Bankernes byrder og gebyrer:
”Det er ødelæggende for frivilligheden”

Trods vejledning fra Finanstilsynet bliver nordsjællandske idrætsforeninger stadig mødt af bureaukrati og gebyrer, når de møder bankerne.

Hillerød Pickleball er en af de foreninger, der har været udsat for bankernes bøvlede processer og gebyrer.

”Der var enormt mange, der skulle godkendes af banken, da vi skulle oprette en bankkonto. Det var meget formelt med pas, sundhedskort og en ansøgningsformular, som vi brugte en hel aften på, og alligevel lykkedes det os ikke at blive færdige med at udfylde den.”

Ordene kommer fra Hanne Erritzøe, der er formand for Hillerød Pickleball. Da det endelig lykkedes efter to-tre måneder, stod de tilbage med en regning på 2.500 kr. for at drive en forening det første år.

Hillerød Pickleball er langt fra den eneste forening, der må punge ud til bankerne for at have en konto til indtægter fra medlemmerne. Der er dog stor forskel på, hvad foreningerne betaler i gebyrer. DGI Nordsjælland har været i kontakt med foreninger, som slipper med 300 kr. om året i gebyrer, mens andre betaler 3.800 kr. årligt til banken.

Penge som foreningerne ellers kunne bruge på aktiviteter til medlemmerne. Faktisk var det så stort et problem for landets foreninger, at Finanstilsynet i efteråret 2022 kom med en ny vejledning, der skulle gøre det muligt for bankerne lempe reglerne og dermed sænke gebyrerne, som foreningerne betaler.

Men en undersøgelse, hvor DGI har spurgt tusindvis af frivillige kasserer, viser, at det er småt med ændringer hos bankerne.

Om DGI's undersøgelse

  • 2.731 kasserer har i juni 2023 besvaret et spørgeskema udsendt af DGI-analyse. DGI har grundet en teknisk fejl genudsendt tre spørgsmål i august til de 2.731 respondenter, som 1.933 har besvaret
  • 48 procent af kassererne finder krav og bureaukrati i mødet med bankerne for høje eller alt for høje.
  • Tre ud af fire foreninger angiver, at de slet ikke eller i lav grad har oplevet, at bankerne har sænket gebyrerne
  • Undersøgelsen er repræsentativ i forhold til geografisk spredning samt størrelsen på DGI’s medlemsforeninger

Hos Hillerød Pickleball har de ikke oplevet, at banken har sænket gebyrerne. De har indtil videre betalt 1.000 kr. i gebyrer i år. Og så skal de betale, hver gang de laver en udskiftning i bestyrelsen, fordi nye bestyrelsesmedlemmer skal møde op i banken for at vise pas og sundhedskort.

”Det er mange penge for ikke ret meget arbejde,” siger Per Olsen, der er kasserer i Hillerød Pickleball og fortsætter:

”Måske var det rimeligt, at dem der har prokura, blev tjekket, men at menige bestyrelsesmedlemmer skal igennem hele proceduren giver ikke mening – og det koster 500 kr.”.

Har en forening ikke egen bankkonto og CVR-nummer, kan den ikke få tilskud fra kommunen. Derfor er det ikke lige umiddelbart en god løsning at vælge en bankkonto fra for at undgå bankernes gebyrer. Og fordi det tog flere måneder at få en bankkonto, satte det tingene på pause i Hillerød Pickleball.

”Det betød, at vi ikke kunne få penge ind fra medlemmerne, så vi kunne ikke købe bolde og andet udstyr, før vi havde fået en bankkonto. Det lukkede for nogle aktiviteter,” siger Hanne Erritzøe.

Kontingent går til banken

Da Gribskov Boulders skulle oprette en bankkonto for foreningen, krævede det en del telefonopkald og mails frem og tilbage – nogle gange for blot at finde ud af, at de af den ene eller den anden grund ikke kunne få en konto hos den pågældende bank.

”Dokumentationsgraden kan synes uforholdsmæssig stor, når man bare gerne vil danne sin forening (måske for ganske få medlemmer i starten) og gerne vil komme i gang med det”, siger Johan Thimm Rasmussen fra Gribskov Boulders og fortsætter:

”Det virker som om, at bankerne tager sig godt betalt. Måske er der også bare meget administration omkring det at oprette kontoen, men man kan nemt komme til at bruge hele den første kontingentindbetaling og eventuelt indmeldelsesgebyr på at betale banken for at medlemmerne også fremover kan betale kontingentet.

Det virker lidt urimeligt, at man i første omgang betaler måske alle foreningens penge til banken for at kunne etablere sin forening. Det efterlader muligvis et helt første år uden penge til at drive foreningen.”

Gribskov Boulders endte med en aftale med banken om et oprettelsesgebyr på 2.500 kr. og derefter 1.500 kr. om året for administration og adgang til netbank.

Ødelæggende for frivilligheden

Også hos Slangerup Håndbold Forening, hvor frivillige forsøger at skabe et sted, hvor især unge kan have et frirum med sport, motion, fællesskaber og grin, møder bankernes gebyrer og bureaukrati kritik.

”Det er vanvittigt, hvad der skal dokumenteres og analyseres, og det er ødelæggende for frivilligheden, at sådan nogle krav stilles i dagens Danmark. Små foreninger dør stille ud på grund af bankernes høje krav og omkostninger,” siger Palle Pedersen, der er kasserer i Slangerup Håndbold Forening.

Foreningen betaler en månedlig kundeafgift på 295 kr. til banken.

”Det er, som jeg ser det, en afgift for at bruge deres netbank, så vi selv kan lave arbejdet for banken,” siger Palle Pedersen, som mener, at bankerne er ”alt for grådige”.

Få lempelser

Bankernes høje gebyrer begrundes ofte i hvidvasklovgivningens krav til, hvordan bankerne skal tjekke og dokumentere foreninger. Med Finanstilsynets vejledning fra oktober 2022 fik bankerne et værktøj til at lempe kravene for de foreninger, der er i lavrisikogruppen for hvidvask. Dermed kunne gebyrerne også sænkes. Det er dog kun én procent af kassererne, der i DGI’s undersøgelse angiver, at de enten i høj grad eller meget høj grad har oplevet sænkede gebyrer.

Flere mindre foreninger har de seneste år valgt at lukke bankkontoen, fordi gebyrerne æder en for stor del af indtægterne, som oftest kun er det kontingent, medlemmerne betaler.

I Hillerød Pickleball håber de, at gebyrer og bureaukrati snart bliver lempet, så de kan bruge pengene på at lave flere og bedre aktiviteter og styrke fællesskabet i foreningen.