Lone sætter gang i fællesskaberne og skaber en større forståelse for demens

For mennesker med demens har fysisk aktivitet i samvær med andre stor betydning for hverdagen. Det er med til at styrke livskvaliteten, den mentale sundhed og bevarelsen af et godt fysisk helbred. Med en landsdækkende indsats sætter vi fokus på at få flere mennesker med demens og deres pårørende til at røre sig sammen med andre i demensvenlige gåfællesskaber.

I Danmark anslås det, at godt 90.000 mennesker lever med demens. Når mennesker har en demenssygdom, betyder det meget for deres livskvalitet, at de er fysisk og socialt aktive. Det mindsker blandt andet irritabilitet, uro og rastløshed og medvirker til at vedligeholde muskelstyrken. Ikke mindst bidrager det til at forebygge ensomhed og isolation, og styrke meningsfulde relationer med andre, der er i samme båd.

Der er dog mange barrierer for at være aktiv, når man har en demenssygdom. Derfor er DGI og Alzheimerforeningen, med støtte fra Socialstyrelsen, gået sammen om at udbrede demensvenlige gåfællesskaber over hele landet. Gennem workshops, uddannelser og netværk klæder vi selvorganiserede gåfællesskaber, frivillige ildsjæle og idrætsforeninger på med viden om demens, tips til tilrettelæggelse af den gode gåtur samt markedsføring og synliggørelse af lokale tilbud.

Gang i naturen Taastrup

En af dem, der har taget indsatsen til sig, er Lone Haagensen, som på eget initiativ har startet gåfællesskabet ’Gang i naturen Taastrup’. Som ’gåvært’ tager Lone deltagerne med ud på guidede gåture, som holder både hjerne og krop frisk – og altid med det sociale samvær i centrum. Undervejs på gåturene er der fokus på at sætte sanserne i spil gennem forskellige aktiviteter, som både får pulsen op og giver ro i sindet. Her kan alle være med – også dem, som ikke lever med demens, men bare gerne vil holde sig friske.

Lones incitament til at starte ’Gang i naturen Taastrup’ udsprang af mange års arbejde som leder i plejesektoren. Da hun i 2022 gik på efterløn, opstod muligheden for at engagere sig i frivilligt arbejde, gøre noget godt for andre og bidrage til at skabe en større forståelse for demens. Særligt for de mennesker med demens og deres pårørende, som stadig er hjemmeboende, og som ofte kan føle sig isolerede og ensomme. Om etableringen af gåfællesskabet udtaler Lone:

”Jeg fandt ud af, at DGI og Alzheimerforeningen tilbød en gåværtsuddannelse, og den kom jeg hurtigt i gang med. Lidt efter startede jeg så ’Gang i Naturen Taastrup’, og for at udbrede kendskabet til gåfællesskabet uddelte og ophængte jeg flyers om tilbuddet i lokalområdet, oprettede en Facebook-gruppe og kontaktede demensteamet i Høje-Taastrup Kommune samt en lang række læger. Hertil fik jeg også en artikel i den lokale avis.”

Lone fortsætter: ”I dag har vi gåture en gang om ugen for cirka 10-15 deltagere i gennemsnit. Siden opstarten har jeg fået tre tidligere kolleger inden for plejesektoren til også at tage gåværtsuddannelsen, og hermed kan vi undgå eventuelle aflysninger. Lige om lidt skal vi faktisk fejre, at vi har gået fast hver onsdag i et halvt år.”

501e7029-cdda-4c18-a94e-51853e1ca72c.jpg

Uddannede gåværter klædes på med viden om demens

Netop uddannelse og udbredelse af viden om demens er en af hjørnestenene i den landsdækkende indsats. Gennem en fire-timers gåværtsuddannelse klædes interesserede deltagere på med viden om demens, tips til tilrettelæggelse af den gode gåtur samt eventuel inddragelse af naturens mange elementer i aktiviteter og træning, der stimulerer både kondition, styrke og balance. Deltagerne modtager en opstartspakke med aktivitetskort og øvelsesguide til at hjælpe gåfællesskabet godt i gang.

For de allerede etablerede gåfællesskaber eller idrætsforeninger, som ønsker at blive demensvenlige, tilbydes også en 45-minutters workshop, som giver en grundlæggende viden om demens og dermed bedre forudsætninger for at kunne inkludere mennesker med demens og deres pårørende.

På tværs af begge løsninger, står DGI klar med synliggørelse af gåfællesskaberne på et interaktivt kort, via pressemeddelelser til lokalaviser og på sociale medier. Både uddannelse, workshop, materialer og hjælp til markedsføring er gratis.

fac2c335-137e-4dd1-9c86-8d03c9c10e41.jpg

Frirum og stærke fællesskaber

Med ’Gang i naturen Taastrup’ kan mennesker med demens og deres pårørende møde op få en god oplevelse allerede på første tur. Her er ingen bindingsperioder, ingen tilmeldingslink eller krav til fysisk form og udstyr. Det gode ved en gåtur er nemlig, at det ikke kræver andet, end godt humør og praktisk tøj og sko til at være aktiv i. Man skal bare møde op. Samtidig tilpasses tempoet, så alle kan være med og følges i samlet flok. Målet er at stimulere både kondition, styrke, balance, fællesskab – og ikke mindst det gode humør:

”Jeg oplever, at deltagerne får opbygget et stærkt fællesskab, både med andre ligestillede, som har demens tæt inde på livet samt med mennesker uden demens,” fortæller Lone og fortsætter: ”Og at kunne gøre noget sammen som par er en stor gevinst for mange. Som pårørende til et menneske med demens skaber gåfællesskabet et frirum, hvor de kan dele erfaringer og få nye idéer.”

Men det er bestemt ikke blot deltagerne, som tager fra gåturen med godt humør og gode oplevelser i bagagen. Som frivillig gåvært finder Lone stor meningsfuldhed i at kunne gøre en forskel og skabe glæde i hverdagen for andre. Efter ugens gåtur er der tanket op med energi og mod på endnu mere:

”Det giver mig enormt meget energi at støtte medmennesker i de svære, og nogle gange uoverskuelige, udfordringer, de står overfor. At se dem smile, opleve deres gå-på-mod, mærke, at de har det sjovt og snakker på kryds og tværs, er det hele værd. Ligegyldigt hvem de er og hvilke udfordringer, de står overfor, bliver jeg glad i låget, og får energi til mere,” fortæller Lone og afslutter:

”Som noget nyt, har jeg lige søgt puljer, så vores gåfællesskab kan få endnu flere oplevelser sammen. Vi skal for eksempel på et par små busture, hvor vi flytter vores gåture til nye omgivelser og har madpakke med, så picnic også indgår i oplevelsen.” 

63c4f649-b1b8-4de4-a252-efe1a44f15e1.jpg

Rulles ud på tværs af Danmark

Bag initiativet står DGI og Alzheimerforeningen, som over en to-årig projektperiode fra 2022-2023 har fået støtte fra Socialstyrelsen til at inkludere mennesker med demens og deres pårørende i demensvenlige gåfællesskaber.

Projektet startede i 2022 med en pilotfase forankret i DGI Midt- og Vestsjælland, og rulles lige nu ud i store dele af Danmark.

Yderligere info om vores demensvenlige gåfællesskaber finder du her.

Fakta om demens

Bliv klogere på demens via Alzheimerforeningens hjemmeside: https://www.alzheimer.dk/

Vidste du, at fysisk aktivitet, fællesskab og socialt samvær ikke alene kan mindske symptomerne på demens, men også forebygge demens? Læs mere om det på: https://www.alzheimer.dk/hjernesund/