Damerne fra Solbjerg fik blomster for deres gode velkomst

Hver måned fra august 2019 og et år frem uddeler DGI Østjylland blomster til en østjysk frivillig, der er ekstra god til at byde velkommen og inkludere nye i foreningens fællesskab. I oktober måned var der hele tre modtagere af anerkendelsen: damerne bag Solbjerg IF Damefrokost.

Fra venstre Kristine Hornum, Lene Staub og Nadja Jonassen Foto: Lone Olsen

Hvordan byder vi bedst velkommen til de nye? I Solbjerg er svaret damefrokost. Kristine Hornum, Lene Staub og Nadja Jonassen er de tre idémagere bag den årlige damefrokost i Solbjerg IF, og det er netop for dette initiativ, at de modtager DGI Østjyllands anerkendelse for den gode velkomst.

Tre overraskede damer

Det var tre begejstrede damer, som Lone Olsen, udviklingskonsulent hos DGI Østjylland, mødte i overraskelsens øjeblik. Hvad der skulle have været et almindeligt evalueringsmøde, ændrede sig hurtigt, da Lone dukkede op med tre buketter i favnen. Èn til hver af de tre damer i anledningen af deres store indsats for at byde nye velkommen i Solbjerg.

”Jeg blev meget glad og meget stolt. Det er fantastisk, at nogen sætter pris på, det vi gør, og at vi får anerkendelse for det. Det er mega fedt,” siger Lene Staub.

En god velkomst for nye kvinder i byen

Den årlige damefrokost er kendt for grin, selskabslege, god mad, dans og ikke mindst en masse tøsesnak rundt om bordene. Alle damer over 18 år fra Solbjerg og omegn er velkomne. I nomineringen lød det, at damefrokosten netop rammer plet, fordi damerne kan deltage både med og uden en veninde under armen. Damefrokosten byder på fælles gå-bus, så man kan følges afsted til festlighederne, hvis ikke man kender nogen i forvejen, og når de ankommer til hallen, sidder damerne til bords som blandede bolsjer. Alt sammen medvirkende til, at flere føler sig godt taget imod.

”Solbjerg er et lille lokalsamfund, og er man tilflytter, føles det som at flytte ind i én stor mødregruppe, hvor alle kender alle. Her giver det virkelig noget at være samlet alle damer uden mænd og børn, og hvor der kun er fokus på at skabe venskaber på kryds og tværs,” siger Trine Baunsgaard Granild, der har indstillet de tre damer.

En damefrokost i udvikling

Idéen om den årlige sammenkomst voksede frem i takt med, at de to sønderjyder Lene og Nadja mærkede et savn til de klassiske sønderjyske damefrokoster. En tradition, de havde med hjemmefra, men som ikke var til at opsnuse i Østjylland. Solbjerg IF’s formand, Kristine Hornum, sprang hurtigt med på idéen om en årlig damefrokost i den lokale idrætsforening.

Solbjerg IF Damefrokost

  • I 2019 blev damefrokosten afholdt for fjerde år i træk
  • Damefrokosten er for alle damer på 18 år og opefter. Størstedelen er mellem 30-50 år
  • I 2019 var damefrokosten udsolgt med 340 deltagere

Tanken blev første gang til handling i 2016, og siden har de tre damer hvert år stået med et stærkt hold af kvinder til de praktiske gøremål, mænd i baren og hjælp fra blandt andet den lokale løbeklub til oprydning. Lene, Nadja og Kristine forsøger hvert år at eksperimentere med festens form og indhold. Sidste års tema vil de helst overgå, men det skal være uden at gå på kompromis med deltagernes ønsker.

Siden 2016 er damefrokosten blevet et stort hit. I 2019 meldte de udsolgt med 340 deltagere, og de tre idémagere har drømme om lidt flere damer de næste år.

”Ifølge brandmyndighederne må vi højst være 340 damer i hallen som i år. Men vi arbejder på, at der skal en ekstra dør ind i hallen, så vi kan blive lidt flere. Men jeg ser ikke en damefrokost for mig med mere end 400 deltagere – for vi skal blive ved med at have det hyggeligt,” siger Lene Staub om damefrokosten i fremtiden.

Det er vigtigt, at alle føler sig velkommen i fællesskabet

DGI Østjylland har søsat initiativet om den gode velkomst, fordi de ønsker at sætte fokus på vigtigheden af at byde nye medlemmer velkomne i foreningens fællesskab.

”Det kan være svært som ny i en forening med mange uskrevne regler, normer og værdier. Derfor er det altafgørende for foreningen, at der er nogle fantastiske frivillige, som hjælper med, at nye medlemmer bliver taget godt imod, så de ikke falder fra, allerede inden de er begyndt. Det kan være nemt at glemme, og derfor sætter vi fokus på det,” siger Lone Olsen, udviklingskonsulent hos DGI Østjylland.

Første anerkendelse gik til Lone fra Klub 60, den anden til Peer Bonnemann fra Skibet, og Lene, Nadja og Kristina blev altså tilsammen den tredje i rækken til at modtage en fortjent hyldest. DGI Østjyllands tiltag kører frem til august 2020, hvor personer, hold og foreninger, der er ekstra gode til at byde nye velkommen, vil blive hyldet.

Kender du en person, et hold eller en forening, der er særlig god til at byde nye medlemmer eller gæster velkommen i klubben eller på holdet? Send din indstilling her.