En god start holder hele sæsonen

I Houlkær ved Viborg har fodboldklubben fokus på at give alle nye deltagere – og deres forældre – en god oplevelse første gang. Med en god første oplevelse bliver alt meget nemmere.

For Jacob Flintholm er der ikke noget nyt i Houlkær Fodboldklub.

Han er i dag 43 år og er kommet i den lokale fodboldklub lige siden, han var barn. Allerede som 11-12-årig blev han hjælpetræner. Lige siden har han været træner for forskellige fodboldhold og er i dag også medlem af bestyrelsen og lærer på den lokale skole.

Han er ikke i tvivl om, at det er en fordel, når der skal bydes velkommen til nye medlemmer.

"Ofte kender jeg lidt til de nye børn gennem skolen, og de ved også, hvem jeg er. Det er en fordel, at der er én, man ved, man kan spørge," siger Jacob Flintholm.

Selvom han generelt brænder for fodbolden, så er det for ham vigtigst, at alle børn har en god fritidsinteresse, og han hjælper gerne børn og forældre videre til andre sportsgrene, hvis det ikke lige er fodbold, der trækker.

"Gennem mit arbejde på skolen kender jeg de fleste tilbud i byen. Derudover har vi et godt samarbejde med kommunen, så hvis der er nogle, som har brug for hjælp til betaling af kontingentet eller andet, så ved jeg, hvem jeg skal sætte dem i kontakt med."

"Og endelig har vi en lærer på skolen, som taler arabisk og kan oversætte, hvis der er nogle forældre, der ikke kan sproget," fortæller Jacob Flintholm.

Fokus på de første 15 minutter

Jacob Flintholm træner i dag U8-holdet, hvor det er lige så vigtigt, at forældrene som børnene føler sig taget godt imod.

"Når der kommer nye deltagere, gør vi altid meget ud af første gang – og vi har især fokus på det første kvarter."

Helt lavpraktisk betyder det i Houlkær Fodboldklub, at han aftaler et mødested med den nye familie. Så snart de kommer, kommer trænerne hen og hilser, præsenterer sig med navn og siger: 'Fedt at du vil være med' eller lignende, så både barn og forældre føler sig velkomne.

3 trin til en bedre velkomst

Forældrene er vigtige medspillere, når børn skal have gode oplevelser med foreningsidræt. Derfor er det vigtigt at styrke forældresamarbejdet:

  1. Lær forældrene at kende. Du kan tage mange uformelle snakke over en kop kaffe efter træning eller til sociale aktiviteter som fællesspisning.
  2. Giv mulighed for at ringe - for mange mennesker er det nemmere end at skrive. Og tilbyd din hjælp til foreningens digitale systemer.
  3. Der er mange uskrevne regler i idrætsforeninger. Sæt ord på de ting, der er vigtige hos jer.

Vis mere Vis mindre

"Ofte tager jeg mig af forældrene, og en af de andre trænere tager sig af barnet," siger han.

For barnet gælder det om at komme i gang med en bold på banen så hur-tigt som muligt. For forældrene drejer det sig om at blive tryg i alt det praktiske: Hvornår begynder træningen, hvordan betaler man kontingentet, hvad er der af forventninger til forældrene fra klubbens side.

Hav tydelige forventninger

Jakob Flintholm synes, det er vigtigt at tage det med det samme, hvis der opstår noget – og det er faktisk meget nemt, når man bare siger det, som det er.

"Tydelige forventninger gør det også nemt og trygt for deltagerne. Ikke mindst hvis man kommer fra en anden kultur, er det en fordel, at man ikke skal forsøge at gætte, hvad træneren mener," siger Jacob Flintholm, som eksempelvis har bedt børn om at tage bad efter træning, og forældre om at få styr på børnenes benskinner.

Dog synes han, man skal tænke over, hvor stramt reglerne skal håndhæves.

"Jeg har eksempelvis en dreng, der konsekvent kommer fem minutter for sent til træning. Det kan jeg vælge at blive sur over, men jeg kan også vælge at lade være. Han må bare løbe ind og være med, når han kommer. Jeg synes, det er bedre end at risikere, at han holder op med at komme – måske lærer han det, når han bliver lidt ældre."