. Foto: Frederik Vrist Hansen

Der arbejdes i øjeblikket på højtryk med at udvikle på de ideer, visioner og drømme, som skal danne rammer for fremtidens muligheder på Skanderborg Fælled. Hen over foråret har borgerne i og omkring Skanderborg været inviteret indenfor til flere dialog- og borgermøder, hvor de hver især har haft mulighed for at udtrykke deres ønsker og drømme for projektet – tirsdag d. 24. august kom turen til de unge.

På en workshop var fodboldlinjen fra Skanderborg Ungdomsskole (USC10) inviteret indenfor til debat og ideudvikling om fremtidens Fælled. En opgave, de unge tog på sig, og hvor mange muligheder og forbedringsforslag for Fælleden blev vendt og drejet.

Unge superbrugere med indsigt i Fælleden

Ideen med at lave en workshop særlig for de unge var at sørge for, at så bredt et udsnit af befolkningen i og omkring Skanderborg kom med på råds. Det fortæller Helena Jungdal, der er en del af projektledelsen hos DGI Østjylland, og som var tovholder på workshoppen for de unge:

”De unge fra USC10 benytter ofte faciliteterne gennem skolen og i deres fritid, hvortil mange af dem sidder inde med værdifulde erfaringer og viden om Fælleden, som vi gerne vil have indsigt i.”

På workshoppen blev de unge aktiveret og udfordret i at tænke stort og kreativt, hvor alle inputs var velkomne, uanset hvor store og små de end måtte være:

”Nogle ønsker var helt lavpraktiske og omhandlede, hvordan Fælleden skulle blive bedre til at slå græsset på deres fodboldbaner. Andre havde større drømme og tanker, og ønskede Manchester United-sæder ved fodboldbanen (sæder med varme i), et bjerg uden for Fælleden med plads til BMX-mountainbiking eller nye og forbedrede omklædningsfaciliteter – eventuelt med spa og wellness,” fortæller Helena Jungdal, som glædes over de mange drømme og input, de unge bidrog med.

De mange ideer fra de unge skulle efterfølgende sorteres og prioriteresDe mange ideer fra de unge skulle efterfølgende sorteres og prioriteresFoto: Frederik Vrist Hansen

Gør plads til fællesskabet

Til trods for de mange forskellige, gode og kreative bud på, hvad fremtidens Fællede skal kunne rumme, var der særligt et forbedringsforslag, som de unge kunne var enige om. Der skal fremover være bedre plads til fællesskaberne på Fælleden.

Fællesskaber, som ifølge de unge på nuværende tidspunkt ikke er plads til uden for hallerne, hvor der ikke er noget naturligt sted at hænge ud efter træning, og hvor restauranten sjældent har åbent på de tidspunkter, de unge dyrker idræt.

”De gav udtryk for, at de mangler et sted at hænge ud både før og efter træning. Et sted, hvor de kan hygge sig sammen med spil, musik og andre aktiviteter, samt et sted hvor der gives plads til den larm og støj, som normalt er forbundet med idrætshaller og anlæg,” fortæller Helena Jungdal.  

Bolden er givet op

De sidste møder og workshops er nu afholdt. Alle kreative tanker, ideer og inputs fra ikke bare de unges workshop, men også de øvrige møder og arrangementer, er nu samlet sammen og sendt afsted til arbejdsgruppen bag udviklingen af Skanderborg Fælled.

I løbet af den kommende måned vil de nu mødes og se de mange drømme og visioner an for Skanderborg Fælled:

"Nu da alle interesserede har haft muligheden for at blive hørt, skal de mange indsamlede ideer og drømme prioriteres og kvalificeres af arbejdsgruppen. Det bliver en spændende proces at følge her hen over efteråret," afslutter Helena Jungdal.

Leje af el-løbehjul, en Goal Station og Streetfood var også blandt de mange ideer der blev præsenteretLeje af el-løbehjul, en Goal Station og Streetfood var også blandt de mange ideer der blev præsenteretFoto: Frederik Vrist Hansen