Børn og unge ”skyder” ferien i gang med kryds & bolle skydning, biathlon og skytteludo

Ideen til en sommer camp kom en lørdag i maj, hvor tre instruktører og venner var samlet. Med kort varsel fik de stablet en SkytteCamp på benene med et dagsprogram, hvor der ikke var tid til at kede sig. Eneste udfordring var at finde en dato, hvor de alle havde tid.

Viola Røjel, Jeppe Ramus og Mark Frøsig mødes tit, fordi deres skytteklubber er blandt de otte foreninger i Østjylland, som er gået sammen om at afholde et lukket stævne kaldet omegnsturnering. Her tager de rundt og besøger hver klub i løbet af sæsonen. I dag har de alle tre ansvaret for deres respektive foreninger til omegnsturnering, hvor de træner børn og deltager med hold sammen med, at de selv er aktive skytter. Onsdag den 6. juli kl.20.00 kunne de tre venner så fejre, at de havde afholdt en vellykket skytte camp for 11 børn og unge i alderen 9-15 år.

"Allerede fra morgenstunden var der smil og grin at se på børnene, som varede hele dagen. Det var en fornøjelse at se som instruktør, og det var over al forventning, at det gik så hurtigt med, at børnene lærte hinanden at kende. De kunne ret hurtigt navne på hinanden og ”kastede” sig ud i nye skydeudfordringer.” fortæller Mark Frøsig, instruktør og medinitiativtager, VBF's Skyttelaug i Hinnerup.

Kortspil og snak i pauserneKortspil og snak i pauserne

Overraskende god støtte og begejstring til afholdelse af camp

Mark Frøsig er lige blevet student og er til daglig aktiv i VBF's Skyttelaug i Hinnerup. Derudover sidder han med i Advisory Board bag ImpulsPuljen. Mark blev medlem, da han godt kan lide ideen om, at unge trænere kan søge midler. Han så en mulighed for at hjælpe en masse unge instruktører godt på vej i det østjyske, og dertil kunne han dele ud af egne erfaringer med at drive og afholde diverse arrangementer som frivillig igennem de sidste mange år. 

Mark har 3 gode råd til andre, som overvejer at afholde en SkytteCamp

  1. Navneskilte! Det kan lyde ret basic, men vores erfaring fra dagen er, at det havde en stor effekt, at børnene kunne se, hvad hinanden hed og hurtigere lære navnene - samtidig er det også nemmere som instruktør, hvor man hurtigt kan glemme navne, da man hele tiden er på og skal sørge for alt spiller.
  2. Planlægge et program så der allerede fra start af kommer aktiviteter, hvor børnene bliver blandet og skal lave noget sammen. På den måde bliver de ”tvunget” ud i at lære hinanden at kende fra start af.
  3. Værd ikke bange for at kaste dig ud i det. Vi var ret overrasket over den støtte, vi mødte alle steder fra. Folk er generelt ret imponeret og begejstret over, at der er nogle, som vil holde camps og aktiviteter for børn, så der er stort set altid hjælp at hente.

Sommer campen blev afholdt hos Skanderborg Stilling’s skyttelokaler, hvor Jeppe Ramus hører hjemme. Århus Skytteudstyr har været sponsor til campen, og dertil har DGI givet en hånd med ift. lån af udstyr og redskaber. Afholdelse af campen gav også gode priser på indkøb af trøjer og diverse forplejning.

Meget mere end ”normal” skydning

Mark har selv skudt i otte år og været træner de sidste fem år. Han mener især, at det er vigtigt som træner at finde på noget nyt og anderledes til træning, så børnene ikke altid gør det samme hver eneste gang. Derfor var programmet også designet således, at det kun var i starten, at de skød ”normalt” – resten af dagen var skydetræningen på en anderledes måde og skud på forskellige skiver.

Uden de var klar over det har de faktisk stået og skudt 10’er, og fået en hel del sigte, vejrtrækning og aftræk i træningen i løbet af dagen, som de kan bruge fremover. Samtidig har de også set en anden del af skydning, som viser, at man ikke hele tiden behøver at stå og skyde 10’er efter 10’er for at træne, men at man godt kan træne på anderledes måder og stadig få lige så meget træning ud af det.

Mark Frøsig, instruktør

Dagens program:

09:00 - 09:30 Velkomst

09:30 - 10:30 Serie skydning i 2 hold

10:30 - 11:15 Kryds og bolle skydning

11:15 - 12:00 Skyttedart

12:00 - 12:30 Frokost

12:30 - 13:00 Farve skydning

13:00 - 13:45 Tennisskydning og dobbelt finale

13:45 - 14:30 IR-Våben/biathlon

14:30 - 15:00 Skytte ludo

15:00 - 16:00 Frugt og boldspil

16:00 - 17:00 Luft pistol

17:00 - 17:20 Sammen skydning

17:20 - 18-30 Aftensmad

18:30 - 19:45 Kort dart, point jagt og kryds & bolle

19:45 - 20:00 Evaluering på dagen, farvel og tak for i dag

Det største hit i dagens program for børnene var Biathlon med IR-Våben, og kryds & bolle, hvor man skal skyde i firkanten på pladen for fx at sætte et kryds - så næsten det samme som normal kryds & bolle, tvistet er ”bare” at man skal ramme i firkanten for at ”vinde” feltet.

De fleste børn gav udtryk for at hygge, skydning på forskellige måder og det at være sammen igen, var det bedste ved dagen. Dagen bød også på diverse konkurrencer, som ikke kun handlede om skydning, men fx ”hvem kan hurtigst få sin skyttejakke på og lukke den?”, ”hvem kan lave det største korthus?” eller ”hvem kan tage flest armbøjninger?”. Dertil var der også tid til en fodboldkamp og pause på legepladsen.

Fodbold i pausenFodbold i pausen

”For os instruktører var det bedste uden tvivl, at se børnene hygge og connecte på tværs af foreningerne, og have en hyggelig dag med de andre instruktører og børn.” fortæller Mark.

Hygge på legepladsenHygge på legepladsen

Dertil tilføjer Mark, at de tre venner hurtigt blev enige om, efter børnene var taget hjem, at de skulle afholde sådan en camp igen. Så mon ikke vi ser flere af dem i fremtiden.

Har du og din forening brug for sparring til afholdelse af skytte-arrangementer?

Så tøv ikke med at tage kontakt til Bjarke, konsulent med ansvar for skydning. Kontakt Bjarke på Bjarke.Nordentoft@dgi.dk eller Mobil 21 28 77 51