Aarhus-camp for børn og unge med særlige behov var stor succes

To tætpakkede dage med idrætsaktiviteter gav børn med særlige behov i Aarhus smil på læben. Foreningen Specialsport.dk stod bag, hvor målet var at sætte fokus på handicapidrætten og specialsport.

Arkivfoto: Idræt og foreningsliv er for alle uanset begrænsninger og udfordringer Foto: Sarah Bender

Idræt og foreningslivet er for alle uanset begrænsninger og udfordringer. Det har NGO’en Specialsport.dk sat fokus på, da de hen over sommeren afholdte flere camps for børn og unge med særlige behov. Målet var at udbrede kendskabet til og udvalget af specialsport i Danmark. Et mål som arrangørerne mener at være godt på vej med, men hvor de samtidig erkender at have langt vej igen.

Læs også: Første baskethold i Jylland for unge med særlige behov

Dans, kampsport, basket og badminton på menuen

Det første skridt mod at få flere unge med særlige behov til at dyrke idrætten og foreningslivet er at introducere børnene - og deres familier - for de mange muligheder inden for specialsport, fortæller Trine Ravn, der er daglig leder for Specialsport.dk.

Derfor afholdte Specialsport.dk i sidste uge en 2-dags camp i Viby syd for Aarhus i samarbejde med Aarhus Kommune og flere lokale idrætsforeninger. Her fik 15 glade og engagerede børn og unge i alderen 6-18 år mulighed for at prøve kræfter med blandt andet dans, taekwondo, basketball og badminton, hvor der var fokus på både idrætten og det sociale:

”Vores fokus på alle camps er at give børnene en positiv oplevelse omkring sport, idræt og foreningsdeltagelse. Ud fra disse kriterier mener jeg, at campen i Aarhus har været en stor succes. Vi har tydeligt kunne mærke, at børnene har haft det sjovt, hvor nogle også har rykket sig socialt i løbet af de to dage på campen”, fortæller Trine Ravn glad.

Nogle af de mange frivillige kræfter på campen i Aarhus.Nogle af de mange frivillige kræfter på campen i Aarhus.Foto: Frederik Vrist Hansen

Positiv feedback fra forældrene

Efter hver camp gør Specialsport.dk meget ud af fortsætte dialogen med forældrene til campens deltagere. Det gør de for bedre at kunne hjælpe familien og barnet med at finde den rette forening, men også for at få forældrenes feedback oven på campen.

I feedbacken efter Viby-campen skrev Marie Brobak Mangaard, mor til Isabella, som deltog på campen, følgende om deres baggrund og oplevelser med dagene og Specialsport.dk:

”Vores datter har haft skolevægring siden marts 2020, og har maksimalt været væk fra os i 3 timer ad gangen siden. Det var virkelig skønt at opleve, at Isabella kunne være med på campen i fuld tid begge dage. Det fortæller noget om, at I virkelig har fanget hendes interesse og formået at gøre hende tryg på meget kort tid. Isabella har fået en masse skønne oplevelser med hjem i bagagen.”

Enlige ulve trives i taekwondoklubben

Viby IF Basket, Bevægelsesglæde, Højbjerg Badminton Klub og Aarhus Syd Taekwondo var repræsenterede ved campen i Viby.

Hvor flere af de øvrige idrætsforeninger har valgt at oprette særlige hold for dem med særlige behov, har Aarhus Syd Taekwondo valgt at gå i en anden retning og i stedet fokusere på at integrere børnene på lige fod med de øvrige idrætsudøvere. Det fortæller Metin Lindved Aydin, der er en af trænerne i taekwondoklubben, Aarhus Syd Taekwondo:

”I taekwondo har vi gode forudsætninger for at tiltrække de ’enlige ulve’, som af forskellige årsager ikke trives i holdsport som fodbold og håndbold, hvor du er afhængig af et samarbejde med flere andre for at opnå dine resultater. Her kæmper du med andre ord mere med og mod dig selv for at blive bedre til din sport, hvor de andres præstationer betyder mindre for dig.”

Taekwondo kræver fuld fokus. Her trænes der faldteknikker.Taekwondo kræver fuld fokus. Her trænes der faldteknikker.Foto: Frederik Vrist Hansen

Fællesskaberne i og omkring taekwondo-klubben er derfor mere flydende. Det gør, at dem med særlige udfordringer ikke på samme måde oplever at falde uden for fællesskabet, og hvor de mange idrætsudøvere både med og uden særlige behov er gode til at tage hensyn til hinanden.

Generelt oplever Metin Lindved Aydin, at de unge med særlige udfordringer er glade for taekwondo, hvor mange bliver i klubben i adskillige år:

”Når de får en succesoplevelse, er det for mange forbundet med en stor glæde. Det gælder særligt de mest sårbare, da de ikke alle har det nemt ved at opnå de samme spontane succesoplevelser i hverdagen gennem skole og fodboldtræning. For mange fylder taekwondoen og idrætten derfor mere for dem, hvilket gør at mange bliver i klubben gennem mange år.”

Større udvalg i fremtiden

Trine Ravn fra Specialsport.dk håber på, at der i fremtiden kommer et endnu større udvalg inden for handicapidræt og specialsport.

”Vi afholder hver måned kurser, hvor vi hjælper trænere og frivillige i foreningerne med at oprette nye hold og bedre at kunne støtte og træne børnene. Der er derfor gode mulighed for, at vi ser flere og flere tilbud dukke op,” afslutter Trine Ravn.

Ønsker du at høre mere om idrætsaktiviteterne i Østjylland for børn og unge med særlige behov, er du altid velkommen til at kontakte Jane Østergaard, der er DGI Østjyllands konsulent med ansvar for Børns Bevægelsesglæde & Sociale indsatser. Jane kan fortælle mere om de mange tilbud for udsatte børn og unge.