Fællesskabet findes i fjerbolde
Badminton har ingen alder – det samme gælder for frivillighed. Det viser ’Ældretræf 60+’ med al tydelighed. Siden 2004 har arrangementet været en stor succes for både deltagende seniorer og frivillige hænder på tværs af kommuner.
Fire orange veste sidder på rad og række i den køligt oplyste badmintonhal – Hanne, Susanne, Inge og Marianne – de er alle mødt ind før fanden får sko på for at klargøre dagens Ældretræf i Slangerup Idræts- og kulturcenter. Hele 154 seniorer er tilmeldt, så det kræver gejst, tålmodighed og solidt overblik for at få alle ender til at mødes.
De fire kvinder har to ting til fælles: De er stolte bærere af titlen ”senior”, og så er de del af frivillighedens fællesskab. Et fællesskab med en unik mulighed for at hjælpe til, blot fordi lysten har meldt sig til at gøre en forskel for foreningslivet, som de selv er en del af.
”Jeg synes, det er helt fantastisk at være omgivet af mennesker – jeg er absolut ikke introvert, så for mig ligger der en stor glæde i det fællesskab vi har med hinanden. Det er også dejligt at lære nye mennesker at kende og at kunne føle, at jeg gør en forskel i det omfang jeg kan”, siger Hanne Hansen.
Selv har Hanne været frivillig i størstedelen af sit voksenliv, faktisk siden september 1979, hvor hun sammen med sin mand blev del af Græsted Badmintonklub. Her fik hun bl.a. tildelt rollen som skribent på 100 klubblade og senere hen overtog hun rollen som hovedformand for klubben,
”Om jeg har heddet ’motionsformand’, kasserer eller skribent – det har været fuldt ud underordnet for mig. Jeg har det bare dejligt, når jeg er sammen med alle de mennesker, som tager del i foreningslivet. Jeg er kendt for at være klubbens ’farmor’, og det siger nok meget om, hvor stor en plads det frivillige fællesskab har i mit hjerte. Jeg får også en stor glæde ud af sidde ved dommerbordet i dag og gøre pointene op – der er så meget god energi at hente her”.
Tab og vind med samme sind
I dag har de fire frivillige ildsjæle indtaget hver deres plads ved dommerpodiet. Her holder de rede i de forskellige baner, hvem der spiller hvornår med hvem, og hvordan pointene fordeler sig mellem spillerne. I hallen er seniorer fra Nordsjælland og Storkøbenhavn i fuld sving med at varme op til dagens dont med spændte ketcherstrenge, nyvaskede svedbånd og stødabsorberende sko.
De fleste er mødt op for både at tage sejren med sig som et bevis for, ’at man stadig har det i sig’. Men i lige så høj grad gælder det om at værne om fællesskabet: Danne nye venskaber og vedligeholde gamle bånd. Det er mixdouble-parret, Hanne Martine Nielsen og Poul-Erik Yerst, et glimrende eksempel på, som til daglig spiller i en klub på Frederiksberg,
”Gensynsglæden er altid stor – der er mange, man kan kende fra tidligere træf, og som hurtigt får én i godt humør”, fortæller Hanne.
”Og så kan man altid lige smide en sjov bemærkning til hinanden. Vi har et virkelig godt bånd med de andre, også selvom de fleste af os jo gerne vil vinde”, supplerer mix-partner Poul-Erik.
”Ja, hvis vi tabte til dem sidst, så føles det rigtig godt at slå dem denne gang. Taber vi, forbliver vi glade, for så har det stadig været en god kamp for både krop og sind” afslutter Hanne.
Et nyt kapitel for frivillighed
For Hanne Hansen er der særligt et spørgsmål som står højt på dagsordenen: Hvordan får vi engageret nye ældre i at blive frivillig?
Den famøse ’ældrebyrde’, eller ’ældrestyrken’, som nogen benævner statistikken, har i mange år været en politisk varm kartoffel. Vi ser ind i en fremtid, hvor andelen af ældre vil udgøre en stadig større del af befolkningen, og det kræver målrettede indsatser og forebyggelse at få aktiveret os hver især, når kroppen værker, og balancen svigter. Løsningen skal vi finde i fællesskab, mener Hanne:
”For mig at se, handler det meget om de lokale indsatser, og hvordan vi får samlet de ældre, så vi undgår for meget ensomhed og for megen inaktivitet. Her er Ældretræf jo et soleklart eksempel på, hvordan vi i fællesskab holder hinanden i gang. Politisk kunne man også tage et kig på, hvordan vi former rammerne for et fysisk senior-fællesskab, så de ældre i området har et tilholdssted med aktiviteter og fællesspisning, ligesom man har ungdomsklubberne,” siger Hanne, og fortsætter:
”Mit håb er, at vi kan inspirere andre seniorer til at blive frivillig. Vi er langt flere ildsjæle derude, end man måske tror. Jeg har ingen forkromet opskrift på hvordan, men det handler om at finde sin næstekærlighed og omtanke frem for i sidste ende at få tifold igen gennem fællesskabet”.
Vil du vide mere om, hvilke aktiviteter du kan igangsætte for at få flere frivillige i din forening?
Få råd og vejledning her.