Ny sportshavn skal bringe sejlklub og lokalsamfund tættere sammen

Snekkersten-Skotterup Sejlklub og Fonden Snekkersten Havn står bag nyt byggeri, der har til formål at få flere borgere i gang med foreningsaktivitet i havnen.

Indvielse af den nye sportshavn i Snekkersten (foto: Michael Melbye)

Etableringen af den nye sportshavn i Snekkersten Havn er en del af en overordnet visionsstrategi for havnen. Man vil åbne havnemiljøet op og gøre vandsportsaktiviteter mere tilgængelig for lokalbefolkningen.

Ved etableringen af den nye havn er det samtidig et farvel til privat båd pladsudlejning, og dermed muligheden for yderligere indtjening. Et valg, der har været svært at træffe, men som er essentielt for at åbne havnen mere op for foreningsaktivitet og lokalsamfundet, mener ungdomsformand i Snekkersten-Skotterup Sejlklub, Michael Melbye: 

”Det har været vigtigt for os, og noget vi har lagt vægt på i alle ansøgninger, at sportshavnen skal kunne bruges til alle slags vandsport, og af alle personer. Hvis du vil lave stand-up padle, sejle i jolle eller kajak – vi har endda fået besøg af en fjernstyret motorbådsforening, der har brugt havnen til deres aktivitet. Det har været meget vigtigt for os”, fortæller Michael Melbye.

I den nye sportshavn er der bygget nye moler og slæbested for sejlklubbens både, ligesom der også er etableret et ”føle-røre-bassin” til børnene.

En stopklods for udviklingen

For fem år siden var der ikke mange i Snekkersten og omegn, der lagde mærke til den lille sejlsportsforening. Foreningsaktiviteterne var gemt væk, lokalopbakningen ikke eksisterende og det var svært at fastholde de unge sejlere, fordi foreningen ikke kunne tilbyde de unge sejlere at tage springet fra optimistjolle til en større båd.

Med hjælp fra blandt andet DGI og DIF’s foreningspulje, fik foreningen bevilget midler til nyt materiel og inventar. Det gav sejlklubben mulighed for at udvikle foreningen og fastholde de ungdomssejlere, der førhen tog til Hellerup Sejlklub for at prøve kræfter med en større bådtype.

Ydermere fik Snekkersten-Skotterup Sejlklub deres foreningsaktiviteter ud i lyset, hvor bådende fik standplads langs Strandvejen, så forbipasserende kunne se de unge mennesker klargøre deres både inden sejlads.

Snekkersten-Skotterup Sejlklub har i alt fået bevilget 208.000 kr. fra DGI og DIF’s foreningspulje – alt sammen med det overskyggende formål, at give endnu flere danskere en aktiv hverdag.

”Rekruttering, fastholdelse og støtte til den gode velkomst og opstart i idrætsforeninger, er alt sammen områder, som DIF og DGI's foreningspulje prioriterer at støtte, og derfor er puljen glad for at kunne bidrage til et godt børne- og ungeprojekt i Snekkersten-Skotterup Sejlklub. Puljen er netop sat i verden for at åbne foreningsidrætten op for endnu flere danskere, der kan få glæde af en aktiv hverdag og socialt samvær, som lokale foreninger kan tilbyde”, fortæller konsulent for foreningspuljen, Trygve Laub Asserhøj.

DIF og DGI's foreningspulje uddeler hvert år godt 45 mio. kr. til danske idrætsforeninger. Puljen kan højest ansøges om 300.000 kr., men de fleste bevillinger er mellem 15.000 kr. og 35.000 kr. I 2022 lavede DIF og DGI's foreningspulje i alt 1.462 bevillinger.

372419839 3521181354789473 8650034662990063132 N

En sejlklub med vind i sejlene

I dag rummer foreningen et medlemstal på 410 personer, hvor 70 af dem er mellem 8 og 18 år. Der er blevet etableret et af Danmarks største og stærkeste ungdomsmiljøer, hvor der både er plads til bredde og elite.

En del af strategien har været at opbygge en fødekæde, hvor de unge der tager springet fra bredde til elitesejlads, stadig har en forankring i bredden. Det ses ved at de nye elitesejlere bliver tilbudt trænerroller for de mindreårige i bredden og på den måde giver noget tilbage til foreningen.

”Jeg siger ofte til de nye medlemmer, at hvis de ikke kan se sig selv i en sejlklub, hvor fællesskabet er det vigtigste og hvor man er villig til at gøre noget for hinanden, så er det her ikke en klub for dem. Her har vi et foreningsliv, hvor den der kommer sidst ind ad døren, skal føle, at det her er ligeså meget deres forening, som det er min”, fortæller Michael Melbye

Også i Helsingør kommune har man bemærket sejlklubben og sejlsportens fremgang. Sejlsport er blevet én af fem prioriterede idrætsgrene i kommunen og Borgmester Benedikte Kjær har to gange selv deltaget i elitesejlernes morgentræning.

Fakta

Formålet med DIF og DGI’s foreningspulje er at støtte hverdagens fællesskaber i idrætsforeningerne. Fællesskaber, hvor helt almindelige danskere i hele landet mødes året rundt, får demokrati og deltagelse ind under huden, oplever glæden ved idræt, lærer hverdagens sociale normer og knytter bånd til andre på kryds og tværs af alle øvrige skel.

Alle idrætsforeninger kan søge puljen om støtte til selvstændige projekter, der adskiller sig fra den daglige drift. På den baggrund hjælper DIF og DGI's foreningspulje hvert år mere end 1.000 foreninger med at komme videre med indkøb af udstyr, opstart af nye aktiviteter, åbent hus-arrangementer og meget andet, hvor fokus er på at brede foreningens aktiviteter ud til endnu flere danskere. Alle bevillinger fra DIF og DGI's foreningspulje kan ses på både DGI og DIF’s hjemmesider.