Skovløberne Rolds succesrecept: 8-ugers trailforløb satte gang i medlemsvæksten

Et 8-ugers trailforløb har givet nye medlemmer til Skovløberne i Rold. Ifølge formanden skruede de på de rigtige knapper, der gjorde tilbuddet attraktivt for nye løbere. Læs med om, hvordan de fik succes – og hvordan din forening kan drage nytte af deres læringer.

Skovløberne Rold rekrutterede nye medlemmer igennem et tidsafgrænset forløb. Foto: Spar Nord Fonden /Svenn Hjartarson

Rold Skov, en nordjysk naturperle med bugtende stier og naturskønne omgivelser, har længe været et attraktivt sted at dyrke motion. Her hører den lokale løbeklub Skovløberne Rold til. Med 75 medlemmer og godt halvdelen, der flere gange om ugen mødes for at løbe sammen, har klubben primært fokuseret på løb i skoven på stier og mindre spor. På trods af de oplagte muligheder i skovens naturlige udfordringer har trailløb ikke været en disciplin, klubben har udbudt – indtil nu.

”Jeg har igennem en årrække tænkt, at der mangler en trailafdeling i Rold Skov. Skoven kalder på, at der burde være nogen, der er organiseret omkring trailløb, men der er ikke nogen, der har taget initiativet til at starte det op,” siger Anne Voss, formand for Skovløberne Rold.

For Anne Voss kom anledningen til at gentænke trailløb i foreningen ved generalforsamlingen i marts. Her spurgte medlemmerne, hvad der blev gjort for at fastholde og tiltrække nye medlemmer, hvilket satte tankerne i gang hos formanden.

”Vi kan godt mærke, at der til tider kommer færre til træning, og at alderen på vores medlemmer bliver højere. Så vi ville gerne lave en aktivitet, som kunne tiltrække en yngre gruppe til vores klub og vise fordelene ved at løbe sammen i et fællesskab,” fortæller hun.

Et tidsafgrænset forløb satte gang i tilmeldingerne

Klubben besluttede at etablere et tidsafgrænset trailforløb på 8 ugers varighed. Sammen med den lokale DGI-løbekonsulent sammensatte de et program og lagde en plan for afvikling. De søgte midler fra Spar Nord Fonden, så forløbet kun kostede 300 kr. for deltagerne, hvilket inkluderede træning to gange om ugen. Velkendte ansigter fra løbemiljøet blev hyret som trænere for at tiltrække også erfarne løbere. På to uger var forløbet fyldt op med 22 deltagere.

”Tanken med et tidsafgrænset forløb var, at det skulle være nemt for nye at sige ja til. Man bandt sig ikke til noget. Men samtidig ville et lidt længere forløb også vende dem til at komme ned i klubben – så vi skabte en vane for dem i de otte uger, hvor de kom ned i fællesskabet og mærkede klubbens energi,” forklarer Anne Voss.

”… og så inkluderede vi et medlemskab af løbeklubben i den resterende del af året til alle deltagere. Vi kommunikerede også med trailløberne i vores lukkede Facebook-gruppe, side om side med den kommunikation, der ellers foregår i klubben. Normalt koster et årligt medlemskab 300 kr., men det blev inkluderet gratis efter forløbet – hvilket resulterede i, at de fleste af deltagerne i trailtræningsforløbet fortsætter i klubben,” siger Anne Voss.

Løbeglæden steg for Maiken

En af deltagerne var Maiken Mathiasen. For hende var trailløb en ny disciplin, som hun gerne ville mestre. Med flere års erfaring på løbebåndet var det uvant for hende at løbe trail og i fællesskab med andre. Derfor gav et tidsafgrænset forløb god mening, så hun kunne prøve det af uden at binde sig til et kontingent.

”Jeg havde brug for nye udfordringer. Men jeg har aldrig løbet i et løbefællesskab og ude i naturen på den her måde, så det gav super god mening, at det ’kun’ var otte uger. Forløbet skabte en stor motivation. Det at løbe med andre gav mig en forpligtelse til at dukke op, og det har presset mig på en helt anden måde, end jeg tidligere har været vant til,” fortæller Maiken Mathiasen.

For hende var prisen og trænerne store motivationsfaktorer. Efter forløbet har det givet Maiken mere blod på tanden.

”Jeg har tilmeldt mig en masse løb, som jeg ikke tidligere har gjort, og jeg har købt trailsko osv. Det har været rigtig givtigt for min motivation og har også gjort mig til en bedre løber. Derfor fortsætter jeg også i klubben,” siger hun.

Klubbens DNA skinnede igennem i forløbet

Men hvordan sikrede Skovløberne Rold, at deltagerne stiftede bekendtskab med klubben og ikke bare deres eget hold?

”Det var vigtigt for os at have en klubambassadør, der turde stille sig frem og løbende i forløbet fortælle deltagerne om klubben. Hvis der ikke er en, der er drivende og tør sætte ord på fællesskabet, så eksisterer klubben ikke i sådan et forløb. Der skal være et klubansigt, så deltagerne får et tilhørsforhold og mærker klubbens DNA,” siger Anne Voss.

Undervejs i forløbet sagde en af trænerne ja til efterfølgende at fortsætte i klubben, så for de 22 deltagere var der noget velkendt at vende tilbage til. Det gør, at mange af deltagerne har valgt at fortsætte i klubben. Kommunikation efter forløbet var vigtig for at sikre, at klubben forblev relevant hos deltagerne.

”Vi har holdt en afslutningsmiddag, og så har vi skrevet til alle deltagere efterfølgende, at vi håber, de har lyst til at fortsætte. Vi sørger for, at de bliver inviteret med til klubaftener osv., så de bliver integreret i fællesskabet,” siger Anne Voss.