Ambitiøst samarbejde skal engagere flere unge i foreningslivet i Jammerbugt Kommune

I sidste uge blev startskuddet givet til en to-årig målrettet indsats mellem Jammerbugt Kommune og DGI Nordjylland, der sammen med fem lokale foreninger, skal få flere unge mellem 13-24 år med i de sunde foreningsfællesskaber – både som medlemmer og frivillige.

Startskuddet til indsatsen "flere unge (ledere) i sunde fællesskaber" med fem lokale foreninger

Der var stor begejstring i byrådssalen i Aabybro i sidste uge, hvor fem lokale foreninger mødtes for at kickstarte indsatsen "Flere unge (ledere) i sunde fællesskaber”. Indtil slutningen af 2025 skal foreningerne arbejde sammen for at lære, inspirere og afprøve forskellige metoder for at blive klogere på, hvordan de engagerer flere unge og skaber bæredygtige strukturer for ungeinvolvering.

”Foreningslivet er en vigtig brik i skabelsen af det gode liv for vores borgere i vores mange lokalsamfund. At vi med denne indsats kan bidrage til at understøtte foreningsudviklingen generelt, og i særdeleshed for vores mange unge borgere, er jeg meget glad for, og jeg håber, vi til slut står med fem gode eksempler på at skabe ungeinvolvering og -aktivering i foreningslivet,” siger Kiki B. Bach, der er næstformand for Kultur, Fritids- og Landdistriktsudvalget i Jammerbugt Kommune.

Hvad går indsatsen ud på?

Et udviklingsforløb for foreningerne

De fem foreninger, der er med i forløbet, indgår i et arbejdsfællesskab, der mødes seks gange frem til slutningen af 2025. Til hver mødegang får foreningerne en række værktøjer og ny viden, samtidig med at de får mulighed for at arbejde med ungeinvolvering i deres egen forening. Imellem mødegangene skal foreningerne afprøve forskellige metoder og initiativer, der skal aktivere de unge.

Som en del af forløbet har alle foreninger fået 10.000 kr. til at lave nye og kreative tiltag til - og med - de unge.

Ungeansvarlig og content creators

For at være med i indsatsen har foreningerne skulle udpege en ungeansvarlig i deres forening.

Som en del af indsatsen skal minimum to unge fra hver forening desuden på et content creator forløb, hvor de unge bliver præsenteret for rollen som mikro-influencer og medredaktør for en forenings sociale medier. Under forløbet skal de unge lave tidssvarende og relevant indhold til foreningens sociale medier, der synliggører foreningens aktivitetstilbud og muligheder - målrettet andre unge.

Flere unge medlemmer - og frivillige

Når de unge rammer teenagealderen, sker der et fald i deres deltagelse i foreningslivet - det viser de officielle medlemstal fra CFR. Det er også tilfældet i Jammerbugt Kommune, hvor de 13-18 årige sidste år var én af de eneste aldersgrupper, der ikke havde medlemsfremgang. Den kurve skal indsatsen bl.a. bidrage til at knække, så der kommer flere unge ind i de sunde foreningsfællesskaber. 

Samtidig skal indsatsen sikre, at flere unge ser det relevant at påtage sig frivillige opgaver i foreningsregi. Hvad end det er på sidelinjen, i et udvalg eller i bestyrelseslokalet. Foreningslivet er afhængige af frivillighed og fremtidens frivillige ér de unge, og derfor skal indsatsen også give inspiration til, hvordan foreningerne får inddraget de unge. 

”I DGI er vi rigtig glade for samarbejdet med Jammerbugt Kommune. Vi kommer til at kigge nøje ind i metoderne i indsatsen her – og være nysgerrige på at trække en masse læring ud, så vi sammen bliver klogere på, hvordan foreningerne skaber de bedste rammer for nutidens unge, så de fortsat har lyst til at være en del af de sunde fællesskaber - og så de har lyst og motivation til at bidrage til det frivillige arbejde. Forhåbentlig er indsatsen her med til at bygge et stærkt fundament for at hjælpe mange flere foreninger og aktivere unge - som kan udbredes til flere kommuner i Nordjylland,” siger Maj-Britt Kjær Sørensen, Næstformand i DGI Nordjylland.

I Aabybro IF vil de sætte gang i drømmen om et ungeudvalg

En af de deltagende foreninger, er Aabybro IF – en fodboldklub, der igennem de seneste år har oplevet en markant vækst i unge medlemmer. Men flere medlemmer betyder også et øget behov for flere trænere og frivillige.

”Vi ser et kæmpe potentiale i at få inddraget de unge i foreningen. Det er ofte os voksne, der tager beslutninger på de unges vegne, men vi vil gerne give de unge en medindflydelse på de beslutninger, der vedrører dem. De unge kan skabe noget nærvær og være mere i øjenhøjde med andre unge, og vi har i noget tid haft et ønske om et ungeudvalg, og det er oplagt at få etableret nu,” siger Morten Nørgaard, bestyrelsesmedlem i Aabybro IF. Han er ikke i tvivl om, hvad foreningen håber at få ud af indsatsen:

”I dag har vi ikke nogen struktur på, hvordan vi inddrager de unge – og i hvilke opgaver. Det her er en oplagt anledning for os til at kigge ind i en klart defineret struktur, så vi får en strategi for, hvordan vi gør fremadrettet, og hvad vi involverer de unge i. Det oplagte er trænerrollen, men der er helt sikkert også roller rundt om klubben, hvor det vil være en stor gevinst,” siger Morten Nørgaard.

Et arbejdsfællesskab, der kan inspirere

De fire andre foreninger, der er med i projektet, er Aabybro Svømmeklub, Pandrup Firma- og Familieidræt, Skovsgaard/Brovst KFUM IF og Ingstrup Sportsforening. De fem foreninger kommer til at arbejde tæt sammen i et arbejdsfællesskab, hvor de mødes cirka én gang i kvartalet frem til slutningen af 2025.

Det tætte arbejdsfællesskab mellem de fem foreninger er noget, som Morten Nørgaard glæder sig til at indgå i.

”Det, at vi bliver en del af et fællesskab på tværs af foreninger, hvor vi har forskellige udfordringer, størrelse og idrætter, det gør, at vi kan inspirere hinanden. Vi har nu haft det første møde – og her har vi fået etableret en åbenhed omkring det, som vi går og bøvler med, men også vores succeser, så jeg glæder mig rigtig meget til at se, hvad det kan føre til,” siger Morten Nørgaard.

Indsatsen løber frem til slutningen af 2025 – og imellem møderne får alle foreninger besøg af en medarbejder fra DGI Nordjylland og Jammerbugt Kommune, der skal hjælpe foreningerne med deres konkrete udviklingstiltag.

Én ud af tre målrettede indsatser

DGI Nordjylland og Jammerbugt Kommune samarbejder om i alt 3 målrettede indsatser på foreningsområdet i 2024-2025.

3 målrettede indsatser

Indsatsen ”flere unge (ledere) i sunde fællesskaber” er én af tre prioriterede indsatser på tværs af foreninger i Jammerbugt Kommune, der skal understøtte målsætningen om at 50% af Jammerbugt Kommunes borgere skal være foreningsaktive i 2025. De to andre indsatser er:

Familieidræt

Fem foreninger skal arbejde med familieidrætsforløb i deres respektive forening. Her skal de strukturere og gennemføre en række aktivitetsgange målrettet lokalområdets familier. De fem involverede foreninger vil ligeledes indgå i et arbejdsfællesskab, hvor fokus er på sparring, motivation og inspiration på tværs af foreningerne.

Skole- og foreningssamarbejde

Fem lokale skoler er med i indsatsen – og målet er at skabe et stærkt fundament for lokale skole- & foreningssamarbejder – hvor børn og unge bliver præsenteret for foreninger og foreningsaktiviteter som en del af skolehverdagen.